Як оформити та табелювати відсутність волонтера на роботі

Підкажемо найоптимальніші варіанти оформлення відсутності на роботі волонтера.

Як оформити та табелювати відсутність волонтера на роботі

КЗпП не містить жодної норми щодо трудових відносин між волонтером та роботодавцем.

На волонтерів не поширюються гарантії ст. 119 КЗпП, згідно яких зберігається робоче місце та середній заробіток.

Якщо працівник-волонтер відсутній на роботі роботодавець має право табелювати його як неявку з нез’ясованих причин «НЗ» або за інших причин «І», і відповідно не сплачувати зарплату. А в найгіршому випадку — звільнити за прогул.

Але на час воєнного часу суд може визнати таку відсутність поважною причиною, як здійснення громадського обов’язку для збереження життя та здоров’я громадян, що потребують допомоги.

Як змінилися трудові відносини в умовах війни

Як волонтеру підтвердити свою громадську діяльність

Роботодавцям та працівникам – волонтерам слід знаходити оптимальні варіанти оформлення відсутності на робочому місці. Для цього волонтеру слід повідомити роботодавця про те, що він здійснює волонтерську роботу та скільки часу це забирає. По можливості надати копію договору про провадження волонтерської діяльності, посвідчення або довідки від організації, з якою він співпрацює, а роботодавець, в свою чергу, зваживши об’єм роботи та трудові функції працівника, зможе знайти та оформити трудові права волонтера.

Як оформити відсутність волонтера на роботі

Якщо працівник може суміщати роботу та волонтерство, то працівнику можна:

  • встановити неповний робочий час (ст. 56 КЗпП), тобто неповний робочий день або тиждень, відповідно і оплата;
  • встановити дистанційну роботу (ст. 602 КЗпП), якщо від працівника важливий результат роботи, а не присутність на робочому місці;
  • встановити гнучкий режим робочого часу (ст. 60 КЗпП), за яким працівник може на власний розсуд визначати графік роботи, або роботодавець визначає фіксований час (через день, через тиждень тощо). У всіх вказаних випадках потрібна заява працівника та наказ.

Якщо працівник на повністю зайнятий волонтерством і не встигає виконувати свої посадові обов’язки, запропонуйте йому оформити:

  • щорічну основна або додаткова відпустка (ст. 74 КЗпП), за бажанням працівника, із обмеженнями ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»;
  • відпустку без збереження зарплати (ст. 25, ст. 26 Закону України «Про відпустки»), за бажанням працівника, з причин карантину або воєнного стану.

За матеріалами Управління Держпраці в Одеській області


Шановні бухгалтери, редакція «Головбух» працює для вас і у воєнний час. Відновили випуск електронних продуктів. Наша з вами головна мета — підтримати український бізнес у цей важкий час і зробити все від нас залежне задля спільної Перемоги. Передплачуйте ваші електронні журнали з вагомою знижкою у розмірі 50% на 6 місяців: Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також експертно-правову систему "Експертус Головбух". Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі питання і під час воєнного стану, і після нашої Перемоги.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19858

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
115487

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7490

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196758

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді