В колективному договорі визначена доплата за роботу з комп’ютером: наслідки її невиплати

Чинне трудове законодавство, яке передбачає пільги особам, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці, не встановлює таких пільг для працівників, які працюють за комп’ютерами.

Водночас законодавство не забороняє визначити в колективному договорі роботу за комп’ютером як таку, що характеризується особливими умовами праці, і встановити для працівників додаткові пільги і гарантії, зокрема, особливий порядок оплати праці з повним віднесенням витрат на їх фінансування до валових витрат у встановленому порядку.

В колективному договорі визначена доплата за роботу з комп’ютером: наслідки її невиплати

Колективним договором, локальними нормативними актами та чинним законодавством України встановлюються пільги та компенсації, які також належать до істотних умов праці. Так, колективним договором можуть встановлюватися деякі пільги певним категоріям працівників:

  • доплата за роботу з важкими та шкідливими, а також особливо важкими та особливо шкідливими умовами праці;
  • доплата прибиральникам виробничих приміщень, які застосовують миючі та дезінфікуючі засоби;
  • доплата за суміщення професій, розширення зони обслуговування або збільшення 3 обсягу робіт;
  • доплата за роботу в нічний час, керівництво бригадою;
  • доплата за роботу з ненормованим робочим днем водіям автотранспортних засобів та інше.

Позбавлення працівників доплати за роботу з комп’ютером, яка встановлена колективним договором є зміною істотних умов праці і про це працівники повинні бути повідомлені не пізніше ніж за два місяці.

За інформацією Держпраці у Рівненській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19785

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
113624

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7480

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196591

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77925

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді