Співпраця з ФОП: як не потрапити до зони ризику

Законодавство не забороняє співпрацювати з ФОП, але значно обмежує такі відносини. Сторонніх виконавців можна залучати до певних робіт — перекладів, розроблення програмного забезпечення. Для цього не потрібні наймані працівники, ФОП самостійно виконає завдання і видасть готовий результат. Проте чітко розмежовуйте ситуації, коли варто залучити ФОП, а коли в цьому запідозрять приховані трудові відносини

Внутрішній український офшор — так називають схему податкової оптимізації, яка передбачає співпрацю з фізособами-підприємцями (ФОП) — платниками єдиного податку. Звісно, що 5% єдиного податку вигідніші за 18% ПДФО та 1,5% військового збору. Тому суб’єкти господарювання — роботодавці як альтернативу трудовому договору часто обирають цивільно-правовий.

Різниця між трудовим і цивільно-правовим договором

Чи можна укласти цивільно-правовий договір із фізичною особою

Підприємства часто укладають цивільно-правові договори зі звичайною фізичною особою. Законодавство цього не забороняє. Але якщо договір передбачає систематичне виконання певних завдань, ліпше співпрацювати із ФОП. Адже у судовій практиці є визначення поняття систематичності і суті підприємницької діяльності. Під підприємницькою розуміють діяльність, яку провадить безпосередньо особа і на свій власний ризик більше ніж тричі на один календарний рік (постанова Дергачівського районного суду Харківської області від 12.05.2017 у справі № 619/1277/17).

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ДОГОВОРУ ЦПХ з ФО

Ключовим у визначенні терміна «підприємницька діяльність» є слово «систематична». Відсутність реєстрації як підприємця у разі систематичної діяльності загрожує штрафами насамперед самому ФОП. Таке порушення може коштувати від 17 000 до 34 000 грн (ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення). За повторне порушення протягом року сплатите удвічі більше — від 34 000 до 85 000 грн.

До того ж фіскали зазначають, що фізособа, навіть коли не має статусу підприємця, але отримує «систематичні» доходи, має сплатити ПДФО за ставкою 18%, військовий збір — 1,5% і нарахувати ЄСВ — 22%.

Систематичні доходи фізичної особи оподатковують як доходи від підприємницької діяльності

Аргумент податківців: підприємницькою діяльністю займаються підприємці — особи, які вже зареєстрували свій статус у ЄДР. Адже провадження господарської діяльності зобов’язує зареєструватися підприємцем. Тобто господарська діяльність, яку провадять, аби досягти економічних і соціальних результатів та одержувати прибуток, є підприємництвом, а суб’єкти такого підприємництва — підприємцями (п. 2 ст. 3 Господарського кодексу України; ГК).

Тож необхідно чітко визначати, у яких відносинах фізична особа діє як підприємець (постанова Вищого адміністративного суду України від 16.11.2015 № 826/14630/14).

Чим вигідна співпраця із фізособою за цивільно-правовим договором? По-перше, ви заощаджуєте на робочому місці. По-друге, такій особі не потрібно оплачувати відпустку, зберігати в окремих ситуаціях середній заробіток.

Які ризики цивільно-правових відносин із працівником-підприємцем

Укласти договір на виконання робіт чи надання послуг можна із ФОП, який уже працює на підприємстві за трудовим договором. Але будьте обережні! Стежте, аби робота, яку виконує працівник, не збігалася із видами підприємницької діяльності, що він провадить як ФОП. Тоді контролери під час перевірки не запідозрять прихованих трудових відносин.

Причина такої колізії — у трактуванні Податкового кодексу України (ПК): «самозайнята особа — це платник податків та фізична особа — підприємець, яка здійснює незалежну професійну діяльність та не є працівником у такій же підприємницькій сфері чи професійній діяльності» (пп. 14.1.226 ПК). Проте ПК не забороняє укладати трудові договори із самозайнятою особою. Різниця між ФОП та самозайнятою особою

ПК дозволяє укладати трудові договори із самозайнятими особами

Договір із фізичною особою на виконання роботи може бути:

Фізична особа може виконувати роботи на підставі як трудового, так і цивільно-правового договору. На цьому неодноразово наголошувало Мінсоцполітики, зокрема в листі від 20.04.2012 № 64/06/187-12.

За цивільно-правовим договором, на відміну від трудового, оплачують результат праці, а не її процес. Фізична особа, яка виконує роботу чи надає послуги, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку. Така робота не має бути систематичною. Її результат визначають після закінчення роботи й оформлюють актами здачі-приймання виконаних робіт, наданих послуг. Після того — оплачують.

Винагороду за цивільно-правовим договором встановлюють винятково за згодою сторін. Законодавство не передбачає мінімального або максимального розміру винагороди і строків його надання.

Вигоди роботи за договором ЦПХ із підприємцями:

  • підприємство не пов’язане із фізособою трудовими відносинами і зобов’язаннями. Тобто не мусить забезпечувати належні умови праці, нараховувати заробітну плату, відпускні;
  • підприємці самі платять за себе податки і звітують перед податківцями.

Як укласти безпечний договір із ФОП

Щоб ваші відносини з ФОП податківці не перекваліфікували у трудові, приділіть особливу увагу цивільно-правовому договору. Простежте, щоб у ньому предметом договору записали саме послугу чи товар, а не процес їх надання чи виготовлення. Включіть до договору перелік усіх послуг, що має надавати виконавець. Конкретизуйте зобов’язання, що їх має дотримати замовник.

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ДОГОВОРУ із ФОП

У договорі варто передбачити можливість розширити обов’язки виконавця шляхом укладення додаткових угод до договору чи оформлення заявок.

Запишіть у договорі ціну послуги, розмір винагороди, строки і порядок оплати виконаної роботи (ст. 903 Цивільного кодексу України; ЦК). Обов’язково зазначте, протягом якого періоду сторони реалізують свої права і виконують обов’язки за договором (ст. 905 ЦК).

Якщо суб’єкт господарювання і ФОП підписали продуманий до дрібниць господарський договір, що не має ознак трудового, контролерам буде важко визнати його неправомірним, навіть у судовому порядку.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді