Самозайняті особи: облік та оподаткування

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Хто може бути самозайнятою особою, які податки сплачує самозайнята особа, можливості здійснення трудової діяльності, про умови оподаткування доходів та витрат самозайнятих осіб, до яких належить фізичні особи-підприємці та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Ці та інші питання – в цьому огляді

Що таке самозайнята особа

Визначення самозайнятої особи містить підпункт 14.1.226 Податкового кодексу України (даліПК). Самозайнята особа – це фізособа, яка зареєстрована у ДПС як:

  • фізособа-підприємець (ФОП);
  • особа, яка провадить незалежну професійну діяльністьнезалежник»). Можуть зареєструватися як незалежники нотаріуси, адвокати, судові експерти, приватні виконавці, арбітражні керуючі (розпорядники майна, керуючі санацією, ліквідацією), архітектори, інженери технічного нагляду, інженер-проектувальник (насправді в абз. 2 пп. 14.1.226 ПК перелік незалежників дещо більший, але ДПС реєструє незалежників лише саме цих).

Увага: самозайнята особа = ФОП або незалежник.

ФОП-єдиноподатник: практикум для бухгалтера та підприємця

Самозайнята особа: реєстрація

Реєстрація самозайнятою особою дає можливість фізособі:

  • вести облік та оподаткування своїх доходів і витрат за особливими правилами, які є більш вигідними, ніж оподаткування доходів фізособи без такої реєстрації;
  • узаконити свою діяльність. Для ФОП – підприємницьку діяльність, для незалежника –незалежну професійну діяльність;
  • уникнути тих обмежень на банківські операції, які накладаються банками на приймання платежів на картки звичайних фізосіб;
  • мати можливість наймати інших осіб. Самозайнята фізична особа може бути роботодавцем;
  • спросити укладання угод, підписання та ведення господарських договорів з суб’єктами господарювання, тобто іншими ФОП, юрособами (підприємствами). Самозайнята особа самостійно веде свій облік та сплачує податки, що відрізняє її від звичайної фізособи. Натомість, уклавши цивільно-правовий договір зі звичайною фізособою, потім контрагенту ще треба утримувати з усіх доходів податки та подавати податкову звітність.

Увага: самозайнята особа – це узаконення діяльності, кращі умови оподаткування та банківського обслуговування, діловий статус.

Вимоги до самозайнятих осіб

До самозайнятих осіб податкове законодавство висуває такі умови:

  • ФОП чи незалежник не є працівником у межах такої підприємницької чи незалежної діяльності (абз. 1 пп. 14.1.226 ПК, див. також роз’яснення ДПС);
  • незалежник не є працівником або ФОП та використовує найману працю не більше 4-х фізосіб. Водночас, якщо незалежник має одночасно реєстрацію як ФОП, то він обліковується у ДПС не як незалежник, а як ФОП з ознакою провадження незалежної професійної діяльності (абз. 1 пп. 14.1.226 ПК).

І через такі умови постає цілком логічне питання, а чи може самозайнята особа ще й одночасно працювати за трудовим договором?

Увага: самозайнята особа – це інша форма організації законної діяльності фізособи з метою отримання доходу, ніж трудові відносини.

Чи забороняє податкове законодавство поєднувати підриємницьку, незалежну діяльність та працю за трудовим договором

Ні, не забороняє. Умову «самозайнятості» не слід розуміти так, що самозайнята особа взагалі не може разом зі своєю «самозайнятою» діяльністю працювати ще десь за трудовим договором як найманий працівник. Норми підпункту 14.1.226 ПК слід розуміти не як заборону бути працівником, а як констатування таких фактів:

  • самозайнята особа – це особа, яка перебуває в іншій формі відносин, ніж трудові;
  • незалежна діяльність – це інша форма відносин, ніж підприємницькі чи трудові, а тому незалежник – це і не ФОП, і не працівник;
  • якщо особа проводить одночасно і підприємницьку діяльність, і незалежну діяльність, то така особа обліковується у ДПС як «фізособа-підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності» (п. 65.9 ПК, пп. «4» п. 6.7 розділу VI Порядку обліку платників податків і зборів, який затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588, далі – Порядок № 1588). Тобто це є саме ФОП, але з ознакою провадження незалежної діяльності.

Крім того, за податковим законодавством працівник – це фізособа, яка безпосередньо власною працею виконує трудову функцію згідно з укладеним з роботодавцем трудовим договором (контрактом) відповідно до закону (пп. 14.1.195 ПК). Виходить, що трудовий договір роботодавець укладає з фізособою, а не з ФОП чи незалежником (див. роз’яснення ГУ ДПС у Львівській області). Таким чином, податкові визначення «працівника» та «самозайнятої особи» не суперечать одне одному. По-суті, для ДПС має значення не статус «самозайнята особа», а окремо статуси «ФОП» та «незалежник».

Розглянемо докази можливості для ФОП і незалежників працювати детальніше.

Увага: самозайнята особа може одночасно бути й найманим працівником.

Самозайнята фізична особа і ФОП: різниця

Згідно зі статтею 42 і 43 Конституції України кожен має право на:

  • підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом;
  • працю, а також на створення державою умов для повного виконання цього права.

Реалізація кожного з цих прав не виключає можливості реалізувати інше. Конституція не містить таких обмежень.

Щодо незалежників, є постанова КАС ВСУ від 09.07.2020 у справі № 826/15943/17, за якою особа, яка має свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю, має право поєднувати адвокатську діяльність із трудовими відносинами, окрім обмежень з законодавства, яке регулює адвокатську діяльність. Виходить, що чинне законодавство не містить якихось заборон для адвокатів щодо форм реалізації їхнього права на працю, зокрема, заборони працювати за трудовим договором.

Таким чином, як ФОП-бухгалтер, так і адвокат-незалежник можуть, наприклад, працювати викладачами у закладах вищої освіти за трудовим договором. Однак є й винятки, коли підприємницька діяльність певним особам заборонена.

Увага: адвокат може вести незалежну професійну діяльність та одночасно працювати за трудовим договором.

Хто не може поєднувати підриємницьку діяльність та діяльність за трудовим договором

Є обмеження, коли особа не може займатися підприємницькою діяльністю, зокрема:

Таким чином, поліцейський чи суддя не можуть бути одночасно ФОП. Детальніше з переліком осіб, яким заборонена підприємницька діяльність, можна ознайомитися у частині 1 статті 3 Закону про корупцію.

Увага: держслужбовцям, посадовцям ОМС, поліцейським, суддям, військовослужбовцям забороняється одночасно вести підприємницьку діяльність, тобто мати реєстрацію як ФОП.

Чи може «самозайнята» діяльність та трудова діяльність бути одного напряму

Так, це може бути. По-суті, особа може вести однакову чи схожу за напрямом незалежну та трудову діяльність. Напрям діяльності за трудовим договором не обмежується, тобто самозайнята особа може провадити діяльність за одним напрямом як ФОП, і як найманий працівник. Наприклад, фізособа може бути одночасно:

  • ФОП, який надає послуги з ведення бухгалтерського обліку, та працювати бухгалтером на підприємстві;
  • судовим експертом як незалежник та працювати юристом на підприємстві.

Виходить, що законодавство не має заборон на поєднання напрямів трудової та незалуженої діяльності.

Як самозайнятій особі стати на облік у ДПС

ДПС веде Реєстр самозайнятих осіб, який є складовою частиною Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (ст. 65 ПК, п. 1.5 Порядку № 1588). Перереєстрація, постановка на облік, зняття з обліку, внесення змін щодо самозайнятої особи, а також вчинення інших дій здійснюється за правилами, які передбачені в Порядку № 1588. Натомість взяття на облік незалежників здійснюється за місцем постійного проживання такої особи у такому ж порядку, як і ФОП (п. 6.7 Порядку № 1588).

Оподаткування самозайнятих осіб

Оподаткування незалежників і ФОП загальної системи практично однакове –оподатковується так званий чистий оподатковуваний дохід – різниця між доходами та дозволеними витратами. Це оподаткування таких самозайнятих осіб відрізняється від оподаткування звичайних фізосіб, які сплачують ПДФО та ВЗ з усієї суми доходу.

Щодо ФОП-єдинників, то у них єдиний податок розраховується:

  • з доходу – у ФОП-єдинників групи 3;
  • як фіксована величина – у ФОП-єдинників груп 1 та 2.

Самозайняті особи як платники податків повинні:

  • подавати податкові декларації з відповідних податків і зборів;
  • сплачувати відповідні податки та збори;
  • вести облік доходів (доходів і витрат) у відповідних Книгах обліку. Це Книга обліку доходів (ФОП-єдинники групи 1, 2 та 3 (неплатники ПДВ)) та Книга обліку доходів і витрат (ФОП-єдинники групи 3 (платники ПДВ), ФОП-загальники, незалежники).

ПОДАТКИ ТА ЗБОРИ САМОЗАЙНЯТИХ ОСІБ

Податок, збір

ФОП у залежності від системи оподаткування:

Незалежник

(ст. 178 ПК)

загальна

(ст. 177 ПК)

спрощена

(ст. 291 ПК)

податок на доходи фізичних осіб (ПДФО)

+

+

військовий збір (ВЗ)

+

+

єдиний податок

+

ЄСВ

+

+

+

ПДВ

можливий

можливий – для групи 3

інші податки (плата за землю, екологічний податок, рентна плата, податок на нерухомість, транспортний податок, туристичний збір)

можливі

можливі

можливі

Більш детально про них читайте у матеріалах:

Склад доходів та витрат самозайнятої особи

Узагальнимо склад доходів і витрат для самозайнятих осіб, облік яких ведеться у відповідних Книгах. Усі доходи та витрати потрібно підтвердити документально.

ДОХОДИ ТА ВИТРАТИ САМОЗАЙНЯТИХ ОСІБ

Показник

ФОП

Незалежник

доходи

Виручка у грошовій та негрошовій формі, тобто:

  • зарахування грошей на рахунок;
  • отримання готівки;
  • отримання безоплатних товарів, робіт, послуг;
  • списання боргів.

Цей дохід визнається на дату зарахування таких коштів, тобто за касовим методом

витрати

перелік дозволених витрат є у п. 177.4 ПК, зокрема:

  • вартість сировини, матеріалів, товарів, купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, палива й енергії, будматеріалів, запасних частин;
  • витрати на оплату праці, ЄСВ фізосіб, що перебувають у трудових відносинах;
  • суми податків, зборів, пов’язаних з проведенням господарської діяльності такої ФОП (крім ПДВ для ФОП, зареєстрованого як платник ПДВ);
  • витрати на амортизацію основних засобів (крім землі, житлової нерухомості та легкових автомобілів

Сплачені і документально підтверджені витрати, пов’язані з незалежною професійною діяльністю (п. 178.3 ПК).

Склад витрат можна знайти в узагальнюючих податкових консультаціях з наказів:

Також дозволяється до складу витрат включати витрати на сплату ЄСВ, у т.ч. за найманих працівників (індивідуальна податкова консультація ДПС від 13.05.2019 № 2111/М/26-15-13-06-12-ІПК)

Самозайнята особа: ЄСВ

ЄСВ нараховується і сплачується щокварталу (до 20-го числа місяця, який настає за звітним кварталом) за даними обліку. Діють такі правила:

  • ставка ЄСВ – 22%;
  • мінімальний ЄСВ – 1760 грн/місяць упродовж квітня-грудня 2024 року (= 8000 × 0,22; база нарахування – 1 мінімальна зарплата, яка становить у цей період 8000 грн). Сплачується навіть за відсутності доходів за звітний квартал;
  • максимальний26400 грн/місяць впродовж квітня-грудня 2024 року (=120000 × 0,22; 8000 грн × 15 = 120 000 грн; база – 15 мінімальних зарплат).

Однак до припинення воєнного стану та впродовж 12 місяців після припинення воєнного стану, дозволено ЄСВ не сплачувати (як ФОП, так і незалежникам, п. 9 прим. 19 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ).

Чи повинна самозайнята особа сплачувати ЄСВ, якщо вона ще й працює за трудовим договором

Ні, якщо роботодавець сплачує мінімальний ЄСВ. Самозайняті особи, які мають основне місце роботи, звільняються від сплати ЄСВ «за себе» за місяці звітного періоду, за які роботодавцем сплачений ЄСВ за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску (ч. 6 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464, даліЗакон про ЄСВ). Для незалежників таке звільнення застосовується незалежно від отримання доходу від незалежної діяльності (лист ДПС від 04.03.2021 № 810/ІПК/99-00-04-03-03-06).

Наприклад, у червні 2024 року ФОП чи незалежник звільняється від сплати ЄСВ «за себе», якщо за такий місяць роботодавець, у якого він працює, сплатив ЄСВ розмірі, що не менше 1760 грн (= 8000 грн × 0,22, де 8000 грн – мінімальна зарплата у квітні-грудні 2024).

Чи повинен незалежник сплачувати ЄСВ, якщо він одночасно ще є ФОП

Ні, якщо він як ФОП сплатив мінімальний ЄСВ та підприємницька й незалежна діяльність одного напряму. Незалежники звільняються від сплати за себе ЄСВ за умови їхнього взяття їх на облік як ФОП та провадження ними одного виду діяльності одночасно як ФОП, і як незалежник (ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ). Виходить, якщо в особи незалежна діяльність та підприємницька різні за напрямами, то ЄСВ все ж таки платити слід в обох випадках.

Готівкові розрахунки у самозайнятих осіб

Самозайняті особи мають ліміт розрахунків готівкою за день:

  • ФОП між собою та з юрособами – 10 тис. грн;
  • ФОП з фізособами та ФОП з незалежниками – 50 тис. грн;
  • незалежники з ФОП та незалежники з юрособами – 50 тис. грн (як і звичайні фізособи).

Такі обмеження до готівкових розрахунків встановлює пункт 6 та 7 розділу ІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті, що затверджене постановою НБУ від 29.12.2017 № 148.

Таким чином, до незалежників діють ті ж обмеження щодо готівкових розрахунків, як і для звичайних осіб, а для ФОП – як для інших суб’єктів господарювання.



зміст


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді