Не забудьте провести у грудні перерахунок ПДФО

Річний перерахунок ПДФО 2020 приклад

Здійснити річний перерахунок заробітних плат працівників, утриманих сум ПДФО та суми наданої податкової соціальної пільги за 2019 рік роботодавці зобов’язані в грудні. Мета перерахунку — перевірити правильність нарахування ПДФО за кожний податковий місяць звітного періоду та наявність підстав для застосування податкової соціальної пільги (ПСП).

Податковий кодекс України (ПК) передбачає два види перерахунку ПДФО: обов’язковий і добровільний.

Не забудьте провести у грудні перерахунок ПДФО

Перерахунок ПДФО можна не проводити, якщо:

  • до зарплати працівника протягом кожного місяця звітного періоду не застосовували ПСП;

або

  • у всіх місяцях звітного періоду не було перехідних виплат (наприклад, перехідних відпусткових, лікарняних тощо).

Обов’язковий перерахунок сум доходу у вигляді зарплати та наданих ПСП проводять:

  • за результатами кожного звітного податкового року при нарахуванні зарплати за останній місяць звітного року;
  • при проведенні розрахунку за останній місяць застосування ПСП;
  • під час проведення остаточного розрахунку із платником податків, який припиняє трудові відносини з роботодавцем.

Якщо внаслідок перерахунку виникає недоплата утриманого податку та збору, то суму такої недоплати роботодавець стягує за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць. А в разі недостатності доходу — за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців, до повного погашення суми такої недоплати.

Коли недоплата виникає при остаточному розрахунку з працівником, який припиняє трудові відносини з роботодавцем і перевищує суму його оподатковуваного доходу за останній місяць, її включають до складу податкового зобов’язання фізичної особи за наслідками податкового року. Таку суму працівник сплачує самостійно.

Якщо ж виникає переплата утриманого ПДФО та військового збору — на її суму зменшують суму нарахованого податкового зобов'язання платника податку у відповідному місяці.

Результати перерахунку сум доходів, нарахованих (виплачених) працівнику, роботодавець відображає в податковому розрахунку за формою № 1ДФ.

Податкові агенти мають право здійснювати добровільний перерахунок сум нарахованого доходу та ПДФО. В добровільному перерахунку можуть брати участь будь-які доходи, які входять до складу місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Зверніть увагу, норми ПК не встановлюють відповідальність за непроведення перерахунку ПДФО. Водночас не рекомендуємо відмовлятись від перерахунку, особливо якщо мають місце перехідні виплати і до доходів працівників застосовується податкова соціальна пільга. Адже в цих випадках легко помилитися при обчисленні ПДФО.

Якщо недостовірні відомості або помилки виникли в ході обов'язкового або добровільного перерахунку ПДФО і були виправлені відповідно до статті 50 ПК — штрафи не застосовують.

За матеріалами ГУ ДПС У Чернівецькій області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Оподаткування доходів фізосіб від продажу майна

Час від часу у фізосіб виникає потреба у продажі квартир, будинків, земельних ділянок, автомобілів та іншого майна. Як оподатковуються такі продажі, чи завжди треба подавати податкову декларацію – відповіді на ці питання та приклади заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи у результаті продажу нерухомого та рухомого майна знайдете у консультації
102

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
440

Виправлення помилок у Додатку Д6 Податкового розрахунку

Через Додаток Д6 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за місяці звітного кварталу про спеціальний стаж працівників. У консультації мова піде про загальні правила та конкретні приклади виправлення помилок у цьому додатку
8292

Виправлення помилок у Додатку Д5 Податкового розрахунку

Через Додаток Д5 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за звітний квартал про трудові відносини осіб, зокрема період їхнього початку та закінчення. У консультації знайдете як загальні правила, так і приклади виправлення помилок у цьому додатку
30446

Виправлення помилок у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку

У консультації про те, як виправити помилки у Додатку 4ДФ до Податкового розрахунку, який відомий ще як Зарплатний звіт та Об’єднаний звіт з ЄСВ та ПДФО/ВЗ. У консультації знайдете як загальні правила, так і численні приклади виправлення помилок
55824

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді