Звіт про посівні площі за формою № 4-сг (річна)

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Розглянемо, як звітувати про посівні площі сільськогосподарських культур за формою № 4-сг (річна)
Як викупити землю, що перебуває у постійному користуванні

Бланк форми № 4-сг (річна)

Актуальний бланк звіту затверджений наказом Держстату від 25.06.2021 № 161, зі змінами і доповненнями, внесеними наказом від 10.11.2022 № 279. Скачати його можете нижче.

Звіт про посівні площі за формою № 4-сг (річна)

СКАЧАТИ БЛАНК ⏩

Хто подає форму № 4-сг (річна)

Звіт за формою № 4-сг (річна) подають юридичні особи, відокремлені підрозділи юридичних осіб, які здійснюють сільськогосподарську діяльність.

Коли треба подати форму № 4-сг (річна)

Подайте Звіт за формою № 4-сг (річна) на п’ятий день після закінчення сівби ярих культур, але не пізніше 2 червня.

Як заповнити форму № 4-сг (річна)

Звіт за формою № 4-сг (річна) містить усього два розділи. Звіт відображає площі посівів за видами сільськогосподарських культур і загальну площу сільськогосподарських угідь.

Щоб заповнити звіт правильно, скористайтеся такими нормативними документами:

  1. Інструкція щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 4-сг «Посівні площі сільськогосподарських культур під урожай 200_ року» (річна), затверджена наказом Держстату від 27.08.2008 № 296 (далі — Інструкція № 296);
  2. Роз’яснення щодо форми № 4-сг (річна) «Звіт про посівні площі сільськогосподарських культур» державного статистичного спостереження щодо площ, валових зборів і врожайності сільськогосподарських культур, затверджене Головою Держстату від 08.07.2021 № 19.1.2.-12/5-21 (далі — Роз’яснення).

Обсяги таблиць доволі значні, але загалом форма № 4-сг проста і логічна, тому заповнити її нескладно. Ключовим є призначення (мета) посівів сільськогосподарських культур, поділ на озимі та ярі культури, правильне врахування пересівів культур і площ загиблих культур. Як усе це пов’язати? Пояснення дамо у вигляді шести простих правил, які сформулюємо на основі згаданого Роз’яснення.

Правило перше

До форми № 4-сг включайте площі посівів лише тих культур, які прямо призначаєте для одержання врожаю. Тобто не включайте площі самосіву (падалиці) — це площі, на яких у звітному році сівби не проводили, а сходи є наслідком проростання культур, не зібраних у попередніх роках. Також вилучайте:

  • кулісні посіви на парах, позаяк їх мета — захистити інші посіяні сільськогосподарські культури;
  • посіви люпину, середели та інших сидеральних культур, що призначені на зелене добриво;
  • посіви багаторічних трав для корінного поліпшення природних сіножатей і пасовищ після їх попередньої оранки, наприклад, посіви багаторічних трав на залуження.

Правило друге

Включаємо існуючі посіви попереднього та інших минулих років:

  • озимих (пшениця озима, ячмінь озимий, жито озиме, тритикале озиме, ріпак озимий), що збереглися до закінчення весняної сівби;
  • трав багаторічних безпокривних;
  • попередніх культур на розораних луках і пасовищах.

Правило третє

Унеможливте подвійний рахунок, тобто ситуації, коли одну й ту саму площу порахували двічі — під однією культурою, а потім ще й під іншою. Пересіви та площі загиблих культур саме й потребують особливої уваги. Виняток — зріджені посіви (про них — правило четверте). Отже:

  • пересівання площ загиблих в осінньо-зимовий період озимих культур (включаючи озимі, що загиблі навесні, під якими збереглися підсіяні трави) відображайте не як озимі культури, а як відповідні ярі культури у розмірі фактичних площ посівів. Площі загиблих озимих узагалі не враховуйте у звіті, тобто в рядках 0050, 0130, 0160, 0190 їх не записуйте. Наприклад, якщо засіяли 20 га ячменю озимого і пересіяли ячменем ярим 5 га, у звіті зазначте 15 га ячменю озимого і 5 га ячменю ярого;
  • взагалі не включайте до звіту посіви у міжряддях просапних культур (виняток — посіви у міжряддях садових дерев). Також вилучайте проміжні, повторні й підпокривні посіви;
  • якщо загинули ярі культури і їх пересіяли ярими культурами, за відповідними рядками відображайте площі тих ярих культур, якими пересіяли, у розмірі фактичної площі пересіву. Наприклад, якщо засіяли 20 га ячменю ярого і пересіяли на цих площах ячменем ярим 5 га, у звіті зазначте 20 га (а не 25 га) ячменю ярого.

Правило четверте

Зріджені посіви на площах яких були підсіяні інші культури, по-суті, стають площами подвійного призначення та дадуть врожай декількох культур. При цьому розділити їх на частини складно, тому підсів зріджених озимих посівів ярими зерновими чи зернобобовими культурами відображається як відповідна яра чи зернобобова культура. При цьому відповідно до п. 4 розділу ІІ Роз’яснення площа під зрідженими озимими посівами також враховується за рядками озимих (0050, 0130, 0160, 0190), що є по факту подвійним рахунком. Наприклад, було підсіяно на зріджених посівах озимої пшениці 5 га ярої пшениці. У звіті буде 5 га озимої пшениці та 5 га ярої пшениці.

Увага: звіт містить інформацію тільки про посіви метою яких є отримання врожаю. При обліку площ підсівів чи загиблих площ слід уникати подвійного рахунку, крім зріджених посівів.

Правило п’яте

Посіви у міжряддях садів включайте до звіту. Площі садів не відображайте, тому подвійного рахунку не виникатиме.

Правило шосте

Під час класифікації культур, що можуть мати подвійне призначення, зважайте на мету сівби. Так, якщо озимі посіяли для використання на силос, зелений корм, сінаж тощо, записуйте їх у рядку 2300 (трави однорічні). Це саме стосується вівса (рядок 0210): якщо він має кормове призначення, зазначте його у рядку 2430 (культури кормові інші). Так само щодо насінників різних культур.

З’ясуємо тепер деякі джерела інформації для цього звіту.

Розділ або графа звіту

Джерело інформації

Розділ І. Посівні площі сільськогосподарських культур (зернові та зернобобові, технічні, коренеплоди та бульбоплоди, культури овочеві та баштанні продовольчі, картопля, культури овочеві відкритого ґрунту, культури овочеві коренеплідні маточні, культури баштанні продовольчі, насінники культур овочевих, насінники культур баштанних продовольчих, культури кормові)

Форма № ВЗСГ-4 «Акт №__ витрати насіння і садивного матеріалу»,

Акт на списання загиблих площ довільної форми

Розділ ІІ. Сільськогосподарські угіддя у власності та користуванні

Державні акти на право власності на земельну ділянку та державні акти на право користування земельною ділянкою

у т.ч. взяті в оренду

Типовий договір оренди землі

Рілля

Внутрішні розпорядження підприємства щодо використання земель

Які можливі помилки при складанні форми № 4-сг (річна)

Здебільшого тут можуть бути помилки пов’язані з класифікацією сількогосподарських культур по рядках звіту та подвійний рахунок деяких площ, про що мова йшла вище.

Також слід звернути увагу, що на титульному аркуші звіту містяться дві адреси: юридична та адреса здійснення діяльності (фактична). Згідно Інструкції № 296 звіт за формою 4-сг подається до органу державної статистики за місцем здійснення діяльності (місцезнаходження земельних ділянок) підприємства.

Показники у звіті наводяться в га з округленням до сотих.

Яка відповідальність по формі № 4-сг (річна)

Відповідальність за неподання, запізнення чи подання неправильних даних органам державної статистики для проведення державних статистичних спостережень визначається ст. 186-3 Кодексу про адміністративні правопорушення (даліКпАП). До посадових осіб може бути застосований адміністративний штраф від 170 до 255 грн (ч. 1 ст. 186-3 КпАП) або ж від 255 до 425 грн у разі повторного порушення протягом року (ч. 2 ст. 186-3 КпАП).

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді