Платник єдиного податку 2 група: умови перебування

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
ФОП 2 група досить вигідна через фіксовану величину податку, яка не залежить від обсягу доходу. Єдиний податок 2 група — які умови перебування на ній, що дозволено і заборонено, та новий ліміт групи – у консультації

Фоп 2 група: умови перебування у 2024 році

Основних умов 2 групи єдиного податку усього дві:

  • обсяг доходу ФОП за календарний рік ≤ 5 921 400 грн. Це 834 мінімальних зарплат, тобто для 2024 року маємо розрахунок – 7100 грн×834. Зверніть увагу, що граничні обсяги доходу прив’язані до мінімальної зарплати на 1 січня. Отже, щороку є зростання даного ліміту разом зі зростанням «мінімалки»;
  • кількість найманих працівників ≤ 10 чол. Водночас 10 чол. – це максимальна кількість працюючих за рік. Однак до неї не входять (пп. 291.4.1 ПК) працівниці, які знаходяться у відпустках по вагітності та пологам, по догляду за дитиною до 3(6)-років, а також мобілізовані працівники.

⚡ Усе про ФОП

Платники єдиного податку 2 групи: які податки сплачують

Окрім дотримання вищезазначених умов єдинник 2 групи зобов’язаний сплачувати:

  • єдиний податок 2 група сума. З початку 2024 року він зріс до 1420 грн через зростання мінімальної зарплати (=7100 грн ×0,20, де 7100 грн – мінімальна зарплата на 01 січня за Законом про держбюджет 2024). Звільнення у звʼязку з воєнним станом немає ще з 01 серпня 2023 року;
  • єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Як правило, підприємцями він сплачується на рівні мінімального. У січні-березні 2024 року – це 1562 грн (= 7100 грн × 0,22). Однак у 2024 році залишається можливість не сплачувати ЄСВ у звʼязку з воєнним станом.

Платник єдиного податку 2 групи не можуть бути платниками ПДВ. Платником ПДВ можна бути лише на 3-й та 4-й групах єдиного податку або ж на загальній системі оподаткування.

Далі розглянемо особливості, пов’язані з воєнним станом, існуючі обмеження за видами діяльності і розрахункам, питання РРО, терміни сплати єдиного податку та ЄСВ та їхні квартальні розміри, існуючу звітність.

Єдиний податок 2 група: особливості сплати 

Можливість не сплачувати єдиний податок усім платникам єдиного податку 2 групи було скасовано ще з 1 серпня 2023 (підстава – оновлення абз. 1 п. 9 підрозд. 8 Перехідних положень ПК). До цього можна було не сплачувати за період квітня 2022–липень 2023. Це було право не сплачувати, а не звільнення від податку взагалі. Отже, у 2024 році більшість єдинників 2 групи мають сплачувати єдиний податок на загальних підставах.

Однак деякі полегшення все ж таки для єдинників залишаються, а саме:

  • з 1 серпня 2023 року ФОП-єдинники 2-ї групи, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих росією територіях України станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації, мають право не сплачувати єдиний податок за період з 1-го числа місяця, в якому почалися бойові дії на відповідній території, виникла можливість бойових дій або почалася тимчасова окупація такої території, до останнього числа місяця, в якому було завершено такі активні бойові дії, припинено можливість бойових дій або завершено тимчасову окупацію (підстава – п. 11 підрозд. 8 Перехідних положень ПК); 
  • можливість не сплачувати ЄСВ «за себе» – з 01 березня 2022 року до завершення воєнного стану + 12 місяців після його завершення (підстава – п. 919 Прикінцевих і перехідних положень Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08 липня 2010 року № 2464-VI). Несплата ЄСВ у такому разі це право, а не звільнення чи скасування ЄСВ. При цьому, якщо його не сплачувати, то немає й страхового стажу, що слід враховувати, якщо наближається пенсія або є потреба у найближчому майбутньому таких соцвиплатах, як декретні чи лікарняні;
  • єдиний податок і ЄСВ не сплачуються – за весь час військової служби, якщо ФОП був мобілізований до ЗСУ. Тут вже немає опції платити/не платити. Податок просто не сплачується.

ФОП 2 група: звітність, книга обліку доходів

У єдинників зараз відсутня офіційно затверджена форма Книги обліку доходів (п. 296.1 ПК). Однак це не означає, що таку книгу взагалі вести не потрібно. Вона залишається, але у довільній формі, тобто можна вести облік хоч у зошиті, чи в таблиці Excel на комп’ютері. Зверніть увагу, що форма саме довільна, тобто ні Мінфін, ні ДПС не визначав того, як має виглядати така Книга обліку, які в ній мають бути графи тощо. Можна в основу взяти колишню форму Книги обліку доходів, яка існувала до 2021 року (див. додаток до скасованого наказу Мінфіну від 19.06.2015 № 579). Реєструвати такі Книги обліку не потрібно.

Увага: Книга обліку доходів єдинника 2 групи зараз має довільну форму (!)

Таким чином, форма Книги обліку доходів у 2024 році може бути паперова або електронна. Щодо обіцяної податківцями можливості вести Книгу обліку доходів через Електронний кабінет платника податків, то її до сих пір немає.

Якою б не була Книга обліку, первинні документи щодо господарських операцій все одно зберігати треба, а також виводити помісячно суми (місячні обороти) по ним у Книзі обліку доходів.

ФОП 2 група: що дозволено

У 2024 році платник єдиного податку 2 групи має ті ж дозволи, що й раніше (пп. «2» пп. 291.4 ПК):

  • надавати послуги, у т.ч. побутові, платникам єдиного податку (група значення не має), а також населенню. Перелік побутових послуг можете знайти у п. 291.7 ПК;
  • виробляти продукцію;
  • продавати товари;
  • продавати у роздріб такі алкогольні напої як пиво, столове вино, сидр та пері (без додавання спирту) (пп. «3» пп. 291.5.1 ПК). Однак на всі ці напої, крім вина, потрібна алкогольна ліцензія на роздрібний продаж;
  • проводити діяльність у сфері ресторанного господарства. Це КВЕД 56.10, до якого зокрема входить діяльність ресторанів, кафе, місць з наданням їжі, яка споживається за межами закладу, вагончиків з продажу морозива, пересувних вагончиків з продажу їжі, діяльність із приготування їжі в торговельних наметах.

Підприємець на єдиному податку може займатися виключно зареєстрованими видами діяльності. Навіть дозволений КВЕД, але незареєстрований, загрожує примусовим переведенням на загальну систему оподаткування (див. роз’яснення ДПС у Херсонській області).

Увага: працювати можна лише на обраному КВЕД. Помилка може виникнути неусвідомлено. Наприклад, якщо у ФОП як КВЕД була роздрібна торгівля, але відбувся оптовий продаж при незареєстрованому КВЕД оптової торгівлі, – це буде вважатися помилкою. Наслідок – втрата можливості перебувати на спрощеній системі. Ще одна типова помилка – зареєстровані КВЕД лише з торгівлі товарами, а потім підприємцем були надані послуги. Отже, всі КВЕД, за якими проводиться фактично діяльність, мають бути зареєстровані. Якщо ні, то слід спершу внести зміни до ЄДР, а вже потім проводити нові для підприємця операції.

Форма розрахунків, яка дозволена для ФОП 2 групи

Розрахунки друга група фоп може проводити лише у готівковій або безготівковій формах (п. 291.6 ПК). Бартером не можна. Також заборонені розрахунки векселями, взаємозаліки, виплата зарплати працівникам у натуральній формі.

І ще один нюанс: з 01 квітня 2023 року єдинникам дозволено розраховуватися електронними грошима (зміни було внесено у згаданий п. 291.6 ПК Законом від 12.01.2023 № 2888-IX). Електронні гроші зараз визнано безготівковою розрахунку.

Однак це не означає, що можна розраховуватися криптовалютами, так як в існуючому законодавстві криптовалюти не вважаються грошима взагалі, тобто розрахунок криптовалютою – це негрошова форма розрахунку, по-суті, бартерна операція.

Увага: платники єдиного податку 2 групи не можуть проводити розрахунки бартером. Лише готівкові та безготівкові платежі

Взагалі дані обмеження по розрахунках стосуються єдиноподатників не тільки групи 2, але й групи 1 і 3. Таких обмежень не мають лише єдинники сільськогосподарської групи 4.

ФОП 2 група та РРО 2024

Реєстратори розрахункових операцій (РРО) зараз застосовують всі підприємці, які здійснюють розрахункові операції, крім єдинників 1 групи. Отже, єдинники 2 групи теж використовують РРО. Це може бути звичайний або програмний (пРРО), або ж одразу обидва. Воєнний стан не знімає з підприємців обов’язку застосовувати РРО.

Щодо штрафів за невикористання РРО, то вони вже повернулися – ще 01 жовтня 2023 року (дані зміни вніс Закон від 30.06.2023 № 3219-IX до п. 12 Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР). Виняток – відповідальність на тимчасово окупованих територіях, територіях активних і можливих бойових дій.

Наразі штраф у разі проведення розрахункових операцій через РРО чи пРРО без режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості становить 5100 грн (300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

ФОП 2 група види діяльності, які заборонені 

Платники єдиного податку 2 групи обмеження мають чималі. Для платників єдиного податку 2 групи заборонені такі види діяльності (п. 291.4 ПК):

  • надання посередницьких послуг з купівлі, продажу, оренди та оцінки нерухомого майна (група 70.31 КВЕД для ФОП);
  • діяльність із виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних і побутових виробів і дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, напівдорогоцінного каміння.

Ці ж заборони діють і для 1 групи єдинників.

Єдиннику 2 групи можна надавати послуги лише платникам єдиного податку та/або населенню (пп. «2» пп. 291.4 ПК). Отже, платники єдиного податку 2 групи не можуть надавати послуги неплатникам єдиного податку, зокрема:

Згадана вище норма п. 291.4 ПК.

Також не можна надавати послуги фізособі, яка у момент надання послуги знаходиться за кордоном, так як під населенням у ПК розуміється лише внутрішнє населення України. Фізособи, які проживають за межами України, – це не населення України. А от, якщо такий нерезидент-фізособа, живе в Україні, – питань немає. Така особа – частина населення України, так як під населенням розуміється сукупність людей, які проживають на певній території (громадянство, економічне резиденство при цьому значення не мають).

Якщо треба зайнятися вищезгаданими забороненими для 2 групи фоп видами діяльності, то можна це зробити на 3-й групі єдиного податку.

Увага: друга група фоп має обмеження на надання послуг оренди.

Загальні заборони для всіх єдинників

2 група єдиного податку, крім вищезазначених суто для них заборон, має ще й загальні заборони – для груп єдиного податку 1-3 (п. 291.5 ПК):

  • зайняття азартними іграми, лотереями (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора);
  • обмін іноземних валют;
  • здавання в оренду землі, житла, нежитлових приміщень, які перевищують ліміт 0,2 га, 400 та 900 кв. м відповідно (це можна тільки єдинникам-юрособам);
  • надання послуг зв’язку;
  • надання поштових послуг (виняток – кур’єр);
  • організація та проведення гастрольних заходів;
  • технічні дослідження та розробки;
  • видобуток, виробництво, реалізацію дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, у тому числі органогенного утворення (крім виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння);
  • вироблення, експорт, імпорт, продаж підакцизних (винятки – уже згадані пиво, вино, сидр, пері, а також паливно-мастильні матеріали до 20 л);
  • видобуток, реалізацію корисних копалин, крім реалізації корисних копалин місцевого значення;
  • брокерська діяльність;
  • фінансове посередництво, крім діяльності у сфері страхування, яка здійснюється страховими агентами, сюрвейєрами, аварійними комісарами та аджастерами;
  • реєстрація та проведення інших операцій з цінними паперами;
  • проведення діяльності у сфері антикваріату (продаж);
  • діяльність у сфері управління підприємствами;
  • діяльність у сфері аудиту (на єдиному податку це можна лише юрособам).

Також платники єдиного податку 2 групи не можуть бути нерезидентами.

Єдиний податок 2 група: сума за квартал і рік

Ставка податку визначається місцевими радами, але здебільшого вони приймають максимальну ставку – 20% мінімальної зарплати на 01 січня. У залежності від мінімальної зарплати суми єдиного податку тоді виходять такі, як у таблиці нижче.

СУМИ ЄДИНОГО ПОДАТКУ ДЛЯ 2-Ї ГРУПИ

(для декларації)

Рік

Місяць

Квартал

Рік

2024

1420,00 грн (=7100×0,2)

4260,00 грн (=1420×3)

17040,00 грн (=1420,00×12)

2023

1340,00 грн (=6700×0,2)

4020,00 грн (=1340×3)

16080,00 грн (=1340×12)

Вигідність групи 2 показує простий розрахунок: з 1.5 млн грн на 3-й групі єдиного податку довелося б заплатити неплатнику ПДВ 75000 грн (=1,5 млн × 0,05). Отже, 2 група дає можливість суттєво зекономити.

Єдиний податок 2 група 2024: термін сплати

Незважаючи на те, що єдинники 2 групи подають декларацію раз на рік, але сплачують єдиний податок і ЄСВ авансом, а саме:

  • єдиний податок – 12 платежів на рік;
  • ЄСВ – 4 платежі на рік (виняток, коли ФОП користується можливістю не платити ЄСВ під час воєнного стану, див. про це вище).

Графік цих обов’язкових платежів наведений у таблиці нижче. Сплата здійснюється за місцем податкової адреси. Зверніть увагу, що якщо немає найманих працівників, то ФОП 2 групи може скористатися правом на звільнення від сплати єдиного податку на один місяць (читайте Відпустка та податкові канікули ФОП).

СПЛАТА ЄДИНОГО ПОДАТКУ ТА ЄСВ У ФОП 2 ГРУПИ ЗА 2024 РІК

Податок/збір

Коли сплачується

Розмір платежу у 2024 році

«ЗА СЕБЕ»:

єдиний податок

авансовими платежами щомісяця до 20-го числа щомісяця*

1420 грн – щомісяця

ЄСВ

до 20-го числа місяця, наступного за місяцем кінця кварталу

якщо вирішено сплачувати під час воєнного стану, то маємо:

  • січень-березень 2024: 4686 грн за квартал (=7100×0,22×3);
  • квітень-грудень 2024: 5280 грн за квартал (=8000×0,22×3)

ПО НАЙМАНИМ ПРАЦІВНИКАМ:

ПДФО, ВЗ та ЄСВ по найманим працівникам

у момент виплати зарплати

залежить від суми зарплати

*можна сплатити податок одразу – авансовим внеском за весь звітний рік, але не більше ніж до кінця року (п. 295.1 ПК)



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді