ВСУ підтримав Держпраці: підприємець сплатить понад 670 тис. грн штрафу

Підприємець звернувся до суду з проханням визнати протиправним рішення Держпраці про штрафу у понад 670 тис. грн у зв’язку з виявленням під час перевірки неналежного оформлення трудових відносин. Однак ВСУ підтримав Держпраці.

ВСУ підтримав Держпраці: підприємець сплатить понад 670 тис. грн штрафу

Як змінилися трудові відносини в умовах війни

У 2018 році представники приватного підприємства звернулись до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Управління Держпраці у Полтавській області, у якій просили визнати протиправною та скасувати постанову Управління Держпраці про накладення штрафу у розмірі 670 140 грн у зв’язку з виявленням під час перевірки шістьох працівників, які працювали без належного оформлення трудових відносин.

Після того, як рішенням Полтавського окружного адміністративного суду у задоволенні позову відмовили, на адресу Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду надійшла касаційна скарга від приватного підприємства, у якій скаржник просив скасувати рішення судів попередніх інстанцій, ухвалити нове рішення про задоволення позовних вимог.

Враховуючи наведене судом правове регулювання та встановлені обставини, Верховний Суд погодився із висновками судів попередніх інстанцій про те, що правовідносини між приватним підприємством і виявленими неоформленими працівниками ― трудові. Також Верховний Суд критично оцінив доводи скаржника щодо відсутності у вище перелічених осіб бажання працювати за трудовим договором.

Саме факт допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору ―це підстава для застосування до роботодавця штрафних санкцій. Верховний Суд погодився з висновками судів попередніх інстанцій про наявність у діях позивача порушення трудового законодавства, відповідальність за яке передбачає абзац 2 частини 2 статті 265 КЗпП.

Постановою Верховного Суду постановлено касаційну скаргу приватного підприємства залишити без розгляду, а рішення Полтавського окружного адміністративного суду та постанову Другого апеляційного адміністративного суду залишити без змін.

За повідомленням Держпраці в Полтавській області


Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень. Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух» на рік.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. І хай буде літо!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Штраф за несвоєчасну виплату заробітної плати 2024

Затримка заробітної плати — це порушення трудового законодавства, за яке передбачено штраф. Поговоримо про розмір штрафу за несвоєчасну виплату зарплати у 2024році, та коли вдасться уникнути покарання
72699

Військовозобов’язаний не оновив дані вчасно: працевлаштування і штрафи

Роботодавець прийняв на роботу військовозобов’язаного, який не оновив дані в ТЦК до 16.07.2024. Чи чекають на роботодавця і працівника штрафи, якщо підприємство повідомило про прийняття нового працівника без оновлених даних, розповість експерт
4065

Як підтвердити та оформити форс-мажорні обставини

Форс-мажорні обставини — це ті непереборні обставини, що можуть завадити веденню господарської діяльності. Однак це й те, що може зняти відповідальність за невиконання договору. Особливо актуальним форс-мажор стає під час стихійного лиха та війни. Коли такі обставини визнаються, як їх довести, чи треба доводити форс-мажор під час війни — відповіді на ці запитання знайдете у консультації
38664

Штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку

Несплата будь-якого податку – це штраф та пеня. Це може статися як усвідомлено, так і через допущену помилку, яка виявлена самостійно чи органом ДПС. Про наслідки несвоєчасної сплати єдиного податку, штрафи за несплату єдиного податку під час воєнного стану — у цьому огляді
91412

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді