Чи можна утримувати аліменти з авансу

UA RU
Автор
експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
У статті експерт пояснить, чи можна утримувати аліменти із авансу, та розповість про правила діють, що під час утримання аліментів.

Податки та зарплата: що змінилося в 2021 році СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО⚡️

Працівник, боржник з аліментів, має двох дітей віком від 6 років. У виконавчому листі зазначено, що сума аліментів має бути не менше ніж 50% прожиткового мінімуму дитини. Чи можна утримувати аліменти і з авансу? Адже інакше цієї вимоги не вдасться дотримати. Якщо ні, то чи можна взяти заяву від платника аліментів, що він згоден на утримання аліментів з авансу?

Спочатку з’ясуймо, що таке зарплатний аванс, а потім — які правила діють під час утримання аліментів.

Виплата авансу

Авансом називають розмір зарплати за першу половину місяця. Його виплачують відповідно до колдоговору або нормативного акта роботодавця, погодженого з виборним органом профспілки чи іншим органом, уповноваженим на представництво трудовим колективом (якщо таких органів немає — представниками, обраними й уповноваженими трудовим колективом).

Розмір авансу не може бути меншим ніж оплата за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника (ч. 3 ст. 115 КЗпП). Суму авансу визначають розрахунково залежно від того, скільки часу фактично відпрацював кожен працівник. У розрахунково-платіжній відомості та регістрах бухобліку нарахування не проводять. Тобто аванс у розмірі, не меншому ніж тарифна ставка (посадовий оклад) за фактично відпрацьований час, — це сума до виплати.

Тому, якщо зменшите суму авансу на аліменти, він буде меншим за розмір, встановлений частиною третьою статті 115 КЗпП. А отже, порушите вимоги законодавства про працю. Адже для всіх працівників має діяти однаковий порядок визначення розміру авансу.


Аліменти на дитину відраховують із заробітної плати та інших доходів боржника із суми, що залишається після утримання податків, зборів і ЄСВ (ч. 1 ст. 70 Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 № 1404-VIII; далі — Закон № 1404). Це означає, що аліменти утримують із суми зарплати після утримання ПДФО і військового збору.

Отже, неможливо утримати аліменти з авансу, позаяк його виплачують без нарахування (як міжрозрахункову виплату). З авансу не утримують податків, а сплачуть їх як авансовий платіж.

Порядок утримання аліментів

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (ч. 2 ст. 182 Сімейного кодексу України).

Загальний розмір усіх відрахувань у разі стягнення аліментів на неповнолітніх дітей не може перевищувати 70% (ч. 3 ст. 128 КЗпП, ч. 3 ст. 70 Закону № 1404).

Якщо аліменти утримують із заробітку боржника на підприємстві, в установі, організації, фізособи — підприємця, відрахування проводять із фактичного заробітку (доходу) на підставі постанови виконавця (абз. 1 ч. 6. ст. 71 Закону № 1404). У якому порядку — уточнює Інструкція з організації примусового виконання рішень, затверджена наказом Мін’юсту від 02.04.2012 № 512/5 (далі — Інструкція № 512).

Увага: утримуйте аліменти із заробітної плати працівника на підставі постанови виконавця.

Виконавець ухвалює постанову про звернення стягнення на заробітну плату та інші доходи боржника. Постанову надсилають для виконання підприємству, установі, організації, фізособі — підприємцю за місцем отримання боржником відповідних доходів. Копія зазначеної постанови залишається у виконавчому провадженні на контролі (п. 3 розд. X Інструкції № 512).

За кожною постановою про стягнення роботодавець щокварталу (а також після спливу строку відповідних виплат або у разі звільнення працівника) подає окремий звіт про здійснені відрахування та виплати (п. 8 розд. X Інструкції № 512). Форму звіту наведено в додатку 9 до Інструкції № 512.

Виконавець зобов’язаний обчислювати розмір заборгованості зі сплати аліментів щомісяця (додаток 15 до Інструкції № 512) та в окремих випадках повідомляти про розрахунок заборгованості стягувача і боржника (п. 4 розд. XVI Інструкції № 512).

Якщо ж стягнути аліменти в зазначеному розмірі неможливо, роботодавець, що утримує аліменти, нараховує боржникові заборгованість зі сплати аліментів (абз. 2 ч. 6. ст. 71 Закону № 1404).

За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці, виконавець звертає стягнення на майно боржника (п. 5 розд. XVI Інструкції № 512).

Отже, аванс не можна виплачувати в розмірі, меншому ніж встановлює частина третя статті 115 КЗпП і колдоговір чи інший нормативний акт роботодавця. Заява працівника про відрахування частки аліментів із суми авансу не допоможе, адже фактично зменшиться сума авансу.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді