Чи оподатковувати транспортним податком автомобіль, якщо він зазначений не в тій графі Переліку

356

Запитання

Чи оподатковують транспортним податком легковий автомобіль, з моменту випуску якого пройшло більше року, але він зазначений в графі «до 1 року» Переліку легкових автомобілів, розміщеному на вебпорталі Мінекономіки?

Відповідь

Легковий автомобіль, який включили до Переліку та щодо нього в колонці «Рік випуску (включно)» Переліку зазначили «до 1 року», однак з року випуску (виготовлення) пройшло вже більше 1 року, є об’єктом оподаткування транспортним податком.

При цьому, датою, яку слід враховувати для обчислення суми транспортного податку, вважають дату випуску (виготовлення) транспортного засобу (день, місяць, рік) згідно з реєстраційними і технічними документами на транспортний засіб (ТЗ). Для ТЗ, календарну дату виготовлення яких визначити неможливо, — 1 січня року виготовлення, зазначеного в реєстраційних документах.

Платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що є об’єктами оподаткування (пп. 267.1.1 Податкового кодексу України; далі — ПК).

Об’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (пп. 267.2.1 ПК).

Таку вартість визначає Мінекономіки, за методикою, затвердженою постановою КМУ від 18.02.2016 № 66, станом на 1 січня податкового (звітного) року виходячи з:

  • марки;
  • моделі;
  • року випуску;
  • об’єму циліндрів двигуна;
  • типу пального.

Щороку до 1 лютого податкового (звітного) року Мінекономіки на офіційному вебпорталі розміщує Перелік легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Отже, основним показником, на основі якого складають Перелік, є середньоринкова вартість автомобіля.

За інформацією ДПС у Запорізькій області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
158743

Продаж земельної ділянки 2024

Земля – цінний та вічний актив. Водночас це досить специфічний об’єкт у бухгалтерському обліку. Сьогодні в консультації — продаж земельної ділянки в умовах поетапного зняття мораторію на продаж землі та воєнного стану, про договори купівлі-продажу земельної ділянки, а також оподаткування продажу земельної ділянки та його облік
44842

Плата за землю 2024

Плата за землю стосується всіх, хто має зареєстровану на себе земельну ділянку чи орендує її у держави або місцевої громади. Звільнення від сплат цього податку чутливе до нюансів господарського використання землі. Про те, як нараховується земельний податок з фізичних осіб у 2024 році, у т.ч. й щодо тимчасово окупованих земель та територій бойових дій, – розповімо в огляді
105886

Декларація з туристичного збору

У консультації – як заповнювати податкову декларацію туристичного збору і зразок декларації з туристичного збору. Дотримайтеся алгоритму заповнення й уникніть помилок
19545

Податок на розкіш 2024

Що таке податок на розкіш в Україні, коли та як його сплачують фізособи? Про це у консультації
19284