Як визначити належність будівлі до певного класу для цілей оподаткування податком на нерухоме майно

Визначення належності будівель до певного класу будівель («Промислові будівлі», «Нежитлові сільськогосподарські будівлі» тощо) для цілей оподаткування податком на нерухоме майно проводять на підставі документів, що підтверджують право власності

Як визначити належність будівлі до певного класу для цілей оподаткування податком на нерухоме майно

При цьому враховують класифікаційні ознаки та функціональне призначення такого об’єкта нерухомості, згідно з Державним класифікатором будівель та споруд ДК 018-2000 або Національним класифікатором НК 018:2023 «Класифікатор будівель і споруд» (далі — Національний класифікатор)

З 01.01.2024 чинним є Національний класифікатор. За необхідності платник податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, може звернутися до уповноваженого органу для отримання довідки щодо належності об’єктів нерухомості до певного класу Національного класифікатора.

Національний класифікатор веде Міністерство розвитку громад та територій України, яке приймає рішення про необхідність внесення змін до нього, доцільність перегляду усього класифікатора.

База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності юросіб, обчислюється такими особами самостійно виходячи з загальної площі кожного окремого об’єкта оподаткування на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об’єкт (пп. 266.3.3 Податкового кодексу України).

Податкову декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затвердив Мінфін наказом від 10.04.2015 № 408 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 10 листопада 2022 року № 371). Її форма передбачає заповнення додатка 1 (для об’єктів житлової нерухомості) та додатка 2 (для об’єктів нежитлової нерухомості), які є її невід’ємною частиною.

У графі 2 «Код типу об’єкта» розділу І «Розрахунок податкового зобов’язання» додатка 1 (додатка 2) до Декларації зазначайте код типу об’єкта, визначеного відповідно до Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, затвердженого наказом Державного комітету по стандартизації, метрології та сертифікації від 17.08.2000 № 507.

За інформацією ДПС в Івано-Франківській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Оподаткування доходів фізосіб від продажу майна

Час від часу у фізосіб виникає потреба у продажі квартир, будинків, земельних ділянок, автомобілів та іншого майна. Як оподатковуються такі продажі, чи завжди треба подавати податкову декларацію – відповіді на ці питання та приклади заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи у результаті продажу нерухомого та рухомого майна знайдете у консультації
59

Транспортний податок: хто, коли, скільки

Готуйтеся платити транспортний податок, якщо ви вважаєте, що автомобіль повинен втілювати перевагу високих технологій, а розкіш і комфорт ніколи не бувають зайвими. І це правило, яке встановлює нам держава. У консультації про правила нарахування транспортного податку в Україні
66213

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
160491

Продаж земельної ділянки 2024

Земля – цінний та вічний актив. Водночас це досить специфічний об’єкт у бухгалтерському обліку. Сьогодні в консультації — продаж земельної ділянки в умовах поетапного зняття мораторію на продаж землі та воєнного стану, про договори купівлі-продажу земельної ділянки, а також оподаткування продажу земельної ділянки та його облік
50263

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді