Чи має платник ПДВ нараховувати ПДВ та складати ПН за отримання послуг на митній території України від фізособи-нерезидента

340

Запитання

Чи повинен платник ПДВ при отриманні послуг на митній території України від фізичної особи-нерезидента нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ та складати податкову накладну?

Відповідь

Відновлення реєстрації ПН, формування податкового кредиту й уточнення зобов’язань

Особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету у разі постачання послуг нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники податку, якщо місце постачання послуг розташоване на митній території України (далі — МТУ), є отримувач послуг, крім випадків, встановлених пунктом 208-1 Податкового кодексу України (ПК; п. 180.2 ПК).

Отримувач послуг, які надають нерезиденти та місце надання яких розташоване на МТУ, нараховує податок за основною ставкою податку або за ставкою 7% для послуг, визначених абзацами четвертим — шостим підпункту «в» пункту 193.1 ПК, на базу оподаткування, визначену згідно з пунктом 190.2 ПК (п. 208.2 ПК).

При цьoму отримувач пoслуг — платник податку в порядку, визнaченому статтею 201 ПК, складає податкову накладну (ПН) iз зазначенням cуми нарахованого ним податку. Така ПН є пiдставою для вiднесення сум податку дo податкового кредиту y встановленому пoрядку та пiдлягає обов’язкoвій реєстрації в Єдиному pеєстрі податкових накладних (ЄРПН).

Датою виникнення податкових зобов’язань за операціями з постачання нерезидентами суб’єктам господарювання послуг, місце постачання яких розташоване на МТУ, є дата списання коштів з банківського рахунку платника податку в оплату послуг або дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг нерезидентом, залежно від того, яка з подій відбулася раніше (п. 187.8 ПК).

Датою віднесення сум податку до податкового кредиту для операцій із постачання послуг нерезидентом на МТУ є дата, якою платник склав ПН за такими операціями та зареєстрував її в ЄРПН (п. 198.2 ПК).

До нерезидентів належать фізичні особи, які не є резидентами України (пп. «в» пп. 14.1.122 ПК).

Виходячи із зазначеного, платник ПДВ, отримуючи від фізичної особи-нерезидента послуги на МТУ, повинен нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ, скласти податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН.

За інформацією ЗІР, категорія 101.20


Боротьба триває, і наш обов'язок щодня на максимум працювати в тилу. Підтримувати Україну за будь-яких обставин, бо тільки разом — ми сила. Для вас є підтримка від редакції — до 6-ти місяців безплатного доступу до Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух». Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21713

Розрахунок коригування до податкової накладної

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
454025

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
312362

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
28093