ФОП торгує в селі в одному приміщенні з продавцем підакцизних товарів: чи застосовувати РРО

Якщо ФОП торує вроздріб у приміщенні, де продають підакцизні товари, він зобов’язаний застосовувати РРО/ПРРО.

kasa_f_chek_2302.jpg

Звітуємо про контрольовані операції за 2023 рік

Індивідуальна податкова консультація (ІПК) ДПС від 18.02.2022 № 372/ІПК/10-36-07-07-20

З 01.01.2022 ФОПи-єдинники другої — четвертої груп під час продажу товарів/послуг зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО (Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (далі — Закон № 265)).

Суб’єкти господарювання, які проводять розрахункові операції в готівковій/безготівковій формі під час продажу товарів/послуг у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані:

  • проводити розрахункові операції на повну суму покупки через зареєстровані, опломбовані переведені у фіскальний режим роботи РРО/ПРРО;
  • надавати особі, яка отримує або повертає товар, розрахунковий документ у паперовій або е-формі на повну суму операції.

ФОПам, які сплачують єдиний податок і продають уроздріб на території села не підакцизні товари, дозволили не застосовувати РРО/ПРРО за умови, що вони фіксуватимуть розрахунки в розрахункових книжках і книгах обліку розрахункових операцій (п. 1 постанови КМУ від 23.08.2000 № 1336). Але цією нормою не можна скористатися за наявності хоча б однієї з умов:

  • роздрібну торгівлю проводять у торговельному об’єкті, в якому продають підакцизні товари;
  • ФОП одночасно торгує дистанційно, зокрема через інтернет;
  • сільради та ради об’єднаних територіальних громад ухвалили рішення обов’язково застосовувати на території села/громади РРО/ПРРО.

Торговельний об’єкт — це майновий комплекс, що може займати капітальну, некапітальну споруду або окреме приміщення та має приміщення для провадження торговельної діяльності (ДСТУ 4303:2004).

Торгівля в одному приміщенні двох ФОПів є торгівлею в одному торговельному об’єкті.

Якщо ФОП-єдинник, який продає товари/послуги в торговельному об’єкті на території села, де продають уроздріб підакцизні товари, він зобов’язаний застосовувати РРО/ПРРО незалежно від того, як із ним розраховуються — у готівковій чи безготівковій формі.

Зважайте, що ІПК має індивідуальний характер. Це означає, що нею може скористатися лише платник податків, якому її надала ДПС.


Сильна підтримка — сильна Україна! Це звичайно про нас із вами. Ми опинилися в невідомому досі для нас становищі. Тому щоб ви та ваша компанія залишалася у робочій колії, пропонуємо підтримку. Зекономте на передплаті фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух».

Обговоріть передплату з вашим менеджером: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні) або напишіть у чат. Миру нам.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
756

Трудова книжка в електронному вигляді

Цифровізація змінює й таку консервативну сферу, як оформлення трудових відносин. Ще з червня 2021 року в Україні впровадили електронні трудові книжки. Як перенести дані про стаж з паперової трудової книжки до електронної трудової книжки, якими мають бути скан-копії, як зміниться порядок виходу на пенсію — про все це в огляді
61693

Як закрити ФОП онлайн: алгоритм

Електронна послуга закриття ФОП онлайн дозволяє здійснити онлайн-подання заяви про державну реєстрацію припинення фізичною особою-підприємцем її підприємницької діяльності. Про те, як закрити ФОП онлайн, — читайте у статті
12167

Бронювання ФОП: які перспективи

Чи не найпопулярніша дискусія нашого часу – це економічне бронювання ФОП: коли буде, як буде і чи буде взагалі. Наразі у Верховній Раді України є декілька законопроєктів щодо можливості бронювання ФОП та їхніх працівників. Розглянемо їх
10211

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді