Працівник перебував на військовій службі: чи включають цей період до стажу, що дає право на додаткову щорічну відпустку

Право працівника на щорічну додаткову відпустку за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці визначають згідно зі Списком виробництв, цехів, професій і посад зі шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затвердженим постановою КМУ від 17.11.97 р. № 1290 (далі — Список).

У розрахунок часу, що дає право працівнику на додаткову відпустку, зараховують дні, коли він фактично був зайнятий на роботах із шкідливими і важкими умовами праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій і посад (п. 10 Порядку застосування Списку, затвердженого наказом Мінпраці і соцполітики від 30.01.98 р. № 16).

Тобто час, в який працівник був звільнений від роботи у зв'язку з призовом на військову службу під час мобілізації, до стажу роботи, що дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці або за особливий характер праці, не зараховують.

За матеріалами ГУ Держпраці в Дніпропетровській області

Працівник перебував на військовій службі: чи включають цей період до стажу, що дає право на додаткову щорічну відпустку
Людмила КРАВЧЕНКО,Керівник експертної групи Експертус Головбух
Через об’єктивні причини бухгалтерам іноді доводиться працювати понад норму. Чи вважати такий режим роботи ненормованим робочим днем? Чи можна встановлювати бухгалтерам додаткову відпустку за особливий характер праці?


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7458

Як розрахувати середню зарплату для відпускних

В основі розрахунку відпускних — середня заробітна плата. Її розраховуйте за Порядком № 100. Воєнний стан змусив законодавців вкотре внести зміни до правил розрахунку середньої зарплати. Тож розглянемо, як розрахувати середню зарплату для відпускних з урахуванням усіх особливостей воєнного часу
187563

Додаткова відпустка особам з інвалідністю та учасникам бойових дій

Розглянемо додаткові відпустки особам з інвалідністю та учасникам бойових дій та розберемо, чим вони відрізняються від звичайних щорічних додаткових відпусток, питання оплати та документального оформлення таких відпусток. Огляд буде цікавий усім, у кого працюють учасники бойових дій, учасники війни, учасники АТО та працівники, які мають інвалідність (не обов’язково внаслідок військових дій)
44687

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді