Додаткова відпустка особам з інвалідністю та учасникам бойових дій

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Розглянемо додаткові відпустки особам з інвалідністю та учасникам бойових дій та розберемо, чим вони відрізняються від звичайних щорічних додаткових відпусток, питання оплати та документального оформлення таких відпусток. Огляд буде цікавий усім, у кого працюють учасники бойових дій, учасники війни, учасники АТО та працівники, які мають інвалідність (не обов’язково внаслідок військових дій)

Відпустки особам з інвалідністю – які вони

Поняття «додаткова відпустка» декілька разів зустрічається у Законі України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі – Закон № 504). Так, є такі види додаткових відпусток:  

  • різновид щорічної відпустки, серед яких за шкідливі, важкі та особливі умови праці (пп. «1» ст. 4 Закону № 504);
  • додаткова відпустка у зв’язку з навчанням (пп. «2» ст. 4 Закону № 504; ст. 13-15, ст. 151 Закону № 504);
  • додаткова відпустка окремим категоріям громадян та постраждалим учасникам Революції Гідності (ст. 162 Закону № 504, те ж саме у ст. 772 КЗпП);
  • додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Де ж тут відпустка для осіб з інвалідністю та відпустка учасникам бойових дій, учасникам АТО? Розпочнемо з першого. Самого поняття «додаткова відпустка особам з інвалідністю» у діючому трудовому законодавстві насправді не існує. Однак для таких осіб існують наступні відпустки:

  • щорічна основна відпустка збільшеної тривалості (ч. 7 ст. 6 Закону № 504);
  • відпустка без збереження зарплати, яка надається працівникові в обов’язковому порядку (пп. «6» та «7» ст. 31 Закону № 504);
  • додаткова відпустка для осіб з інвалідністю внаслідок війни. Вона  «захована» під додаткову відпустку постраждалим внаслідок Революції Гідності (ст. 162 Закону № 504).

Як бачимо, тільки щодо останнього випадку вживається  слово «додаткова». Однак роботодавець може й сам прописати у колективному/трудовому договорі право працівників з інвалідністю на отримання додаткових відпусток.  Така відпустка потрапить під «інші види» в категорії щорічних додаткових відпусток за підпунктом «1» статті 4 Закону № 504.

Увага: особи з інвалідністю мають не додаткову, а основну щорічну відпустку збільшеної тривалості.

Відпустка учасникам бойових дій 2024

Тепер щодо другої категорії. Додаткова відпустка учасникам бойових дій «прихована» теж під додаткову відпустку постраждалим внаслідок Революції гідності (все та ж ст. 162 Закону № 504). Виходить, що це теж додаткова відпустка із збереженням заробітної плати.

Увага: статус додаткової мають відпустки учасникам бойових дій та особам з інвалідністю внаслідок війни.

І наостанок – додаткові відпустки учасникам АТО. Такого поняття знову в Законі № 504 немає. Але зазирнути треба до підпункту «19» статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-XII (далі – Закон № 3551). За цим пунктом учасники АТО, які брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО у період її проведення належать до учасників бойових дій. Щоправда бухгалтеру розбиратися, хто, де й коли був і що там виконував не варто: учасник АТО повинен мати посвідчення учасника бойових дій. Як його й кому видавати – це питання КМУ та Міноборони (є Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни, яке затверджене постановою КМУ від 12.05.1994 № 302, далі – Положення № 302). Це ж саме стосується й інших учасників бойових дій – їхній повний список можна знайти в статті 6 Закону № 3551.

Увага: учасники АТО прирівняні до учасників бойових дій і повинні мати відповідне посвідчення.

Відпустка додаткова, але така різна…

Відпустка учасникам бойових дій та додаткова щорічна відпустка мають різні підходи до рахування і кількості днів та різні обмеження. Продемонструємо цю різницю:

ПОРІВНЯННЯ ВИДІВ ДОДАТКОВИХ ВІДПУСТОК

Критерій порівняння

Вид додаткової відпустки:

Щорічна

Додаткова («бойова»)  відпустка для учасників бойових дій, учасників АТО, особи з інвалідністю внаслідок війни

тривалість

до 35 днів, працівникам з ненормованим днем – 7 днів

14

необхідність встановлення тривалості у колективному, трудовому договорі

так

ні, підставою є ст. 162 Закону № 504

рік, за який надається

робочий (рахується з дня працевлаштування)

календарний (рахується з 01 січня)

можливість поділу на частини

так, за умови, що основна безперервна частина щорічної відпустки складає не менше 14 днів

ні

обмеження за тривалістю щорічної відпустки
«щорічна» + «додаткова»

59 календарних днів

ні, можна понад 59 днів; така відпустка не зараховується до часу щорічної основної чи додаткової відпусток

можливість заміни на грошову компенсацію

так, за умови отримання 24 календарних днів щорічної відпустки

ні

перехід на наступний рік

так

ні, 31 грудня право на таку відпустку «згорає»

Компенсація відпустки при звільненні

так

ні

врахування святкових і неробочих днів

ні, святкові і неробочі дні не враховуються у тривалості відпустки

так, святкові і неробочі дні рахуються у ці 14 днів і відпустка на них не продовжується*

чи треба відпрацьовувати 6 місяців для отримання права на таку відпустку

так

ні

сплата днів відпустки

так

так, у звичайному порядку, на основі Порядку № 100 та заробітку за останні 12 місяців**

необхідність попередження роботодавця за 2 тижні

так

ні, може бути на основі усних домовленостей між працівником та роботодавцем

надання відпустки за графіком (у порядку встановленої черги)

так

ні, хоча планувати можна, але працівник має право піти тоді, коли йому потрібно й поза графіком

можливість продовження на дні тимчасової непрацездатності, які припали на «бойову» відпустку чи виконання громадських обов’язків

так

ні

можливість роботодавця відкликати працівника з відпустки

так

ні

статус

звичайна відпустка

пільга***

* лист Мінсоцполітики від 04.08.2016 № 430/13/116-16;

** з цього приводу є роз’яснення Держпраці у Дніпровській області;

*** «бойова» відпустка розглядається як «пільга, гарантована державою». Вона не належить до щорічних (лист Мінсоцполітики від 23.09.2016 № 531/13/116-16)

Увага: «Бойова» додаткова відпустка неподільна та не може бути перенесена на наступний рік, компенсована грошима, вона надається незалежно від часу виходу та тривалості щорічної відпустки і надається коли цього хоче Захисник вітчизни, а не може чи хоче роботодавець.

Що не можна з «бойовою» відпусткою

Надання відпустки учасникам бойових дій. Як бачимо, додаткова відпустка для учасників бойових дій, учасників АТО суттєво у правилах свого надання відрізняється від щорічної додаткової відпустки іншим категоріям працівників. Їх слід враховувати як бухгалтеру, так і кадровику. Бажано їх роз’яснити й самому працівнику що до виходу ним у свою заслужену бойовими діями відпустку, так як раптом він буде пару років її «накопичувати», чекаючи на грошову компенсацію, а потім при звільненні все «спливе».

Наводимо низку ситуацій, яких не може бути з «бойовими» відпустками:

  • 2024 рік «не відгуляв», а потім на 2025 рік працівник має 28 днів. Ні. 14 днів 2024 року «згорають» (!) і у 2025 році буде тільки 14 днів;
  • працівник взяв 7 днів, а потім ще 7 днів. Ні. Брати можна тільки одразу 14 днів (!) або не брати взагалі;
  • при влаштуванні на роботу треба чекати 6 місяців, аби  вийти у відпустку. Ні. У «бойову» відпустку працівник має право піти хоч на наступний день (!) після працевлаштування. Однак це можливо, якщо відпустка за поточний рік не використана на попередньому місті роботи.

Увага: попередьте усіх працюючих учасників бойових дій, які не використали своє право, на «бойову» відпустку, аби вони ним скористалися.

Перехідна «бойова» відпустка

Зверніть увагу, що якщо у працівник «бойова» відпустка почнеться у грудні 2024 року, а закінчиться у січні 2025 року, то тоді 14 використаних днів відпустки зараховуються за рік, коли відпустка почалася, тобто за 2024 рік. Вони не діляться. У 2025 році працівник знову зможе піти на 14 календарних днів. Навіть одразу після закінчення перехідної відпустки з минулого року. Це його право.

Виходить, що якщо працівник іде у таку відпустку 30.12.2024, то він може взяти одразу 2 «бойових» відпустки підряд та «гуляти» аж по 26.01.2025.

Додаткова відпустка учасникам війни

Зверніть увагу на різницю в поняттях: «учасник бойових дій» та «учасник війни». Це різні статуси з різними правами і й пільгами. Останні теж мають право на відпустку 14 календарних днів, але така відпустка надається без збереження зарплати (пп. «4» ст. 25 Закону № 504). Такі учасники мають право на отримання такої відпустки в обов’язковому порядку. Вона додається додатково до загального права на відпустку без збереження, яка, як відомо, становить 15 календарних днів. Тобто такі працівники можуть піти на 29 календарних днів без збереження зарплати щорічно (=14+15).

Увага: учасник бойових дій та учасник війни – це різні пільгові категорії.

Відпустка особам з інвалідністю

А тепер про відпустку осіб з інвалідністю. Ми уже з’ясували, що вона не додаткова оплачувана відпустка інвалідам, а щорічна основна. Отже, основні щорічні відпустки осіб з інвалідністю подовжені та мають тривалість в залежності від групи інвалідності (ст. 6 Закону № 504):

  • І та ІІ група – 30 календарних днів (взагалі-то перша група вважається неробочою);
  • ІІІ група –  26 календарних  днів.

Нагадуємо, що звичайна щорічна основна відпустка – 24 календарних днів. Особи з інвалідністю мають 26 або 30.

Також зазначимо, що у осіб з інвалідністю є ще 2 «відпускні» пільги:

  • піти у щорічну відпустку не чекаючи 6 місяців відпрацювання на підприємстві і зробити це у зручний час (можна й поза графіком) (ст. 10 Закону № 504);
  • піти у безвідмовну відпустку без збереження зарплати тривалістю до 30 календарних днів (ІІІ група) або до 60 календарних днів (І, ІІ групи) (пп. «6» та пп. «7» ч. 1 ст. 25 Закону № 504).

Відпустка особам з інвалідністю внаслідок війни

Щодо осіб з інвалідністю внаслідок війни, то за наведеною вище таблицею вони мають право на таку ж додаткову відпустку, як і учасники  бойових дій. Даний статус надається особам, які з числа військовослужбовців, партизан, підпільників  та отримали поранення, контузію, каліцтво на військовій службі та/або при виконанні військових завдань (повне визначення – див. ч. 1 ст. 7 Закону № 3551). Такі працівники мають мати посвідчення інваліда війни (п. 3 Положення № 302).

Зразок заяви на додаткову відпустку учасника бойових дій

Відпустка учасника бойових дій зразок. Приклади оформлення документів наведені нижче.

Зразок заяви на додаткову відпустку учасника бойових дій

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Пояснюємо, чому в заяву додано слова про оплату відпустки у найближчий день виплати зарплати: за законодавством при виході у відпустку вона має бути оплачена не пізніше, ніж до початку відпустки (абз. 1 ст. 21 Закону № 504, ч. 4 ст. 115 КЗпП). Так як здійснити це може бути неможливо (учасник бойових дій пише заяву сьогодні та йде у відпустку завтра), то щоб подальша оплата після початку відпустки не вважалася порушенням законодавства, бажано додавати дане прохання в заяву, а виплатити уже в найближчий можливий день. Правова основа такої угоди між працівником і роботодавцем: частина 2 статті 7 Конвенції про оплачувані відпустки від 24.06.1970 № 132, що ратифікована Україною.

І наказ керівника про задоволення прохання учасника бойових дій наведений нижче.

Наказ керівника на додаткову відпустку учасника бойових дій

СКАЧАТИ ЗРАЗОК


Безплатний вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді