Механізм та порядок формування торговельної надбавки
Які встановлено механізм та порядок формування торговельної надбавки?
Чи покарають за воєнного стану за неподання звітності
Здійснення державного контролю (нагляду) та спостереження у сфері ціноутворення встановлено Законом України «Про ціни та ціноутворення» від 21.06.2012 №5007-VI (далі — Закон №5007).
Одним із методів державного регулювання цін є регулювання торговельної надбавки. Його суть полягає у встановленні Кабінетом Міністрів України, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень граничних рівнів торговельної надбавки (націнки) та постачальницько-збутової надбавки (ч. 1 ст. 13 Закону №5007).
Роз’яснення щодо формування торговельної надбавки (націнки) містить лист Мінекономрозвитку від 22.03.2013 №4602-06/10087-16.
Враховуючи вищевикладені вимоги Закону № 5007, Мінекономрозвитку у своєму листі дійшло висновку, що механізм (порядок) формування граничних рівнів торговельних надбавок (націнок) не є предметом регулювання Законом № 5007. Такий порядок повинен визначатися нормативно-правовими актами щодо методології ціноутворення у відповідних сферах регулювання.
Порядок формування торговельних надбавок передбачено відповідними нормативно-правовими актами органів, до повноважень яких входить державне регулювання цін.
Зокрема, постановою КМУ від 25.12.1996 №1548 (далі — Постанова №1548) встановлено повноваження органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів).
Згідно з пунктом 12 Постанови №1548 обласні держадміністрації регулюють (встановлюють):
- торговельні (постачальницько-збутові) надбавки, нормативи рентабельності на паливно-енергетичні ресурси (вугілля, вугільні брикети, паливо пічне побутове, гас освітлювальний, торф паливний кусковий, дрова, торф’яні брикети, газ скраплений), що відпускаються населенню для побутових потреб;
- граничні торговельні надбавки на дитяче харчування;
- граничні торговельні (постачальницько-збутові) надбавки до оптової ціни виробника (митної вартості) на борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину і м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову, яйця курячі не вище 15% без урахування витрат з їх транспортування у міжміському сполученні;
- граничні торговельні надбавки на рівні не вище 10% конкурсної ціни на м’ясо, реалізоване з державного резерву відповідно до постанови КМУ «Про порядок реалізації м’яса з державного резерву» від 09.04.2005 №266;
- граничні торговельні надбавки (націнки) на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах.
Крім того, постановами КМУ від 17.10.2008 №955 та від 25.04.2012 №340 встановлені граничні постачальницько-збутові та торговельні (роздрібні) надбавки на окремі лікарські засоби та вироби медичного призначення.