Рієлтери зобов'язані повідомляти податкову про укладені за їх посередництвом договори про оренду нерухомості

Рієлтери мають звітувати щокварталу

Рієлтери зобов'язані повідомляти податкову про укладені за їх посередництвом договори про оренду нерухомості

Госпсуб'єкти, які провадять посередницьку діяльність, пов'язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтери), та уклали у звітному періоді цивільно-правові договори про оренду нерухомості, за якими однією із сторін є фізичні особи, зобов'язані надсилати інформацію за місцем своєї реєстрації.

Форму «Інформація суб'єктів господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов'язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтерів), про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди)» затвердив наказом Мінфіном від 13.05.2017 № 497. Її подають зазначені госпсуб'єкти до податкових органів в строки, передбачені для подання податкового розрахунку.

Податковий розрахунок за базовий звітний (податковий період), що дорівнює календарному кварталу подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (пп. 49.18.2 Податкового кодексу України; далі — ПК).

За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації рієлтер несе відповідальність, передбачену статтею 119-1 ПК.

Так, порушення госпсуб'єктом, який провадить посередницьку діяльність, пов'язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтером), порядку та/або строків подання інформації про укладені за його посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості, — тягне за собою накладення штрафу в розмірі 680 грн за кожне таке порушення (п. 119-1.2 ПК).

За повторні такі порушення, вчинені суб'єктом, до якого протягом року застосували штраф, — передбачили штраф в розмірі 1 360 грн за кожне таке порушення (п. 119-1.3 ПК).

За інформацією ДПС в Донецькій області

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Головне для бухгалтера в травні 2024 року

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати в травні. Це нові або оновлені консультації, форми із зразками заповнення, довідники і найважливіші новини, які вплинуть на роботу бухгалтера в травні. Роботи, як завжди, багато, але разом ми впораємось!
2450

Форма № 4-ПН

Хто і коли повинен подавати Звіт № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці», актуальний бланк і зразок форми № 4-ПН — у статті
7754

Які податки сплачують резиденти Дія Сіті

У консультації розглянемо вимоги до резидентів Дія Сіті, які суб’єкти господарювання можуть бути резидентом Дія Сіті, які пільги з оподаткування для резидентів Дія Сіті, умови застосування зниженої ставки ПДФО до доходу найманих працівників
33104

Податкова декларація екологічного податку 2024

Як заповнити декларацію з екологічного податку 2024, яку заяву слід подати до податкової, якщо обсяги викидів парникового газу знаходяться у межах ліміту, строки декларування та інші пов’язані питання – у цьому огляді
65761

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді