Чи може роботодавець змінити розмір аліментів, визначений виконавцем

Максимальний розмір аліментів

При стягненні аліментів як частки заробітку (доходу) боржника на підприємстві, в установі, організації, фізичної особи, ФОП відрахування здійснюють на підставі постанови виконавця, яку надсилають для виконання за місцем отримання боржником відповідних доходів.

Чи може роботодавець змінити розмір аліментів, визначений виконавцем

У постанові виконавець обов'язково зазначає:

  • порядок стягнення та розмір відрахувань;
  • реквізити рахунку органу державної виконавчої служби, рахунку приватного виконавця, на який необхідно перераховувати стягнуті кошти;
  • вимогу направити звіти про здійснені відрахування та виплати;
  • періодичність подачі звітів та адресу, на яку необхідно направляти звіти;
  • роз'яснення про відповідальність за невиконання законних вимог виконавця, порушення вимог Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 № 1404-VIII.

Роботодавець не може самостійно змінювати порядок стягнення та розмір відрахувань, які чітко визначені у постанові виконавця.

Лист Мін’юсту від 16.09.2019 № 34122/635-2-19/11.4.3


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Аліменти: приклад розрахунку, облік та оподаткування

На роботі є працівник, із заробітної плати якого слід утримувати аліменти. Для бухгалтера це додатковий клопіт і чимало запитань. Мінімальні аліменти: як їх нарахувати та відобразити в обліку? Як проводять утримання аліментів? Врятуємо бухгалтера: все про аліменти із прикладом розрахунку та відображення аліментів в бухобліку
336195

Прожитковий мінімум у 2023 році

Прожитковий мінімум – це показник, який використовується у розрахунках різних соціальних виплат, наприклад пенсій, допомоги по безробіттю, аліментів. Його використовують також і в оподаткуванні. Все, що варто знати про прожитковий мінімум у 2023 році – у цьому огляді
136392

Відповіді для бухгалтера на будь-які запитання працівника

Наші есперти знайшли рішення для бухгалтерів на щоденні запитання працівників. Новий сервіс «Допомагатор» економить час бухгалтера. Він знає, що відповісти працівнику, та як зекономити ваш робочий час.
1508

Звіт про здійснені відрахування та виплати додаток 9

На роботі є працівник, із заробітної плати якого потрібно утримувати аліменти. Окрім інших клопотів, бухгалтер щомісячно має подавати по ньому звіт про здійсненні відрахування та виплати аліментів. У статті алгоритм заповнення звіту про здійснені відрахування та виплати, а також зразок заповнення.
102579

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді