ФОПам спроcтили умови кредитування

Відсотки за кредитом у ФОП: чи включати до витрат

Затвердили зміни, які спрощують умови кредитування банками ФОП. Тобто для оцінки ФОП банки також використовуватимуть портфельний підхід. Це правило поширять на усі кредити ФОП до 5 млн грн.

ФОПам спроcтили умови кредитування

На практиці це означатиме, що ключовим фактором оцінки ризиків позичальників буде своєчасність погашення боргу. Так, допоки позичальники не допускатимуть прострочок за своїми зобов’язаннями, надані їм кредити вважатимуть високоякісними. За такими кредитами банки визначатимуть мінімальний кредитний ризик. Спрощений підхід до оцінки кредитних ризиків ФОП також спростить формальні процедури з кредитного адміністрування.

Разом з тим, додатково запровадять окремий вид прийнятного для зменшення кредитного ризику забезпечення у вигляді права довірчої власності.

Постанова чинна з 07.12.2019.

Постанова НБУ від 05.12.2019 № 147


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Фінансовий лізинг: критерії, оподаткування, бухоблік

Фінансовий лізинг у чомусь подібний до банківського кредиту – він дає можливість отримати бажане майно раніше, та виплачувати кошти за нього поступово, але з відсотками. В консультації про фінансовий лізинг, податкові і бухгалтерські критерії фінансового лізингу, оподаткування і бухгалтерський облік у лізингоотримувача
51277

Як відбувається дисконтування кредитів та позик

Вимога дисконтувати довгострокову заборгованість у національних стандартах бухгалтерського обліку з’явилася порівняно недавно й питань викликає чимало. Одне з них – чи треба дисконтувати довгострокову заборгованість по кредитам і позикам, якщо по них нараховуються проценти позичальнику? У консультації розглянемо питання дисконтування банківських кредитів і відсоткових позик
30646

Овердрафт: як одержати й облікувати

У статті експерт пояснить, що таке овердрафт, яка його відмінність від кредиту, як відобразити овердрафт в бухгалтерському обліку та унаочнить це проведенням.
12581

Що вигідніше — взяти автомобіль у лізинг або в кредит

За договором лізингу лізингодавець передає у виключне користування другій стороні (лізингоодержувачу) на визначений строк майно за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів. А об’єктом лізингу може бути нерухоме і рухоме майно, призначене для використання як основні фонди.
5427

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді