Чи штрафуватимуть платників податків, які через війну не можуть своєчасно відзвітувати та сплатити податки

На період до припинення або скасування воєнного стану податки та збори справляють з урахуванням особливостей, що визначає пункт 69 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України (ПК).

Чи штрафуватимуть платників податків, які через війну не можуть своєчасно відзвітувати та сплатити податки

Інструкція та зразок, щоб подати нову декларацію ЄП за ставкою 2%

Під час війни платників податків звільняють від відповідальності, яку передбачає ПК, якщо вони не можуть своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо:

  • дотримання строків сплати податків та зборів;
  • подання звітності, у т. ч. за пунктом 46.2 ПК;
  • реєстрації податкових накладних (ПН), акцизних накладних, розрахунків коригування (РК);
  • подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо.

Після війни всі ці обов’язки потрібно виконати протягом шести місяців (абз. 1—2 пп. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПК).

Якщо платник не може своєчасно виконати податкові обов’язки щодо своєї філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу (далі — філії), на період до скасування воєнного стану його звільняють від відповідальності, що визначає ПК, у межах діяльності через ці філії.

Єдинників третьої групи, які сплачують податок за ставкою 2%, звільняють від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків, граничний строк виконання яких припадає на період з 24 лютого 2022 року до дня, коли вони перейшли на сплату єдиного податку за ставкою 2%. Але протягом 60 календарних днів з дня переходу на систему оподаткування, на якій перебували до того, як перейшли на сплату єдиного податку за ставкою 2%, вони мають:

  • зареєструвати ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних;
  • подати звітність;
  • сплати податки та збори (абз. 5 пп. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПК).

Порядок, за яким підтверджують можливість чи неможливість виконати податкові обов’язки та перелік документів на підтвердження затверджує центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну фінансову політику (абз. 8 пп. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПК).

Платників податків, які через безпосередню участь у воєнних діях не дотримали строків виконання податкових обов’язків із пункту 69 підрозділу 10 розділу XX ПК, звільняють від відповідальності за невиконання податкових обов’язків. Але є умова: вони мають виконати свої податкові обов’язки протягом одного місяця з дня, коли закінчиться дія наслідків, які унеможливили їх виконання (пп. 69.3 підрозд. 10 розд. XX ПК).

За інформацією ЗІР, категорія 132.01


Боротьба триває, і наш обов'язок щодня на максимум працювати в тилу. Підтримувати Україну за будь-яких обставин, бо тільки разом — ми сила. Для вас є підтримка від редакції — до 6-ти місяців безплатного доступу до Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух». Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
754

Штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку

Несплата будь-якого податку – це штраф та пеня. Це може статися як усвідомлено, так і через допущену помилку, яка виявлена самостійно чи органом ДПС. Про наслідки несвоєчасної сплати єдиного податку, штрафи за несплату єдиного податку під час воєнного стану — у цьому огляді
91315

Єдиний податок 3 група: умови, ставки, види діяльності, бухгалтерський облік

Платники, які перебувають на єдиному податку, мають можливість сплачувати менше податків, аніж на загальній системі. Групу 3 єдиного податку можуть обирати і фізособи, і юрособи. У консультації розповімо про особливості єдиного податку для групи 3 зі ставками 3% та 5% у 2024 році
570996

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді