Працівник працював не офіційно і хоче довести це в суді: які докази повинен мати

СТУК, СТУК — ДЕРЖПРАЦІ НА ПОРОЗІ З НОВИМ ПОРЯДКОМ ПЕРЕВІРОК

Кожен громадянин, у разі порушення його соціальних та трудових прав, має можливість звернутися до судової інстанції з повідомленням щодо оформлення трудових відносин та встановлення періоду роботи.

Працівник працював не офіційно і хоче довести це в суді: які докази повинен мати

При винесенні рішення щодо оформлення трудових відносин з працівником, який виконував роботу без укладення трудового договору, суд ухвалює рішення про нарахування та виплату такому працівникові заробітної плати у розмірі не нижче середньої заробітної плати, про нарахування та сплату ПДФО та суми ЄСВ за встановлений період роботи.

Для встановлення факту трудових відносин у судовому порядку, позивачу слід мати докази, що підтверджують його роботу у суб’єкта господарювання. Це можуть бути письмові, фото, аудіо та відео докази, покази свідків.

Нагадуємо, що допуск працівника до роботи без належного оформлення — грубе порушення законодавства про працю, що тягне за собою накладення на роботодавця фінансової, адміністративної, а в окремих випадках навіть кримінальної відповідальності.

За інформацією Держпраці у Чернівецькій області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19788

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
113626

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7482

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196598

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77928

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді