Небезпечні умови цивільно-правового договору

UA RU
Не намагайтеся заощаджувати фонд оплати праці за рахунок цивільно-правових договорів. Це небезпечно. Інспектори праці за найменших сумнівів визнають такі договори трудовими і штрафують роботодавців. Ми проаналізували судові рішення і склали список головних заборон для цивільно-правового договору

За підміну трудових відносин цивільно-правовими роботодавцеві загрожує чималий штраф — 30-кратний розмір мінзарплати на момент виявлення порушення. У 2019 році це 125 190 грн. Таку суму сплатите за кожного працівника, щодо якого скоїли порушення. Та штраф вам не загрожуватиме, якщо скористаєтеся нашими порадами. Ми проаналізували судову практику й вивели п’ять небезпечних умов цивільно-правового договору.

Цивільно-правовий договір зразок 2021 ►

1.   Умови, характерні для трудових відносин

Не встановлюйте у цивільно-правовому договорі (ЦПД) обов’язок підприємства оплачувати працівникові дні хвороби, відпочинку, відрядження і забезпечувати інші гарантії, на які має право лише штатний працівник. Не обмежуйтеся визначенням процесу роботи, зазначте кінцевий результат, що має отримати замовник.

Небезпечно укладати ЦПД на роботу, яка потребує постійної присутності підрядника. Наприклад, контролери можуть визнати цивільно-правовий договір строковим трудовим, якщо він передбачає послуги з охорони приміщення підприємства протягом місяця.

Небезпечні умови цивільно-правового договору Приклад із судової практики  
Приватний підприємець уклав із фізособою ЦПД. За ним фізособа надавала послуги обробки та нарізки традиційних видів овочів і фруктів, підготовки та панірування напівфабрикатів, приготування і реалізації готових страв, миття посуду і прибирання кухні.

У договорі сторони передбачили, що виконавець самотужки організовує свою роботу і не зобов’язаний дотримувати правил внутрішнього розпорядку замовника. Утім, не зазначили, який конкретно результат роботи виконавець має передати замовникові. А також не навели переліку завдань, види й обсяг робіт.

Суд встановив, що такий ЦПД має ознаки трудового (ухвала Соснівського районного суду в м. Черкаси від 19.03.2019 № 80550668).

2.   Посада виконавця

Не зазначайте у цивільно-правових договорах або актах, що працівник тимчасово виконує обов’язки, наприклад, юриста, водія, менеджера чи охоронця. Пропишіть зміст роботи, наприклад, скласти договір, перевезти вантаж, знайти нових замовників послуг тощо.

Небезпечні умови цивільно-правового договору Приклад із судової практики 
Сторони ЦПД визначили предметом договору послуги сторожа. Тож фізособа систематично виконувала трудові функції сторожа. Утім, цей вид робіт потребує наявності ліцензії, зокрема на охоронну діяльність (на відміну від виконання обов’язків охоронця на підставі трудового договору). У фізособи такої ліцензії не було.

Суд визнав ЦПД трудовим договором (ухвала Київського апеляційного адміністративного суду від 08.11.2016 № 62560797).

СУДОВА ПРАКТИКА: Приховані трудові відносини

3.   Графік роботи

Не визначайте, за яким графіком підрядник має виконувати роботи чи надавати послуги. Він не зобов’язаний дотримувати режиму роботи замовника. Наприклад, працювати за графіком або лише в офісі. Виконавець за ЦПД має лише здати результати роботи у визначений термін. Тому вилучіть із договору посилання на правила внутрішнього трудового розпорядку. Не включайте підрядника до табеля обліку робочого часу.

Небезпечні умови цивільно-правового договоруПриклад із судової практики 
У ході позапланової перевірки інспектори Держпраці виявили приховані трудові відносини з фізособою. Підприємство спробувало оскаржити акт перевірки. Однак суд узяв до уваги той факт, що під час укладення договору фізособу ознайомили з правилами внутрішнього трудового розпорядку. А роботи вона виконувала відповідно до робочого графіка підприємства.

Суд погодився з висновками контролерів, що відносини з фізособою мають ознаки трудових (постанова ВСУ від 26.09.2018 № 822/723/17).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді