Як карають роботодавців за не вчасну виплату зарплати

Своєчасність та обсяги виплати зарплати працівникам не можуть залежати від інших платежів та їхньої черговості

Як карають роботодавців за не вчасну виплату зарплати

Індексація зарплат у вересні та жовтні 2024-го

За порушення строків виплати зарплати чи її виплату не в повному обсязі для роботодавців передбачили адміністративну і кримінальну відповідальність.

За порушення встановлених термінів виплати зарплати передбачили штраф від 30 до 100 нмдг (510—170 грн).

Повторне таке протиправне діяння упродовж року, або якщо таке правопорушення зачіпатиме права неповнолітнього, вагітної жінки, одинокого батька, матері чи особи, яка їх замінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю, розмір штрафу становить від 100 до 300 нмдг — 1700—5100 грн (ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

За безпідставну невиплату заробітної плати громадянам більше ніж за один місяць, вчинену умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності, передбачили:

  • штраф від 500 до 1 000 нмдг (8500—17000 грн);

або

  • виправні роботи на строк до 2-х років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років (ст. 175 Кримінального кодексу України).

Якщо невиплата вчинена внаслідок нецільового використання коштів, призначених для виплати зарплати, передбачили:

  • штраф від 1 000 до 1 500 нмдг (17000—25500 грн);
  • або обмеженням волі на строк до 3-х років;
  • або позбавлення волі на строк до 5-ти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років.

Роботодавця можуть звільнити від кримінальної відповідальності за умови, якщо до притягнення до кримінальної відповідальності він виплатить зарплату.

Юрособи та ФОП, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам, інших виплат, більш як за один місяць, виплату їх не в повному обсязі — у трикратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення (ст. 265 Кодексу законів про працю України; далі — КЗпП).

У період дії воєнного стану у разі виконання в повному обсязі та у встановлений строк приписів про усунення порушень, виявлених під час здійснення позапланових заходів держнагляду, штрафи, передбачені статтею 265 КЗпП, не застосовують.

Роботодавця звільняють від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо він доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили. Звільнення роботодавця від відповідальності за несвоєчасну оплату праці не звільняє його від обов’язку виплати зарплати.

У разі неможливості своєчасної виплати зарплати внаслідок ведення бойові дії, строк виплати заробітної плати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства.

За інформацією Держпраці


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Штраф за несвоєчасну виплату заробітної плати 2024

Затримка заробітної плати — це порушення трудового законодавства, за яке передбачено штраф. Поговоримо про розмір штрафу за несвоєчасну виплату зарплати у 2024році, та коли вдасться уникнути покарання
72598

Військовозобов’язаний не оновив дані вчасно: працевлаштування і штрафи

Роботодавець прийняв на роботу військовозобов’язаного, який не оновив дані в ТЦК до 16.07.2024. Чи чекають на роботодавця і працівника штрафи, якщо підприємство повідомило про прийняття нового працівника без оновлених даних, розповість експерт
4042

Як підтвердити та оформити форс-мажорні обставини

Форс-мажорні обставини — це ті непереборні обставини, що можуть завадити веденню господарської діяльності. Однак це й те, що може зняти відповідальність за невиконання договору. Особливо актуальним форс-мажор стає під час стихійного лиха та війни. Коли такі обставини визнаються, як їх довести, чи треба доводити форс-мажор під час війни — відповіді на ці запитання знайдете у консультації
38654

Штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку

Несплата будь-якого податку – це штраф та пеня. Це може статися як усвідомлено, так і через допущену помилку, яка виявлена самостійно чи органом ДПС. Про наслідки несвоєчасної сплати єдиного податку, штрафи за несплату єдиного податку під час воєнного стану — у цьому огляді
91331

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді