Єдиний податок 2024: умови перебування

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Що таке єдиний податок? Єдиний податок передбачає звільнення від сплати деяких податків, більш прості підходи до ведення обліку та звітності. На ньому можуть перебувати як юрособи, так і фізособи-підприємці. Про групи єдиного податку в 2024 році, про єдиний податок і воєнний стан, хто може перебувати на кожній з них та за яких умов, а хто взагалі не має права бути єдинником – у консультації

Єдиний податок: як зареєструватися платником

Для тих підприємців та підприємств, які вперше реєструються як платники єдиного податку (ЄП) хочемо нагадати як потрапити до реєстру платників єдиного податку. Перш за все, треба подати заяву про бажання держреєстрації в якості платника ЄП в один зі зручних способів:

  • особисто або уповноваженою особою;
  • поштою;
  • в електронній формі;
  • держреєстратору як додаток до реєстраційної картки.

Зверніть увагу, що реєстрація платником єдиного податку безстрокова. Якщо всі надані документи заповнені правильно, то процедура реєстрації має бути здійснена протягом двох робочих днів. А от в разі виявлення фактів, що перераховані нижче, реєстратор має право відмовити в реєстрації платником єдиного податку, а саме:

  • невідповідність вимогам для застосування спрощеної системи оподаткування;
  • наявність у суб’єкта господарювання, який утворюється у результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника податку, непогашених податкових зобов’язань чи податкового боргу, що виникли до такої реорганізації;
  • недотримання вимог, встановлених до окремих груп платників податку.

При цьому упродовж 2-х р. дн. контролюючий орган повинен надати письмову відмову та вказати причини такої відмови. Після того, як заявник усуне всі недоліки, реєстраційні документи знову повинні бути прийняті до розгляду. Це стосується всіх заявників незалежно від обраної групи єдиного податку.

Що до платників 1 та 2 груп, то отримати всі належні права як платника відповідно 1 та 2 групи вони можуть з 1го числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася держреєстрація, — за умови, що до закінчення місяця, в якому відбулася держреєстрація, подано заяву. Юридичні та фізичні особи 3 групи отримують свої права як платника 3 групи з дня держреєстрації – за умови, що впродовж 10 днів з дня держреєстрації подали заяву про обрання спрощеної системи оподаткування та ставки 5% (без сплати ПДВ).

Єдиний податок 2024: групи й ліміти

Кількість груп єдиного податку всього чотири, з них:

  • група 1 та 2 – виключно для фізосіб-підприємців. Ставки податку протягом року у фіксованій грошовій сумі, тобто сума податку не залежить ні від доходу, ні від прибутку;
  • група 3 – можуть бути як фізособи-підприємці, так і юрособи. Оподатковується дохід, а не прибуток суб’єкта господарювання;
  • група 4 – лише для сільськогосподарських виробників (як фізосіб-підприємців, так і юридичних осіб). Зокрема тут можуть бути фермерські господарства. Ставка податку залежить лише від нормативної грошової оцінки землі та площ земельних ділянок. Виходить, що сума податку не залежить ні від доходу, ні від прибутку такого суб’єкта господарювання.

Наявні критерії перебування у групах 1-3 єдиного податку наведено у таблиці нижче. Щодо групи 4 практично нічого не змінюється.

Критерії

ГРУПИ ЄДИНОГО ПОДАТКУ 2024

ФОП 1 група

ФОП 2 група

ФОП і юрособи 3 група

обмеження за обсягом діяльності 20241

 1 185 700 грн
(167 мінімальних зарплат на 01.01)

 5 921 400 грн
(834 мінімальних зарплат на 01.01)

 8 285 700 грн
(1167 мінімальних зарплат на 01.01)

кількість працюючих, чол.

0

≤ 10

будь-яка

ставки податку 20241

Максимальні розміри4

  • 3% (платник ПДВ)
  • 5% (неплатник ПДВ)

302,80 грн/місяць
(не більше 10% прожиткового мінімуму на 01.01)

1420 грн/місяць
(не більше 20% мінімальної зарплати на 01.01)

звітний період щодо єдиного податку

рік

квартал

звітний період щодо ЄСВ «за себе» (у ФОП)

рік

ЄСВ «за себе» у 2024 році2 (лише для ФОП)

мінімум 1562 грн
(з 01.03.2022 р. до завершення воєнного стану + 12 місяців після його завершення мають права не платити3 (підстава – п. 919 Прикінцевих і перехідних положень Закону про ЄСВ))

1 – у розрахунок прийнято значення мінімальної зарплати 7100 грн та прожиткового мінімуму працездатної особи – 3028 грн. Ставки податку для 1-2 групи встановлюються місцевою радою;

2 – у загальному випадку мінімальна сума ЄСВ = мінімальна зарплата × 0,22;

3 – якщо не платити, то втрачається страховий стаж

Єдиний податок термін сплати

Єдинники першої і другої груп сплачують податок щомісячно до 20-го числа. Для третьої групи платників ЄП встановили квартальний звітний період. Тому вони сплачують податок протягом 10 календарних днів, що настають за граничним строком подання декларації. Тобто після того, як задекларують дохід.

Якщо останній день сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, строків сплати не переносять. У такому разі сплатіть податок напередодні вихідного (святкового) дня.

ТЕРМІНИ СПЛАТИ ЄДИНОГО ПОДАТКУ

Група платників

Строки

1

Щомісяця. Раз на місяць (авансом) не пізніше за 20-те число (включно) поточного місяця*

2

3

Щокварталу. Протягом 10 к. днів після граничної дати подання декларації (декларація подається у квартальний термін, тобто впродовж 40 к. днів після закінчення кварталу) 

3 (спецгрупа)

Щомісяця. Протягом 10 к. днів після граничної дати подання декларації (декларація подається у місячний термін, тобто впродовж 20 к. днів після закінчення місяця) 

* сплатити внесок потрібно, навіть коли немає доходу від діяльності

Єдиний податок 2024: відповідальність за несплату

Запізно сплатили єдиний податок? Доведеться заплатити ще й штраф за прострочення. Та плюс пеня, яку нарахують за кожен день несплати. Або ж іще гірше — позбудетеся статусу платника єдиного податку. А ми порадимо, як цього уникнути.

Правильно обчислити, своєчасно та повністю сплатити суми єдиного податку (ЄП) – за все платники несуть відповідальність.

Штрафи за несплату

Платники груп 1 та 2. За несплата авансових внесків з єдиного податку карають штрафом — 50% ставки ЄП (п. 122.1 Податкового кодексу України, даліПК). У 2024 році це:

  • 151,40 грн — для групи 1;
  • 710,00 грн — для групи 2.

Сума штрафу є фіксованою і не залежить від суми недоплати. Тому незалежно від того, недоплатив платник внеску чи взагалі його не сплатив, доведеться заплатити однаковий штраф.

Платники групи 3. Для таких єдинників розмір штрафу залежить від строку, на який затримали сплату податку (п. 126.1 ПК):

  • менше ніж 30 днів — 10% суми боргу;
  • понад 30 днів — 20% суми боргу.

Отже, що більше недоплатите податку, то більшим буде штраф.

Пеня в разі несплати

Платникові, який прострочив сплату єдиного податку, доведеться заплатити ще й податкову пеню. Її розмір залежить від того, хто визначив податкове зобов’язання — платник чи орган ДПС.

Якщо суму податкового зобов’язання визначив платник податку, нараховуйте пеню, коли минуло 90 календарних днів після строку сплати податкового зобов’язання (пп. 129.1.3 ПК). Нарахуйте пеню за кожен календарний день прострочення, в т. ч. день погашення. Розмір пені визначте з розрахунку 100% річних облікової ставки НБУ, що діє на кожен такий день.

Якщо суму податкового зобов’язання визначив орган ДПС, то він і нарахує пеню з 1-го робочого дня після спливу строку сплати податку (пп. 129.1.1 ПК, п. 129.3 ПК). Пеню нарахують за кожен день прострочення, включаючи день погашення боргу, з розрахунку 120% облікової ставки НБУ, що діє на кожен такий день (п. 129.4 ПК).

Перехід на єдиний податок 2024

Для всіх підприємців та підприємств передбачені рівні умови переходу на спрощену систему оподаткування, а саме: щоб здійснити перехід на єдиний податок із загальної системи оподаткування, до контролюючого органу подається відповідна заява в один з таких способів:

  • особисто або уповноваженою особою;
  • поштою;
  • в електронній формі.

Перехід можна здійснити за умови:

  • дотримання протягом календарного року, що передує періоду переходу, вимог, встановлених до окремих груп платників податку;
  • подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 к. дн. до початку наступного календарного кварталу, до якої додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Перехід допускається лише 1 раз впродовж календарного року.

Зміна групи платника єдиного податку 2024 

Перейти із групи на групу можна за умови:

  • дотримання платником вимог, встановлених ПК для обраної ним групи;
  • подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 к. дн. до початку наступного кварталу.

Щоб змінити групу єдиного податку, подайте податківцям заяву про зміну групи не пізніше ніж за 15 к. дн. до початку кварталу, з якого хочете бути на іншій групі.

РРО і єдинники

РРО стали обов’язковими для єдинників 2-4 групи з 1 січня 2022 року. Введення воєнного стану на даний обов’язок не вплинуло — РРО слід використовувати й надалі. Тимчасово з 7 березня 2022 року до 1 жовтня 2023 року фінансові санкції за порушення у сфері РРО не застосовувалися (п. 12 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону про РРО). З 1 жовтня 2023 року дані фінансові санкції відновлені.

Увага: використання РРО у ФОП-єдинників на час воєнного стану залишається.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді