Оновили процедуру надання окремих дозволів НБУ на проведення валютних операцій за надходження клопотань від КМУ

З 20 квітня 2024 року оновили норми, що регулюють процедуру надання НБУ окремих дозволів на проведення валютних операцій у разі надходження відповідного клопотання від Уряду України

Оновили процедуру надання окремих дозволів НБУ на проведення валютних операцій за надходження клопотань від КМУ

Національна сертифікація бухгалтерів — 2024

Постанова НБУ від 19.04.2024 № 46

Зміни внесли до постанови НБУ «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» від 24.02.2022 № 18.

Таким чином документ узгодили із Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань діяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Національного банку України та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку» від 21.03.2024 № 3624-IX, що набрав чинності з 19.04.2024.

Крім того, відповідні зобов'язання НБУ взяв на себе згідно з положеннями Меморандуму про економічну та фінансову політику з МВФ.

Якщо раніше звернення КМУ були ключовою підставою для ухвалення НБУ окремого рішення щодо надання дозволу на проведення валютної операції, то з 20.04.2024 Нацбанк також значною мірою орієнтуватиметься на власний аналіз можливих наслідків таких рішень.

НБУ, зокрема, братиме до уваги, чи узгоджується надання окремих дозволів на проведення валютних операцій із:

  • цілями забезпечення макроекономічної, фінансової та зовнішньої стабільності;
  • Стратегією пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування.

Постанова НБУ від 19.04.2024 № 46 набрала чинності з 20.04.2024.

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Валютне регулювання

Валютний нагляд з боку банків за операціям в іноземній валюті – це той інструмент, який накладає певні обмеження у зовнішньоекономічній діяльності та валютних операціях. Це може стосуватися не лише підприємств і підприємців, але й звичайних фізосіб. Якими є ці нюанси для 2024 року розповімо в огляді
65441

Інкотермс 2020: правила роботи

Міжнародні комерційні умови Інкотермс 2020 діють і 2023 році. Це міжнародні правила поставки товарів, які досить часто зустрічаються в зовнішньоекономічних договорах. На що краще звернути увагу при їхньому застосуванні, як це впливає на визнання доходу в бухгалтерському обліку – про це в сьогоднішній консультації, яка може бути корисною як юристу, так і бухгалтеру, що мають справу з ЗЕД
46274

Облік валютних операцій на підприємстві 2023

Валютні обмеження 2023 – які вони у період дії воєнного стану. Розглянемо також облік валютних операцій на прикладах придбання та продажу іноземної валюти 2023
58239

Обмеження валютних операцій в умовах воєнного стану

Після впровадження воєнного стану в регулюванні ЗЕД змінилися не лише правила оподаткування, а й деякі обмеження, зокрема щодо строків валютних розрахунків, тобто платежів за експортно-імпортними операціями. Про існуючі валютні обмеження у сфері ЗЕД і банківських валютних розрахунків після впровадження воєнного стану розповімо в цьому огляді.
23938

Декларація про валютні цінності 2020

Валютне декларування у цьому році зазнало чимало змін. Якщо ви перевозите значні суми коштів у валюті через митний кордон України, то задекларувати їх доведеться, щоб не конфіскували митники. Валютне декларування у 2020 році та про те, як заповнюється декларація транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей розповімо у статті.
7468

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді