Нарахували дивіденди нерезиденту: чи є така операція контрольованою

Виплата дивідендів нерезиденту: детально на прикладах

Мета віднесення операцій до контрольованих — проконтролювати таку операцію на відповідність принципу «витягнутої руки». Щоб встановити таку відповідність, застосовують методи, передбачені пунктом 39.3 Податкового кодексу України (далі — ПК).

Нарахували дивіденди нерезиденту: чи є така операція контрольованою

Але жоден з методів не можна застосувати до господарської операції із виплати дивідендів платником податку на прибуток на користь нерезидента. А тому не існує законодавчо визначеної можливості проконтролювати таку операцію на відповідність принципу «витягнутої руки», визнати зазначену операцію контрольованою. Відповідно включати її до звіту про контрольовані операції не має сенсу.

Отже, операції з нарахування (виплати) дивідендів у грошовій формі платником податку на прибуток на користь нерезидентів не є контрольованими.

Якщо дивіденди на користь нерезидентів виплачують у формі відмінній від грошової, то відповідно до вимог підпункту 57.1-1.2 ПК до таких операцій застосовують правила трансфертного ціноутворення за статтею 39 ПК.

ГУ ДПС у Дніпропетровській області


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кінцевий бенефіціарний власник: порядок інформування

Подавати інформацію про кінцевих власників при реєстрації юросіб зараз обов’язково. А тим, хто реєструвався за старими правилами та не повідомляв, – зробити це також потрібно. І в порядку такого інформування сталося останнім часом чимало змін. У консультації, як подається та оновлюється інформація про кінцевих бенефіціарів та структуру власності
101099

Виплата дивідендів

Розбираємо бухгалтерський облік нарахування та виплати дивідендів, їхнє оподаткування. Виплату дивідендів юрособам і фізособам, резидентам і нерезидентам, обліку у емітента й отримувача. Також висвітлюємо облік реінвестиції дивідендів
66642

Розрахунок частини чистого прибутку держпідприємства: як заповнити та коли відзвітувати

Власник підприємства завжди планує отримати прибуток у вигляді дивідендів. Держава — теж власник і теж розраховує на прибуток. Пояснимо, як держпідприємству розрахувати частину чистого прибутку, коли його сплатити, як відзвітувати та які супутні платежі сплатити
14851

Податкова амністія: як відбуватиметься на практиці виведення активів громадян України з тіні

Зміни в Податковому кодексі вже не є чимось новим в Україні і на черзі свіжі оновлення, датовані 15 червня 2021 року. Саме в цей день прийняли зміни до Кодексу, які стосуються президентського законопроєкту №5153-п від 25.02.2021 року. Чимало людей знають цей законопроєкт в якості так званої «податкової амністії». В огляді розберемо, до яких «покращень» варто готуватися підприємцям.
1394

Особливості виплати й оподаткування дивідендів у ТОВ

Одержання прибутку — кінцева мета діяльності будь-якого комерційного підприємства. Не є винятком і товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ). Проаналізуємо різні ситуації, які виникають у ТОВ під час нарахування та виплати дивідендів.
45033

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді