Хто має право на отримання одноразової соціальної підтримки у вигляді компенсації витрат на сплату ЄВ

452

Запитання

Хто має право на отримання одноразової соціальної підтримки у вигляді одноразової компенсації з метою відшкодування витрат, понесених на сплату ЄВ, та до якого органу подається заява для отримання такої компенсації?

Відповідь

⚠️ ЯК ВРЯТУВАТИ БІЗНЕС У ДРУГУ ХВИЛЮ ЖОРСТКОГО КАРАНТИНУ ⚠️

Надання соціальної підтримки у вигляді одноразової компенсації – одноразової виплати державою суб’єктам господарювання, які є юридичними особами, з метою відшкодування витрат, понесених на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) регулюється ст. 4 Закону України від 04 грудня 2020 року № 1071-ІХ «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі – Закон № 1071).

Відповідно до п. 1 ст. 4 Закону № 1071 суб’єкти господарювання мають право на отримання одноразової компенсації у разі якщо на 31 жовтня 2020 року їх основний вид економічної діяльності відносився до Переліку основних видів економічної діяльності, стосовно яких здійснюються обмежувальні протиепідемічні заходи, пов’язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), що призводять до тимчасової зупинки роботи суб’єктів господарювання, який визначається Кабінетом Міністрів України (далі – КМУ ).

Одноразова компенсація надається юридичним особам, підприємницька діяльність яких на дату набрання чинності Законом № 1071, за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, не припинена (п. 4 ст. 4 Закону № 1071).

При цьому, одноразова компенсація суб’єктам господарювання не надається, якщо у суб’єкта господарювання на дату набрання чинності Законом № 1071 є заборгованість зі сплати єдиного внеску (абзац третій п. 3 ст. 4 Закону № 1071).

Пунктом 2 ст. 4 Закону № 1071 визначено, що для реалізації права на отримання одноразової компенсації суб’єкт господарювання має подати в електронному вигляді заяву до контролюючого органу за місцем обліку як платника єдиного внеску.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, на підставі поданих заяв формує Реєстр набувачів одноразової компенсації суб’єктам господарювання (далі – Реєстр).

Порядок надання одноразової компенсації суб’єктам господарювання, форма заяви на отримання одноразової компенсації суб’єктам господарювання, порядок формування та ведення Реєстру встановлюються КМУ (п. 6 ст. 4 Закону № 1071).

ЗІР, категорія 201.04


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Об’єднаний звіт з ЄСВ та ПДФО (Податковий розрахунок): оновлено

У консультації розглянемо особливості заповнення звіту та його додатків, коли та який із них подавати, як бути з порожніми додатками, а також останні зміни в чинній формі Податкового розрахунку
627022

Сплата ЄСВ ФОП у 2025 році

Усі фізособи-підприємці є платниками єдиного соціального внеску «за себе». Як він сплачуватиметься у 2025 році – у цьому огляді
31806

Сплата ЄСВ у 2025 році

Єдиний соціальний внесок сплачують роботодавці за своїх працівників після нарахування заробітної плати, винагороди за цивільно-правовими договорами, а також деяких інших виплати. Ще його сплачують фізособи-підприємці — «за себе». Все про ЄСВ — в огляді
5623

ЄСВ: ставки, сплата, строки звітування

Єдиний соціальний внесок (ЄСВ), як постановляє Закон про ЄСВ, сплачують роботодавці за своїх працівників, коли нараховують заробітну плату, винагороди за цивільно-правовими договорами, а також деякі інші виплати. Ще його сплачують «за себе» фізособи-підприємці. Усе про останні зміни щодо ЄСВ – читайте у статті
137728

Як відобразити простій і відпустку за свій рахунок у Податковому розрахунку з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Відпустка за свій рахунок та простій стали поширеними явищами. Як рахувати ЄСВ у такі місяці та скласти Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ — покажемо на зразках і прикладах у консультації
67535