17.10.2022 Мін’юст зареєстрував наказ Мінагрополітики від 14.09.2022 № 682 «Про затвердження Гігієнічних вимог до швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною» (далі — Гігієнічні вимоги).
Прийняття Гігієнічних вимог — черговий крок України до виконання зобов’язань за Угодою про асоціацію з ЄС. Гігієнічні вимоги встановлюють спільні з країнами-членами ЄС правила функціонування ринку швидкозаморожених харчових продуктів.
«Швидкозаморожений харчовий продукт — харчовий продукт, який піддали процесу швидкого заморожування, під час якого температура харчового продукту якнайшвидше проходить межу максимального кристалоутворення для відповідного харчового продукту, та, після термічної стабілізації, досягає температури не вище –18 °C, яку постійно підтримують на цьому рівні в продукті».
Підпункт 3 пункту 2 Гігієнічних вимог
Гігієнічні вимоги регламентують:
- загальні принципи, яким мають задовольняти швидкозаморожені харчові продукти;
- рівень температури, яку необхідно підтримувати на потужностях для зберігання, складування, транспортування швидкозаморожених харчових продуктів;
- вимоги до морозильного обладнання та перелік кріогенних середовищ (рідин), які можна використовувати для швидкого заморожування харчових продуктів;
- особливості маркування швидкозаморожених харчових продуктів;
- моніторинг температури під час транспортування, складування та зберігання швидкозаморожених харчових продуктів.
Гігієнічні вимоги набудуть чинності за три роки з дня скасування воєнного стану. Харчові продукти, які не відповідатимуть вимогам Гігієнічних вимог, можуть перебувати в обігу до завершення мінімального строку придатності або граничного терміну споживання (дати «вжити до»).
За інформацією Мінагрополітики