Чи вважати довідку з тимчасової непрацездатності підставою для надання відпустки по вагітності та пологах

⚡️ Як виплачувати лікарняні за електронними листками непрацездатності

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами працівника надається на підставі довідки тимчасової непрацездатності відповідно до Закону України «Про відпустки».

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних оплачуваних відпусток.

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами не відображається у графіку відпусток, й оскільки вона надається на підставі відповідного листка непрацездатності, то дата її початку має визначатися за датою відкриття листка непрацездатності.

Підстава для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах ― виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом – копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи (п.1 ст.31 Закону від 23.09.1999 № 1105-XIV).

Довідки про тимчасову непрацездатність видають лише лікувально-профілактичні заклади, в яких повністю використані бланки листків непрацездатності і тільки на період до їх виготовлення.

Після отримання бланків листків непрацездатності обмін довідки про тимчасову непрацездатність на листок непрацездатності встановленого зразка проводиться посадовими особами ЗОЗ (лікуючим лікарем, завідуючим відділення, головою ЛКК) з урахуванням вимог п.2.2 та п.2.9 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян.

Довідка не є підставою для надання матеріального забезпечення за рахунок коштів ФСС. Довідки, що видаються в ЗОЗ, тільки підтверджують факт тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів, тобто відсутність працівника на роботі з поважної причини.

За інформацією Управління Держпраці у Рівненській області


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір: коли вираховувати за ставкою 5%

Військовий збір в Україні має збільшувати надходження до бюджету для фінансування ЗСУ. Розрахунок та утримання військового збору після прийняття Закону про підвищення податків № 11416-д, об’єкти оподаткування, «натуральна» база, платники збору, звітність та штрафи — у статті
164136

Лікарняні: як нараховуються лікарняні та оплата лікарняних

Як нараховувати лікарняні, що треба знати про електронний листок непрацездатності, що означає його статус, коли застосовувати під час воєнного стану паперовий листок непрацездатності – відповіді у консультації
392975

Як табелювати та оплачувати додаткову годину при переході на зимовий час

Цьогоріч, 27 жовтня, ми ще раз матимемо клопіт із переведенням годинника. Тож зберімося і ще раз, востаннє, розв’яжімо задачу: як облікувати й оплатити робочий час працівників, яким «пощастило» працювати у скорочену або подовжену ніч
3690

Штатний розпис: як скласти і затвердити

Штатний розпис — обов’язковий локальний акт. Скласти штатний розпис скеровує стаття 64 Господарського кодексу. В консультації розповімо чи потрібен штатний розпис, як його сформувати та затвердити
32058

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді