Зупинка реєстрації податкової накладної СМКОР: відповіді контролерів на найцікавіші питання платників

UA RU

Нові коди УКТ ЗЕД: як заповнювати ПН ↪️

У яких випадках блокують реєстрацію податкової накладної (далі — ПН)

Реєстрацію ПН призупиняють у випадку наявності щодо суб’єкта господарювання рішення про його відповідність критеріям ризиковості платника ПДВ або у випадку здійснення ним операції, яка містить ознаки ризиковості.

Критерії ризиковості платника ПДВ та критерії ризиковості операцій визначені та затверджені постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165.

Зупинка реєстрації податкової накладної СМКОР: відповіді контролерів на найцікавіші питання платників

Заблокували ПН. Протягом якого терміну потрібно подати заяву та документи на її розблокування

Платник має право подати до контролюючого органу пояснення та копії документів до зупинених податкових накладних/розрахунках коригування (далі — ПН/РК) упродовж 365 к. дн., що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного в ПН/РК.

Які саме документи надати податковій для розблокування ПН

Перелік документів, які необхідно надати разом із поясненням для розгляду Комісією контролюючого органу питання щодо погодження реєстрації призупиненої ПН/РК, визначений у пункті 5 Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженому наказом Мінфіну від 12.12.2019 № 520. Він залежить від галузевої специфіки підприємства, але основними із них є:

  • договір на купівлю-продаж товарів (надання послуг);
  • первинні документи щодо постачання/придбання, транспортування, зберігання;
  • видаткові накладні;
  • розрахункові документи та/або банківські виписки з особових рахунків;
  • документи щодо підтвердження відповідності продукції (якщо таке передбачено договором або законодавством).

Я приватний підприємець, на даний час у приміщенні, де я проваджу діяльність, проводяться ремонтні роботи з інтернет-зв’язку. Можна подати пояснення та копії підтверджуючих документів для розблокування ПН до податкового органу наручно? Оскільки постачальник не може відобразити податковий кредит.

Виключно в електронній формі з дотриманням умов електронного цифрового підпису.

Упродовж якого терміну можна очікувати на рішення щодо розблокування РК

Комісія контролюючого органу розглядає подані пояснення та копії документів до зупинених ПН/РК упродовж 5 робочих днів, що настають за днем отримання пояснень та документів, та приймає одне з рішень:

  • про реєстрацію ПН/РК, після чого ПН/РК реєструється в Єдиному реєстрі податкових накладних за умови наявного ліміту,

або

  • відмову в такій реєстрації.

Які основні причини відмови в реєстрації призупиненої ПН

Підстави для винесення рішення про відмову в реєстрації ПН:

  • ненадання письмових пояснень щодо підтвердження інформації, зазначеної в ПН/РК;
  • ненадання копій документів;
  • надання копій документів, оформлення яких не відповідає вимогам чинного законодавства.

Які подальші дії платника, якщо відмовлено в реєстрації призупиненої ПН/РК

Платник має право оскаржити рішення регіональної комісії про відмову у реєстрації ПН/РК в адміністративному порядку направивши впродовж 10 робочих днів скарги з поясненнями та копіями документів до комісії центрального рівня, тобто до ДПС.

Якщо протерміновано строки подання скарги або в її задоволенні відмовлено, платник податку має право оскаржити рішення про відмову в судовому порядку.

А який термін розгляду скарги

Скаргу на рішення про відмову у реєстрації ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних розглядають упродовж 10 к. дн. із дня отримання такої скарги центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику. Термін розгляду скарги не може бути продовженим.

За інформацією ГУ ДПС у Тернопільській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
756

Додаток 1 до декларації з ПДВ: як заповнити

Експерт допоможе скласти додаток 1 до декларації з ПДВ. Скористайтеся підказками, щоб швидко та без помилок внести дані з ПН та РК до відповідних таблиць
2996

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 07.08.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
10983

Звільнення від мита і ПДВ товарів для енергоінфраструктури та розмінування

Верховна Рада скасувала ввізне мито і ПДВ на енергетичне обладнання. Підприємства-виробники також матимуть змогу з пільгами імпортувати складові для виробництва машин для механізованого розмінування. Тримайте детальний огляд змін до Податкового та Митного кодексів через ці новації
253

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді