Які докази підміни трудових відносин

П’ять небезпечних умов цивільно-правового договору

До Держпраці звернувся колишній працівник одного з підприємств, якого незаконно звільнили під час проходження ним строкової військової служби.

Які докази підміни трудових відносин

Під час інспектування фахівці Держпраці встановили, що колишній працівник працював на умовах цивільно-правової угоди. Проте, відносини між ним та роботодавцем були далекі від цивільно-правового характеру:

  • чоловіка прийняли на конкретну посаду — займався виробництвом, яке є основним видом діяльності цього ТОВ;
  • він працював позмінно;
  • на підприємстві організували безоплатне транспортне перевезення до місця роботи;
  • заробітну плату нараховували на картковий рахунок, відкритий в одній з банківських установ у рамках зарплатного проекту. До речі, грошові виплати заявнику проводилися разом із виплатою заробітної плати основним працівникам підприємства відповідно до статті 115 Кодексу Законів про працю України.

Фактично відбулася підміна трудового договору на цивільно-правову угоду. Тобто, роботодавець позбавив працівника всіх прав та гарантій, передбачених законодавством про працю. Саме тому цивільно-правова угода, термін чинності якої чомусь закінчувався якраз за день до початку військової служби працівника, дала підстави не зберігати за ним місце роботи та середній заробіток.

За результатами перевірки, підприємство прийняло рішення оформити трудові договори із понад сотнею осіб, які працювали за ЦПД.

За матеріалами Управління Держпраці у Закарпатській області


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Цивільно-правовий договір: зразок, оформлення

Як оформити цивільно правовий договір (договір підряду), на що слід звернути увагу, на що звертає увагу при їх перевірках Держпраці, цивільно правовий договір податки, облік винагороди, приклади розрахунку податків для виконавця оформленого і неоформленого як ФОП
243983

Небезпечні умови цивільно-правового договору

Не намагайтеся заощаджувати фонд оплати праці за рахунок цивільно-правових договорів. Це небезпечно. Інспектори праці за найменших сумнівів визнають такі договори трудовими і штрафують роботодавців. Ми проаналізували судові рішення і склали список головних заборон для цивільно-правового договору
3237

Співпраця з ФОП: як не потрапити до зони ризику

Законодавство не забороняє співпрацювати з ФОП, але значно обмежує такі відносини. Сторонніх виконавців можна залучати до певних робіт — перекладів, розроблення програмного забезпечення. Для цього не потрібні наймані працівники, ФОП самостійно виконає завдання і видасть готовий результат. Проте чітко розмежовуйте ситуації, коли варто залучити ФОП, а коли в цьому запідозрять приховані трудові відносини
17076

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді