Уточнять Порядок проведення документальних позапланових перевірок

Рішення про проведення документальної позапланової перевірки податківці прийматимуть у чіткі строки

Уточнять Порядок проведення документальних позапланових перевірок

Проєкт Закону від 23.09.2024 № 12055

У ВРУ зареєстрували проєкт Закону «Про внесення змін до статті 78 Податкового кодексу України щодо уточнення порядку проведення документальних позапланових перевірок» від 23.09.2024 № 12055.

Порядок проведення документальних позапланових перевірок, а також перелік підстав за наявності яких можливо провести таку перевірку визначили Статтею 78 Податкового кодексу України; далі — ПК.

Про проведення документальної позапланової перевірки керівник (його заступник або уповноважена особа) контролюючого органу приймає рішення, яке оформлює наказом (п. 78.4 ПК).

Однак, законодавчо встановленим порядком проведення документальних позапланових перевірок не встановили в які саме строки контролюючий орган приймає рішення про проведення такої перевірки.

Через таку законодавчу невизначеність, на практиці виникають ситуації коли контролюючий орган направляє запит платнику та після отримання відповіді на запит чи неотримання може призначити проведення позапланової перевірки через доволі значний проміжок часу, наприклад через рік. Тобто наявна правова невизначеність, яку необхідно врегулювати.

Автори законопроєкту пропонують конкретизувати строк протягом якого контролюючий орган має прийняти рішення про проведення документальної позапланової перевірки платника та уточнити, що відповідне рішення про здійснення такої перевірки має містити виключний перелік підстав її проведення.

Проєктом закону пропонують зміни до пункту 78.4 ПК. Так, визначають, що про проведення документальної позапланової перевірки керівник (його заступник або уповноважена особа) контролюючого органу приймає рішення протягом 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання відповіді платника на запит контролюючого органу:

  • за наявності підстав, визначених пунктом 78.1 ПК

або

  • не отримання в установленому порядку відповіді від платника на запит контролюючого органу.

Рішення про проведення документальної позапланової перевірки має містити виключний перелік підстав проведення такої перевірки, яке оформлюється наказом.


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальні перевірки у ФОПів

Перелік перевірок, що ДПС має право проводити під час війни, урядовці поступово розширюють. Експерт пояснив, на які податкові перевірки ФОП 2024 і протягом якого часу діє мораторій, запроваджений на початку війни, за який період податківці мають право провести перевірку та які документи має надати ФОП для документальної перевірки
203

Криптовалюти: бухоблік і декларування

Що таке криптовалюта та чи легально нею користуватися, яке законодавче регулювання криптовалют існує насьогодні. Також мова піде про електронне декларування криптовалют, облік і оподаткування операцій з криптовалютами, питання фінансового моніторингу криптовалют як віртуальних активів
15377

Заперечення на акт перевірки: подання та розгляд

Перевірка ДПС пройшла, ви отримали акт перевірки, але не погоджуєтеся з його положеннями. Окрім проведення адміністративного або судового оскарження рішень ДПС є ще один механізм — це подання заперечення на акт перевірки. Сьогодні в консультації про заперечення на акт перевірки, строки подання заперечення на акт перевірки та розгляд заперечення на акт перевірки
65747

Фактична перевірка

Про фактичну перевірку податківці не попереджають. Розповімо, як зустріти неочікуваних візитерів, як діяти, коли вони проводять контрольну розрахункову операцію, фото- чи відеозйомку, та які порушення виявляють найчастіше
15432

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді