Через карантин втратили роботу: ДСЗ пояснила як отримати допомогу і які є вакансії

Теми:

Мінекономіки разом із Державною службою зайнятості започатковує щотижневе інформування щодо втрати роботи, фінансової допомоги або допомоги у пошуку нової роботи.

Яким чином можна стати на облік у службі зайнятості в період карантину?

Служба зайнятості на період карантину полегшила процедуру подачі документів до центрів зайнятості. Людині потрібно заповнити лише дві заяви — про надання статусу безробітного та про призначення допомоги по безробіттю.

Через карантин втратили роботу: ДСЗ пояснила як отримати допомогу і які є вакансії

Заяви можна подати в два способи:

  • на електронну пошту центру зайнятості, де людині зручно обслуговуватися (можна власноруч написати або ж завантажити, роздрукувати, заповнити, а далі — сфотографувати або відсканувати і надіслати);
  • власноруч заповнені заяви покласти в скриньку для прийому кореспонденції, розміщену у центрі зайнятості.

На період карантину виплату допомоги по безробіттю проводять без особистого відвідування центру зайнятості, якщо людина підтвердила (телефоном або ж електронними засобами) свій намір перебувати в статусі безробітного.

На період дії карантину статус безробітного надають людині з першого дня подачі заяви. Також з першого дня реєстрації призначають виплату допомоги.Допомогу виплачують через банківські установи.

Чи проводять пошук роботи в період карантину?

У період дії карантину продовжують працювати підприємства, які забезпечують життєдіяльність країни: продуктові та господарські магазини, комунальні служби, лікарні, аптеки, транспортні підприємства, пошта, фінансові та інші установи.

Одне з найважливіших для служби завдання — знайти достойну роботу кожному українцеві та кваліфікований персонал кожному роботодавцеві.

З урахуванням розвитку складної епідеміологічної ситуації в країні фахівці центрів зайнятості продовжують дистанційно підбирати для безробітних підходящі вакансії, пропонувати їм роботу та проводити попередні узгодження з роботодавцями щодо кандидатів на вакансію. Окрім того, громадяни можуть самостійно шукати роботу через веб-сайт державної служби зайнятості .

На який розмір допомоги по безробіттю люди можуть розраховувати?

Розмір допомоги по безробіттю розраховують для кожної особи індивідуально. Розмір допомоги залежить від страхового стажу людини та її заробітної плати. Допомогу виплачують залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру.

Калькулятор стажу роботи на підприємстві

Максимальний розмір допомоги наразі становить 8408 грн (4 прожиткових мінімуми для працездатних осіб). Розмір мінімальної виплати становить 1800 грн, а особам, виплати яким призначались без урахування страхового стажу —650 грн.

Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 к. дн., а для осіб передпенсійного віку — 720 к. дн.

Чи можуть зареєструватися в службі зайнятості громадяни, які повернулися з-за кордону?

Громадян України, які повертаються з-за кордону, реєструють в центрах зайнятості на загальних підставах.

Які професії наразі найбільш затребувані на ринку праці?

Станом на 01.04.2020 кількість вакансій, зареєстрованих у державній службі зайнятості становила 54,0 тис. одиниць, на третину менше, ніж станом на відповідну дату минулого року.

Наразі попит роботодавців на працівників:

  • у сфері сільського та лісового господарства. Це пов’язано з початком весняних сільськогосподарських робіт. Незважаючи на карантин роботодавці пропонують роботу трактористам, агрономам, робітникам з комплексного обслуговування сільськогосподарського виробництва тощо;
  • у сфері торгівлі та надання послуг, які наразі не є забороненими (продавець продовольчих товарів, касир, кухар, прибиральник, робітник з благоустрою);
  • у сфері логістики (кур’єр, водій, вантажник, підсобний робітник, укладальник-пакувальник, завідувач складу);
  • у сфері охорони здоров'я та надання соціальної допомоги (сестра медична, соціальний робітник);
  • у сфері забезпечені правопорядку (охоронник, сторож).

Є також вакансії для професіоналів та фахівців з досвідом роботи —бухгалтерів, фахівців, обліковців, лікарів, а також для кваліфікованих робітників — електрогазозварників, дорожніх робітників, слюсарів-ремонтників, електромонтерів.

Як надають послуги з професійного навчання за направленням служби зайнятості під час карантину?

Професійне навчання зареєстрованих безробітних у період карантину проводять дистанційно. Індивідуальне професійне навчання на замовлення роботодавців та стажування на робочих місцях продовжується (якщо підприємство працює в період карантину).

Також до послуг охочих навчання на Освітньому порталі державної служби зайнятості . Цей новий сервіс служби допомагає розвивати особисті навички, необхідні для вдалого працевлаштування та отримати нові компетенції.

За інформацією Мінекономіки


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19785

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
113624

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7480

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196591

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77925

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді