Документальні перевірки у ФОПів

UA RU
Автор
адвокат, аудитор, доктор філософії права, доцент, Київ
Перелік перевірок, що ДПС має право проводити під час війни, урядовці поступово розширюють. Експерт пояснив, на які податкові перевірки ФОП 2024 і протягом якого часу діє мораторій, запроваджений на початку війни, за який період податківці мають право провести перевірку та які документи має надати ФОП для документальної перевірки

Право органів контролю проводити камеральні, документальні та фактичні перевірки встановлене в пункті 75.1 Податкового кодексу України (ПК).

На початку війни законодавець заборонив проводити податкові перевірки. У першій редакції пункту 69.2 підрозділу 10 розділу ХХ ПК було передбачено, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, «…податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються».

Невдовзі з’явилися винятки з цього правила — законодавець визначив перелік перевірок, які дозволив проводити. Надалі цей перелік поступово розширювали, а підстави й умови для проведення перевірок уточнювали і додавали.

Розглянемо, які документальні перевірки фізичних осіб — підприємців (ФОП), із яких підстав і за який період наразі мають право проводити податківці.

ПРАКТИКУМ ВИЩОЇ ШКОЛИ ГОЛОВБУХА: ПОДАТКОВІ ПЕРЕВІРКИ

Перевірки ФОПа: до яких бути готовим

Документальною є перевірка, яку проводять на підставі:

  • податкових декларацій (розрахунків), фінансової, статистичної та іншої звітності;
  • регістрів податкового та бухгалтерського обліку, ведення яких передбачає законодавство;
  • первинних документів бухгалтерського та податкового обліку, пов’язаних із нарахуванням і сплатою податків і зборів, виконанням вимог іншого законодавства, дотримання якого контролюють органи контролю;
  • документів і податкової інформації, що їх у встановленому законодавством порядку отримав орган контролю, в т. ч. за результатами перевірок інших платників податків.

Під час документальної перевірки визначають:

  • чи своєчасно, достовірно та повністю нарахував і сплатив платник усі передбачені ПК податки та збори;
  • чи дотримує валютного й іншого законодавства, яке кон­тролюють органи контролю;
  • чи з усіма працівниками (найманими особами) роботодавець оформив трудові відносини (пп. 75.1.2 ПК).

Документальні планові перевірки податківці проводять за планом-графіком перевірок.

Документальних позапланових перевірок не планують. Їх проводять за наявності хоча б однієї з підстав, що визначає ПК.

Документальні перевірки проводять:

  • виїзні — за місцезнаходженням платника податків чи місцем розташування об’єкта права власності, що його перевіряють;
  • невиїзні — у приміщенні органу контролю.

Документальною невиїзною позаплановою електронною перевіркою за заявою платника податків вважають перевірку, що її проводять на підставі заяви, яку подав платник податків із незначним ступенем ризику за пунктом 77.2 ПК до органу контролю, в якому перебуває на податковому обліку. Таку заяву подають за 10 календарних днів (к.  дн.) до очікуваного початку проведення електронної перевірки, але не раніше ніж ДПС офіційно повідомить про дату початку:

  • платників податків, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності;
  • суб’єктів господарювання мікро-, малого, середнього підприємництва;
  • інших платників податків.

Наразі тимчасово, з 1 грудня 2023 року, діє мораторій на проведення деяких документальних перевірок (пп. 69.35-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПК).

Документальні перевірки ФОПів, на які встановлено мораторій

Документальні перевірки ФОПів, на які встановлено мораторій

СКАЧАТИ

Із 01.12.2023 по 31.12.2024 включно до плану-графіка проведення документальних планових перевірок на 2023 і 2024 роки можуть включити тільки ФОПів, які:

  • провадять/провадили діяльність у сфері —
    • виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;
    • організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);
  • надають/надавали фінансові, платіжні послуги.

Безпечні умови — основна вимога для проведення документальної перевірки.

Включити до плану-графіка перевірок можуть також платників, у яких за показниками, сформованими за підсумками 2021 календарного року:

  • рівень сплати ПДВ на 50% і більше не дотягує до рівня його сплати у відповідній галузі. Цей критерій не поширюється на платників, у яких операції вивезення товарів за межі митної території України становлять 25% і більше загального обсягу постачання і водночас рівень сплати податку на прибуток не менший ніж 50% рівня його сплати у відповідній галузі;
  • загальна сума витрат, відображених у податковій декларації про майновий стан і доходи, дорівнює 75% чи більше суми задекларованого загального річного доходу, за умови що загальний річний дохід від провадження підприємницької діяльності становить 10 млн грн і більше (пп. 69.35 підрозд. 10 розд. ХХ ПК).

Проводити документальні перевірки під час дії воєнного стану можливо за наявності безпечних умов для їх проведення (пп. 69.2-2 підрозд. 10 розд. ХХ ПК). А саме, має бути безпечний доступ, допуск:

  • до територій, приміщень та іншого майна, що є об’єктами оподаткування або пов’язані з іншими об’єктами оподаткування, або їх використовують для провадження господарської діяльності та/або отримання доходів (прибутку) таких платників податків;
  • документів, довідок про фінансово-господарську діяльність, отримані доходи, видатки платників, іншої інформації, пов’я­заної з обчисленням і сплатою податків і зборів, дотриманням вимог законодавства, що його контролюють органи контролю;
  • фінансової і статистичної звітності в порядку й на підставах, визначених законом.

Окрім того, перед перевіркою потрібно провести інвентаризацію основних засобів, товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ), коштів, зняти залишки ТМЦ та готівки.

Отже, до 01.12.2024 щодо ФОПів-спрощенців першої і другої груп діє мораторій на податкові перевірки. Так само мораторій діє для ФОПів, на яких так чи так впливає агресія рф. Планові перевірки можливі лише для ФОПів, які провадять високоризикову підприємницьку діяльність. Проведення перевірки має відповідати вимогам безпеки.

Чи зупиняється перебіг податкових строків

На період дії воєнного стану для платників податків та органів контролю зупинили перебіг строків, визначених податковим та іншим законодавством, дотримання якого контролюють органи контролю (п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПК). Але є винятки, які стосуються, зокрема, й ФОПів. Не зупиняється перебіг строків:

  • реєстрації податкових накладних (ПН) та розрахунків коригування до них (РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН), подання звітності та/або документів (повідомлень), сплати податків і зборів;
  • проведення камеральних перевірок, оформлення їх результатів у порядку статті 86 ПК, подання скарг на ППР за результатами камеральних перевірок, ухвалення рішень за результатами їх розгляду, нарахування пені;
  • проведення фактичних і документальних позапланових перевірок, оформлення їх результатів у порядку статті 86 ПК, подання скарг на ППР, рішення про застосування фінансових санкцій за результатами документальної позапланової перевірки або фактичної перевірки та ухвалення рішень за результатами їх розгляду, адміністративного арешту майна за результатами документальної позапланової перевірки або фактичної перевірки;
  • подання та розгляду скарг на рішення про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН;
  • вжиття заходів для погашення податкового боргу платників податків — суб’єктів господарювання, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки, передбачені в статтях 59, 60, 87—101 ПК, та/або визначення грошових зобов’язань за статтею 116 ПК.


Безплатний вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді