Робоча ситуація дня

Блок під заголовком новини 1 Підписуйтесь на Telegram-канал Головбух. Новини! Тут про зміни без спаму

Які встановлено механізм та порядок формування торговельної надбавки?

Механізм та порядок формування торговельної надбавки

Які встановлено механізм та порядок формування торговельної надбавки?

Чи покарають за воєнного стану за неподання звітності

Здійснення державного контролю (нагляду) та спостереження у сфері ціноутворення встановлено Законом України «Про ціни та ціноутворення» від 21.06.2012 №5007-VI (далі — Закон №5007).

Одним із методів державного регулювання цін є регулювання торговельної надбавки. Його суть полягає у встановленні Кабінетом Міністрів України, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень граничних рівнів торговельної надбавки (націнки) та постачальницько-збутової надбавки (ч. 1 ст. 13 Закону №5007).

Роз’яснення щодо формування торговельної надбавки (націнки) містить лист Мінекономрозвитку від 22.03.2013 №4602-06/10087-16.

Враховуючи вищевикладені вимоги Закону № 5007, Мінекономрозвитку у своєму листі дійшло висновку, що механізм (порядок) формування граничних рівнів торговельних надбавок (націнок) не є предметом регулювання Законом № 5007. Такий порядок повинен визначатися нормативно-правовими актами щодо методології ціноутворення у відповідних сферах регулювання.
Порядок формування торговельних надбавок передбачено відповідними нормативно-правовими актами органів, до повноважень яких входить державне регулювання цін.

Зокрема, постановою КМУ від 25.12.1996 №1548 (далі — Постанова №1548) встановлено повноваження органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів).

Згідно з пунктом 12 Постанови №1548 обласні держадміністрації регулюють (встановлюють):

  • торговельні (постачальницько-збутові) надбавки, нормативи рентабельності на паливно-енергетичні ресурси (вугілля, вугільні брикети, паливо пічне побутове, гас освітлювальний, торф паливний кусковий, дрова, торф’яні брикети, газ скраплений), що відпускаються населенню для побутових потреб;
  • граничні торговельні надбавки на дитяче харчування;
  • граничні торговельні (постачальницько-збутові) надбавки до оптової ціни виробника (митної вартості) на борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину і м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову, яйця курячі не вище 15% без урахування витрат з їх транспортування у міжміському сполученні;
  • граничні торговельні надбавки на рівні не вище 10% конкурсної ціни на м’ясо, реалізоване з державного резерву відповідно до постанови КМУ «Про порядок реалізації м’яса з державного резерву» від 09.04.2005 №266;
  • граничні торговельні надбавки (націнки) на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах.

Крім того, постановами КМУ від 17.10.2008 №955 та від 25.04.2012 №340 встановлені граничні постачальницько-збутові та торговельні (роздрібні) надбавки на окремі лікарські засоби та вироби медичного призначення.

додаток

👇 Святкова пропозиція

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2026: січень

Щоб вдало почати рік, бухгалтеру варто пам’ятати про вчасну подачу звітності та планування часу. І помічником у цьому йому стане виробничий календар на січень 2026 та податковий календар на січень 2026
25638

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді