Які штрафи за несвоєчасну реєстрацію зведеної податкової накладної

Контролери нагадали про відповідальність за несвоєчасну реєстрацію зведеної податкової накладної, складеної відповідно до умов, визначених пунктом 188.1 Податкового кодексу України

Які штрафи за несвоєчасну реєстрацію зведеної податкової накладної

СКАЧАЙТЕ ПАМ'ЯТКУ: Граничні строки реєстрації ПН/РК і штрафи за їх порушення 📝

На період дії воєнного стану збільшили строки реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) податкових накладних/розрахунків коригування (ПН/РК), які мають поденний строк складання/реєстрації, встановлений пунктом 201.10 Податкового кодексу України (ПК), та зменшили розміри штрафів за їх порушення (п. 89 та 90 підрозд. 2 розд. ХХ ПК).

Нові строки реєстрації в ЄРПН ПН/РК, складених починаючи з 16.01.2023, становлять:

  • для ПН/РК, складених з 1-го по 15-й календарний день включно календарного місяця — до 5-го календарного дня включно календарного місяця, що настає за місяцем, в якому їх склали;
  • для ПН/РК, складених, з 16-го по останній календарний день включно календарного місяця — до 18-го календарного дня включно календарного місяця, що настає за місяцем, в якому їх склали.

Разом з цим, ПК передбачає складання зведених ПН, зокрема в разі здійснення постачання товарів/послуг, база оподаткування яких, визначається відповідно до статті 188 ПК, перевищує фактичну ціну постачання таких товарів/послуг (абз. 11 п. 201.4 ПК).

Так, у разі постачання товарів/послуг, ціна придбання/звичайна ціна/балансова (залишкова) вартість яких перевищує фактичну ціну (договірну вартість) постачання, постачальник (продавець) складає дві податкові накладні:

  • одну — на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання
  • іншу — на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/звичайної ціни/балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною.

Або може скласти не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснив такі постачання, зведену податкову накладну з урахуванням сум податку, розрахованих виходячи з перевищення бази оподаткування над фактичною ціною, визначених окремо за кожною операцією з постачання товарів/послуг (абз. 1 п. 15 Порядку заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307).

Тобто, особливості складання/реєстрації зведених ПН мають відмінності від податкових накладних, що складають за кожною операцією з постачання товарів/послуг, у зв’язку з чим норми, визначені пунктами 89 та 90 підрозділу 2 розділу ХХ ПК, не охоплюють таку категорію як зведені ПН.

Отже, за несвоєчасну реєстрацію зведеної ПН/РК в ЄРПН, якщо її склали після 16.01.2023, штрафи застосовують у розмірах, встановлених пунктом 120-1.1 ПК.

Зокрема, порушення платниками ПДВ граничного строку, передбаченого статтею 201 ПК, для реєстрації зведеної податкової накладної (згідно з пунктом 198.5, пунктом 199.1, пунктом 201.4 ПК) тягне за собою накладення на платника ПДВ штрафу в розмірі 2% обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 1 020 грн.

За інформацією ДПС


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кваліфікований електронний підпис: види та використання

Електронний цифровий підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
55686

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
781

Додаток 1 до декларації з ПДВ: як заповнити

Експерт допоможе скласти додаток 1 до декларації з ПДВ. Скористайтеся підказками, щоб швидко та без помилок внести дані з ПН та РК до відповідних таблиць
3084

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 07.08.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
11007

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді