Чи оподатковувати ЄСВ разову безповоротну фіндопомогу, яку виплатив роботодавець

Не є базою нарахування ЄСВ сума разової безповоротної фінансової допомоги та безповоротна фінансова допомога, виплачена роботодавцем особам, які не перебувають з ним у трудових відносинах.

Чи оподатковувати ЄСВ разову безповоротну фіндопомогу, яку виплатив роботодавець

Як змінилися трудові відносини в умовах війни

Базою нарахування ЄСВ для платників, зазначених у п. 1 (крім абзацу сьомого) частини першої ст. 4 від 08.07.2010 № 2464-VI (даліЗакону № 2464), є сума нарахованої кожній застрахованій особі зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, зокрема в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці» та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за ЦПД (п. 1 частини першої ст. 7 Закону № 2464).

Види виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат визначено Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5 (далі – Інструкція № 5).

Матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв’язку з екологічним станом, крім сум, указаних у п.3.31) входить до фонду додаткової заробітної плати, на яку нараховується єдиний внесок (пп. 2.3.3 п. 2.3 розд. 2 Інструкції № 5).

Матеріальна допомога разового характеру, яку надає підприємством окремим працівникам підприємства у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання відноситься до інших виплат, що не належать до фонду оплати праці (п. 3.31 розд. 3 Інструкції № 5).

Крім того, зазначена вище допомога належить до виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄСВ (п. 14 розд. ІІ Переліку, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 № 1170).

Суми матеріальної та благодійної допомоги, виплачені особам, які не перебувають у трудових відносинах з підприємством, відносяться до інших виплат, що не належать до фонду оплати праці та не підлягають нарахуванню ЄСВ (п. 3.32 розд. 3 Інструкції № 5).

Тому базою нарахування ЄСВ є безповоротна фінансова допомога, що має систематичний характер та виплачена роботодавцем працівникам, які перебувають з ним у трудових відносинах.

За повідомленням ГУ ДПС у Дніпропетровській області


Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень. Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух» на рік.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. І хай буде літо!

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Виплати на дитину 2024

Соціальна допомога на дітей – це виплати, які отримують батьки, опікуни, піклувальники та й самі діти. До них належить і виплати при народженні дитини, допомога багатодітним сім’ям, державні аліменти, допомога матерям-одиначкам, грошові виплати дітям-сиротам, допомога дітям з інвалідністю. Про виплати на дітей 2024 розповімо у статті
521597

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
27518

ЄСВ 2024

Єдиний соціальний внесок (ЄСВ), як постановляє Закон про ЄСВ, сплачують роботодавці за своїх працівників, коли нараховують заробітну плату, винагороди за цивільно-правовими договорами, а також деякі інші виплати. Ще його сплачують «за себе» фізособи-підприємці. Усе про ЄСВ – читайте у статті
132888

Виправлення помилок у Додатку Д6 Податкового розрахунку

Через Додаток Д6 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за місяці звітного кварталу про спеціальний стаж працівників. У консультації мова піде про загальні правила та конкретні приклади виправлення помилок у цьому додатку
6650

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді