Військовий облік жінок — медиків: що зміниться з 1 жовтня

Жінок медиків та фармацевтів стурбували заяви, що з 1 жовтня вони обовʼязково мають стати на військовий облік та будуть обмежені у виїзді за кордон. МОЗ відповідає на головні питання

Військовий облік жінок — медиків: що зміниться з 1 жовтня

Оплата праці в умовах повітряних тривог і відключення світла

Більшість жінок-медиків та жінок-фармацевтів вже перебувають на військовому обліку. Ця норма не нова та діє ще з 1992 року.

Вже мають перебувати на військовому обліку всі жінки віком від 18 до 60 років, які мають медичну або фармацевтичну освіту чи працюють за такими спеціальностями:

  • лікар;
  • стоматолог;
  • акушерка;
  • сестра медична;
  • фармацевт та провізор;
  • наукова співробітниця;
  • керівниця підрозділів в охороні здоровʼя тощо.

Із січня 2023 року жінок, які навчаються на медичні або фармацевтичні спеціальності, ставлять на військовий облік одразу по закінченню навчання. Заклад освіти за 2 місяці до завершення навчання подає списки жінок-випускниць до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК).

Що зміниться з 1 жовтня?

Понад 30 років постановка на військовий облік жінок-медиків та жінок-фармацевтів працювала не досконало, через що частину медиків не врахували.

Тому з 01.10.2023 на військовий облік мають стати всі жінки-медики та жінки-фармацевти, які з певних причин там не перебували. Постановка на військовий облік не дорівнює мобілізації. Облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків у державі.

Аби стати на військовий облік, жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, матимуть 3 роки — до 31 грудня 2026 року. Тобто кожна жінка вищезгаданої спеціальності, яка досі не перебуває на військовому обліку, має стати на нього протягом найближчих 3 років (до 31.12.2026).

Що буде з працевлаштуванням?

До 31.12.2026 жінки з медичною та фармацевтичною освітою зможуть працевлаштуватися на роботу без надання військового квитка. Однак під час прийняття на роботу жінок мають попереджати, що підприємство буде зобовʼязане повідомити про неї ТЦК. Далі жінка має самостійно прибути до ТЦК СП для взяття на військовий облік.

А як щодо виїзду за кордон?

Жінки-медики та жінки-фармацевти можуть безперешкодно виїжджати за кордон. Починаючи з 01.10.2023 жодних змін в умовах виїзду за кордон для жінок — не буде. Кожна жінка з медичною та фармацевтичною освітою може вільно перетинати державний кордон незалежно від того, перебуває на військовому обліку чи ні. Наразі обмеження діють лише для деяких категорій держслужбовців та посадових осіб, які обіймають певні посади.

За інформацією МОЗ


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця
33051

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19843

Рахунок-фактура: зразок

Маєте справу з рахунком-фактурою у внутрішніх операціях чи інвойсом у ЗЕД — пам’ятайте, що не кожен рахунок має статус первинного документа, і не за кожним рахунком відбувається оплата. Які умови треба виконати, аби рахунок вважався первинним документом, рахунок фактура бланк — у консультації
186479

Заяви щодо ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем та тютюном

У статті: ► заява на отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем 2024 бланк ► алгоритми заповнення заяв у різних випадках ► зразок заяви щодо ліцензії на право роздрібної торгівлі алкоголем та тютюном
61839

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді