Які нормативні перепони для перенесення декретної відпустки на післяпологовий період

Пояснюють фахівці Держпраці

Які нормативні перепони для перенесення декретної відпустки на післяпологовий період

Індексація зарплат у вересні та жовтні 2024-го

З 29.07.2023 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами» від 13.07.2023 № 3238-ІХ (далі — Закон № 3238-ІХ).

Законодавчо працюючим жінкам надали право в разі відсутності медичних протипоказань, за власним бажанням розпочинати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами пізніше ніж за 70 (90) днів до очікуваної дати пологів, а також переносити невикористані дні відпустки на період після пологів. При цьому загальну тривалість такої відпустки, передбачену законодавством, не змінюють.

Разом з тим, медичний висновок про тимчасову непрацездатність – електронний документ, що формують на підставі медичних записів в електронній системі охорони здоров’я та містить висновок лікаря за результатами медичної експертизи з тимчасової втрати працездатності, що засвідчує тимчасову непрацездатність та є підставою для створення листка непрацездатності.

Медичний висновок категорії «Вагітність та пологи» формують на строк, який включає допологовий (70 календарних дні; далі - к. дн.), післяпологовий (56 к. дн. (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів – 70 к. дн.), та додатковий період (14 к. дн.), а саме медичний висновок категорії «Вагітність та пологи» формують, зокрема на 126 к. дн. з дати в 30 тижнів вагітності (п. 10 розд. III Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженим наказом МОЗ від 01 06.2021 № 1066).

Рішення керівника оформлюють розпорядчими документами. Це передбачили Правилами організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Мінюсту від 18.06.2015 № 1000/5.

У кожному пункті розпорядчого документа з кадрових питань (особового складу) зазначають підставу щодо його видання (заява працівника, контракт, доповідна записка, рішення атестаційної комісії тощо).

Тобто, надання відпустки, зокрема відпустки по вагітності та пологах, оформлюють розпорядчим документом (наказом) роботодавця на підставі заяви працівниці та листка непрацездатності.

Отже, медичний висновок категорії «Вагітність та пологи» засвідчує тимчасову непрацездатність з дати в 30 тижнів вагітності та є підставою для створення листка непрацездатності. Саме з цієї дати виникає право у працівниці на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. При цьому, варто зазначити, що перенесення частини відпустки тривалістю 70 к. дн., передбаченої до пологів, частково або повністю, можливо за умов, якщо це є бажання жінки та у разі відсутності медичних протипоказань.

Кабміну доручили у двомісячний строк з дня набрання чинності Законом № 3238-ІХ (тобто, до 29.09.2023):

  • забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону;
  • привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;
  • забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

За інформацією Держпраці


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір: коли вираховувати за ставкою 5%

Військовий збір в Україні має збільшувати надходження до бюджету для фінансування ЗСУ. Розрахунок та утримання військового збору з 1 жовтня після прийняття Закону про підвищення податків № 11416-д, об’єкти оподаткування, платники збору, звітність та штрафи — у статті
164385

Лікарняні: як нараховуються лікарняні та оплата лікарняних

Як нараховувати лікарняні, що треба знати про електронний листок непрацездатності, що означає його статус, коли застосовувати під час воєнного стану паперовий листок непрацездатності – відповіді у консультації
393020

Як табелювати та оплачувати додаткову годину при переході на зимовий час

Цьогоріч, 27 жовтня, ми ще раз матимемо клопіт із переведенням годинника. Тож зберімося і ще раз, востаннє, розв’яжімо задачу: як облікувати й оплатити робочий час працівників, яким «пощастило» працювати у скорочену або подовжену ніч
3694

Штатний розпис: як скласти і затвердити

Штатний розпис — обов’язковий локальний акт. Скласти штатний розпис скеровує стаття 64 Господарського кодексу. В консультації розповімо чи потрібен штатний розпис, як його сформувати та затвердити
32117

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді