Військовий облік на підприємстві

UA RU
Автор
керівник групи експертів з бюджетного обліку Експертус Головбух
З’ясуйте, за яких умов працівнику можна встановити доплату за ведення військового обліку та коли обов’язки військового обліку покладають на особу служби персоналу

 

Новий порядок військового обліку: 11 ключових змін для роботодавців ⏩

Організацію та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів регулює наразі Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487 (далі Порядок № 1487).

Його мета — повно і якісно укомплектувати Збройні Сили та інші військові формування і правоохоронні органи спеціального призначення. Зорієнтуємо, на що звернути увагу роботодавцям.

Військовий облік на підприємстві: хто організовує і веде

Організацію військового обліку в державних органах, органах місцевого самоврядування (ОМС), на підприємствах, в установах та організаціях покладають на їх керівників. Обов’язки з ведення військового обліку покладають на працівників служби персоналу, служби управління персоналом (далі служба персоналу).

Якщо на підприємстві немає штатної одиниці служби персоналу, обов’язки вести військовий облік керівник підприємства має покласти на особу, яка веде облік працівників. Працівники з питань мобілізаційної роботи або мобілізаційних підрозділів (за наявності) організовують роботу з бронювання військовозобов’язаних та контролюють стан військового обліку.

На замітку! Раз на чотири роки перевірятимуть підприємства, де немає заброньованих працівників і військовозобов’язаних з мобілізаційними розпорядженнями.

Для військового обліку громадян України використовують Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Військовий облік: яку кількість відповідальних осіб передбачити

Щоб система військового обліку функціонувала належно, автоматизовано — із застосуванням Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, керівник підприємства має визначити кількість осіб, які відповідатимуть за військовий облік. Кількість осіб, відповідальних за ведення військового обліку на підприємствах, в установах та організаціях визначає підпункт 3 пункту 9 Порядку № 1487. Їх кількість залежить від чисельності призовників, військовозобов’язаних та резервістів (див. Таблицю).

Кількість осіб, відповідальних за ведення військового обліку

Увага! За наявності на обліку менше ніж 500 призовників, військовозобов’язаних та резервістів обов’язки вести військовий облік покладають на працівника служби персоналу.

Загальну кількість осіб, відповідальних за військовий облік на підприємствах, в установах та організаціях, визначають за кількістю призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають на обліку станом на 1 січня поточного року. Застосовують при цьому норми пунктів 9 і 10 Порядку № 1487.

Військовий облік: як часто підвищувати кваліфікацію відповідальних осіб

Особи, які ведуть військовий облік, мають відповідати кваліфікаційним вимогам, які визначені для інспектора з військового обліку відповідно до національного класифікатора ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (це не стосується державних службовців). Щороку до 1 жовтня підприємства, установи та організації мають визначати потребу в підвищенні кваліфікації осіб, які відповідають за військовий облік. Підвищення кваліфікації цих працівників стало обов’язковим — не рідше ніж один раз на п’ять років.

Навчатимуть заклади освіти, що провадять освітню діяльність з підвищення кваліфікації працівників та мають ліцензії на відповідну діяльність за програмами підготовки. Програми підготовки що два роки погоджуватиме Генштаб ЗСУ (п. 12 Порядку № 1487).

На замітку! Порядок № 1487 унормував форму, за якою потрібно повідомляти ТЦК про призначення або звільнення/увільнення керівників та інших осіб, відповідальних за організацію та ведення військового обліку (Додаток 1 до Порядку № 1487).

 

Як оплатити роботу особам, відповідальним за ведення військового обліку

 

Посадові оклади працівників, які відповідають за військовий облік, установлюють на рівні посадових окладів працівників служби персоналу, крім державних службовців.

Якщо на військовому обліку менше ніж 500 призовників, військовозобов’язаних та резервістів і обов’язки вести військовий облік керівник підприємства поклав на особу служби персоналу, їй встановлюють доплату в розмірі до 50% посадового окладу.

ДОПЛАТА ЗА ВЕДЕННЯ ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ

Як перевіряють стан військового обліку на підприємстві

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ РОБОТОДАВЦЯ ЗА ПОРУШЕННЯ У СФЕРІ ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ

Як перевіряють стан військового обліку на підприємстві

ЧИТАТИ В СИСТЕМІ «ЕКСПЕРТУС ГОЛОВБУХ»

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді