Статті за темою Кредити та позики

Як відбувається дисконтування кредитів та позик
Вимога дисконтувати довгострокову заборгованість у національних стандартах бухгалтерського обліку з’явилася порівняно недавно й питань викликає чимало. Одне з них – чи треба дисконтувати довгострокову заборгованість по кредитам і позикам, якщо по них нараховуються проценти позичальнику? У консультації розглянемо питання дисконтування банківських кредитів і відсоткових позик
27914
Фінансовий лізинг: критерії, оподаткування, бухоблік
Фінансовий лізинг у чомусь подібний до банківського кредиту – він дає можливість отримати бажане майно раніше, та виплачувати кошти за нього поступово, але з відсотками. В консультації про фінансовий лізинг, податкові і бухгалтерські критерії фінансового лізингу, оподаткування і бухгалтерський облік у лізингоотримувача з урахуванням нещодавнього оновлення НП(С)БО 14
46678
Овердрафт: як одержати й облікувати
У статті експерт пояснить, що таке овердрафт, яка його відмінність від кредиту, як відобразити овердрафт в бухгалтерському обліку та унаочнить це проведенням.
11717
Що вигідніше — взяти автомобіль у лізинг або в кредит
За договором лізингу лізингодавець передає у виключне користування другій стороні (лізингоодержувачу) на визначений строк майно за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів. А об’єктом лізингу може бути нерухоме і рухоме майно, призначене для використання як основні фонди.
5332
Депозити овернайт та їх облік
Гроші повинні працювати – влучний вислів щодо відправлення коштів на депозитний рахунок. А чому б не скористатися депозитом всього на одну ніч? Копійка ж гривню береже і зайвим додатковий дохід ніколи не буває. Така практика поширена у банків, але сьогодні в огляді про таке явище, як депозити овернайт в обліку підприємств.
4338
Особливості обліку операцій фінансового лізингу
В Україні фінансовий лізинг стає ефективним фінансовим інструментом. Його використовують суб’єкти підприємницької діяльності всіх форм власності. Тож розповімо про головні правила обліку фінлізингових операцій.
1914
Операції фінансового лізингу
Відносини, які виникають між сторонами договору фінансового лізингу, регулює Цивільний кодекс України (ЦК), а загальні правові та економічні засади фінансового лізингу визначає Закон України «Про фінансовий лізинг» від 16.12.1997 № 723/97-ВР.
870
Гривневу позику прив’язали до інвалюти: які податкові наслідки для працівника
Підприємство надало працівникові безвідсоткову позику у гривні. У договорі гривневий еквівалент прив’язало до євро. Тобто працівник отримав позику у гривні за курсом НБУ щодо євро на дату підписання договору позики. Позика розрахована на чотири роки. Працівник погашає її з кожної зарплати з перерахунком євро до гривні за курсом НБУ на дату виплати зарплати. Як оподаткувати різницю, що виникла від перерахунку грошового зобов’язання із прив’язкою до інвалюти?
1756
Як оформити та облікувати позику
На практиці підприємства зазвичай беруть гроші як позику. Речі передають набагато рідше. Отже, поговоримо про грошові позики.
7921