Розрахунок частини чистого прибутку держпідприємства: як заповнити та коли відзвітувати

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Власник підприємства завжди планує отримати прибуток у вигляді дивідендів. Держава — теж власник і теж розраховує на прибуток. Пояснимо, як держпідприємству розрахувати частину чистого прибутку, коли його сплатити, як відзвітувати та які супутні платежі сплатити

Дивіденди — частина чистого прибутку, розподілена між власниками (учасниками) підприємства. Якщо власником є держава, йдеться про державні дивіденди (дивіденди державних підприємств).

Питання держдивідендів врегульовано НПА, основними з яких є:

Держдивіденди сплачують:

  • державні унітарні підприємства та їх об’єднання;
  • усі господарські організації з державною часткою у статутному капіталі;
  • господарські товариства, 50% і більше акцій (часток, паїв) яких належить господарським товариствам, державна частка у статутному капіталі яких становить 100%, у т. ч. дочірні підприємства.

Порядок сплати податкового зобов’язання з податку на прибуток при виплаті дивідендів врегульовано пунктом 57.1-1 ПК.

Як сплатити розраховану частину чистого прибутку

На відміну від звичайних дивідендів розмір* держдивідендів визначає КМУ за поданням Мінекономіки. Суб’єкти управління корпоративними правами доводять ці розміри до платників держдивідендів. Державні унітарні підприємства, тобто держпідприємства, визначають розмір дивідендів за правилами, що встановлює Порядок № 138**.

Держпідприємство створюють на базі державної власності, як правило, без поділу статутного капіталу на частки. Тобто держпідприємство цілком належить державі. Саме так його визначає Класифікатор організаційно-правових форм господарювання ДК 002:2004.

Розмір частини чистого прибутку, що має сплатити підприємство до держбюджету, визначає пункт 1 Порядку № 138. Залежно від виду, сфери діяльності підприємства норматив відрахувань є також різним.

Держпідприємства:

  • щокварталу обчислюють чистий прибуток, який підлягає сплаті до держбюджету. Розраховують його згідно з НП(с)БО як частину підсумку суми чистого фінансового результату (прибутку) та суми капіталу в дооцінках, яка підлягає перенесенню до нерозподіленого прибутку, з урахуванням того, що до такого підсумку також може бути включена частка нерозподіленого прибутку або невикористаних фондів, утворених внаслідок розподілу прибутку в обсязі, визначеному рішенням органу управління, за наявності фінансових ресурсів у підприємства;
  • подають спеціальний звіт про цей розрахунок у термін, встановлений для квартальних податкових декларацій (40 днів з кінця кварталу);
  • сплачують до держбюджету у 10-денний строк розраховану частку чистого прибутку (п. 2 Порядку № 138).

Господарські товариства з державною часткою у статутному капіталі керуються Порядком № 702, рішеннями суб’єктів управління корпоративними правами, якими встановлено розмір, порядок та строки виплати дивідендів на основі базового нормативу відрахування частки прибутку за Постановою № 129***.

Хто не сплачує частину чистого прибутку

Від сплати частини чистого прибутку на користь держави звільнені:

  • державні некомерційні підприємства;
  • державне підприємство обслуговування повітряного руху України «Украерорух»;
  • державне підприємство із забезпечення функціонування дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв міжнародних міжурядових організацій в Україні;
  • державні підприємства Державного управління справами;
  • державні комерційні підприємства та казенні підприємства, які належать до наукових установ, науково-технологічних комплексів, заснованих на державній власності;
  • державні підприємства «Міжнародний державний центр «Артек» і «Український дитячий центр «Молода гвардія».

Розрахунок частини чистого прибутку доходу комунальними підприємствами 2024

Комунальні підприємства засновують на власності місцевих громад. Розмір частки прибутку, яка підлягає зарахуванню до місцевого бюджету, встановлюють на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради (п. 29 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 № 280/97-ВР).

Порядок № 138 на них не поширюється, але його ОМС може взяти за основу.

Правила перерахування держдивідендів для комунальних підприємств — терміни, звітність, визначає виконавчий орган місцевого самоврядування.

Чи вважають дивіденди податком

Не слід ототожнювати держдивіденди з податком, оскільки ці доходи бюджету є неподатковими надходженнями (п. 2 ч 1, ч 3 ст. 9 БК).

Держдивіденди сплачують за такими кодами доходів бюджету:

  • 21010100 – частина чистого прибутку (доходу) господарських організацій (державних унітарних підприємств та їх об’єднань), що вилучається до державного бюджету відповідно до закону;
  • 21010300 – частина чистого прибутку (доходу) комунальних унітарних підприємств та їх об’єднань, що вилучається до відповідного місцевого бюджету;
  • 21010500 – дивіденди (дохід), нараховані на акції (частки) господарських товариств, у статутних капіталах яких є державна власність;
  • 21010800 – дивіденди (дохід), нараховані на акції (частки) господарських товариств, у статутних капіталах яких є майно АР Крим, комунальна власність.

Зважте, що розрахунок частини чистого прибутку, який держпідприємства подають до ДПС, прирівнюють до податкової декларації (п. 46.1 ПК). Адже він є складовою документів, за якими перевіряють повноту нарахування та сплати податку на прибуток. Якщо держпідприємство не подасть розрахунок, йому загрожує штраф у розмірі 340 грн (п. 120.1 ПК).

Для держпідприємств Закон № 185 не передбачає нарахування пені за несвоєчасну сплату держдивідендів, натомість господарським товариствам її нараховуватимуть за Порядком № 725.

Алгоритм розрахунку частини чистого прибутку

Приклад розрахунку частини чистого прибутку. Частину прибутку, що належить державі, розраховують за формулою:

(Чистий фінрезультат (прибуток) + Капітал у дооцінках) × Доля державної частки у статутному капіталі × Норматив відрахування

Чистий фінрезультат і капітал у дооцінках визначають так:

Показник

Як розрахувати

Чистий фінрезультат (прибуток)

Рядок 2350 Звіту про фінансові результати (форми № 2, № 2-м, № 2-мс). Це так званий чистий прибуток, який залишається після вирахування витрат з податку на прибуток

Капітал у дооцінках

Сума за бухгалтерським проведенням Д-т 41 — К-т 441. Наприклад, це списання дооцінки основних засобів на прибуток за пунктом 21 НП(С)БО 7 у міру амортизації основних засобів

Як заповнити розрахунок частини чистого прибутку

Форма Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку затверджена наказом Мінфіну від 12.01.2021 № 4.

Заповнюють Розрахунок у гривні з округленням до цілих чисел. Заповнюючи розрахунок уважно читайте примітки до форми розрахунку.

Рядок 01 включає як чистий фінрезультат, так і капітал у дооцінках.

Як заповнити окремі рядки — покажемо на Прикладі.

Приклад 1. Заповнення розрахунку частини чистого прибутку

За півріччя 2024 року підприємство отримало 100 тис. грн чистого прибутку (фінрезультат). У І кварталі 2024 року сплатило 20 тис. грн з чистого прибутку.

Розрахунок заповнимо так:

Показник

Код рядка

Значення, грн

Чистий прибуток (дохід)

01

100 000

Чистий прибуток за звітний період, з якого проводять відрахування

06

100 000

Доля державної частки у статутному капіталі

09

1,0

Норматив відрахування (%)

10

80

Частина чистого прибутку (доходу), що перераховують до держбюджету (ряд. 06 × ряд. 09 × ряд. 10 ÷ 100)

11

80 000

Частина чистого прибутку (доходу), нарахована за попередній звітний період поточного року (ряд. 11Розрахунку за попередній період)

12

20 000

Частина чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті (ряд. 11 – ряд. 12)

13

60 000

Якщо прибутку не було, розрахунок все одно подавайте, але з нульовими рядками.

Як сплатити авансовий внесок

Авансовий внесок з податку на прибуток визначають за статтею 57 ПК. Його сплачують, якщо сума сплачених дивідендів перевищує річну суму прибутку, з якого уже сплатили податок на прибуток. Розмір авансового внеску визначають із суми перевищення, за умови що податок вже сплачено. Якщо податок на прибуток ще не сплатили, то авансовий внесок сплачують із всієї суми дивідендів.

Сплатити авансовий внесок треба до або під час виплати дивідендів. Суму дивідендів, що підлягають відрахуванню до держбюджету, не зменшуємо на суму авансового внеску. (пп. 57.1-1.2 ПК). Отже, за Прикладом підприємство також сплатить 10 800 грн авансового внеску (=60 000 × 0,18).

Авансовий внесок відображають у додатку АВ до податкової декларації з податку на прибуток.


* Частку чистого прибутку.

** Порядок відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями, затверджений постановою КМУ від 23.02.2011 № 138.

*** Постанова КМУ «Про затвердження базового нормативу відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2023 році господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави» від 09.02.2024 № 129.

**** Порядок нарахування пені на суму дивідендів на державну частку, несвоєчасно сплачених господарським товариством, у статутному капіталі якого є корпоративні права держави, та господарським товариством, 50 і більше відсотків акцій (часток, паїв) яких знаходяться у статутному капіталі господарського товариства, частка держави якого становить 100 відсотків, затверджений наказом Мінекономіки від 02.07.2013 № 725



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді