Один рік — дві системи: як звітувати ФОПу під час переходу

Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Міграція між загальною та спрощеною системами оподаткування спричиняє чимало питань. Які звіти треба подати підприємцю, який припиняє свою діяльність, є платником єдиного податку, але має впродовж року минуле на загальній системі — відповідаємо

⚡ Усе про ФОП

Як звітувати створеному у 2023 році ФОПу, який змінив систему оподаткування і припинив діяльність 

Фізична особа-підприємець (ФОП) може мігрувати з загальної системи на спрощену – один раз впродовж року (пп. 298.1.4 Податкового кодексу України, даліПК). Якщо потім такий ФОП припиняє свою діяльність, йому треба:

Зверніть увагу, що декларацію про майновий стан і доходи треба подати навіть у таких ситуаціях, коли на загальній системі ФОП:

Однак винятки щодо декларації про майновий стан і доходи все ж таки є.

Коли вважається, що загальної системи не було

Вважається, що новостворений ФОП 3 групи не був на загальній системі оподаткування, якщо подав заяву про застосування спрощеної системи оподаткування впродовж 10 днів після держреєстрації. Тоді ФОП вважаються платниками ЄП з моменту держреєстрації як ФОП (див. абз. 2 пп. 298.1.1 ПК, а також роз’яснення ДПС). Однак ФОП має бути неплатником ПДВ, тобто така можливість є лише у ФОП групи 3 зі ставкою ЄП 5%.

Однак щодо груп 1 та 2 такого винятку немає. Для цих групи 1 або 2, якщо заява була подана до завершення місяці, в якому проведена держреєстрація, то ФОП вважається платником ЄП з 1-го числа місяця наступного за місяцем держреєстрації (див. абз. 1 пп. 298.1.1 ПК). Тобто, як мінімум 1 місяць новозареєстрований ФОП групи 1 або 2 перебуває на загальній системі оподаткування.

В усіх випадках заяву на застосування спрощеної системи оподаткування можна подати держреєстратору одночасно із заявою про реєстрацію ФОП.

Як заповнити «ліквідаційну» декларацію платника єдиного податку

Якоїсь особливої форми «ліквідаційної» звітності для ФОП немає (див. роз’яснення ДПС). Тобто, якщо ФОП припиняє діяльність, коли перебуває на спрощеній системі, то подає таку саму декларацію платника єдиного податку, як і пересічний ФОП-єдинник. Відмінність є лише в особливій позначці. Так, у «ліквідаційній» декларації платника ЄП має бути особлива відмітка «+» (або «х») у полі 8.1 «платника податку, що подає декларацію за останній податковий (звітний) період, на який припадає дата державної реєстрації припинення».

«Ліквідаційна» декларація платника ЄП має містити доходи ФОП, що накопичені за період з початку перебування на спрощеній системі та до останнього звітного кварталу. Доходи, які отримані на загальній системі, вона не містить.

Окрім заповненого поля 8.1 основної частини, «ліквідаційна» декларація платника ЄП ще відрізняється заповненням Додатка 1 з ЄСВ. У ньому мають бути заповнені спеціальні поля, а саме:

  • поле 6 – проставляється дата припинення діяльності;
  • поле 8 – вноситься період перебування на спрощеній системі оподаткування впродовж року.

Додаток 1 з ЄСВ до декларації платника ЄП під час ліквідації ФОП краще подати навіть у тому випадку, якщо ФОП узагалі не сплачував ЄСВ, наприклад, якщо користувався «воєнним» звільненням. Якщо ЄСВ ФОП сплачував, то у Додатку 1 відображається лише той ЄСВ, який сплачувався на спрощеній системі оподаткування.

В усьому іншому заповнення основної частини декларації платника ЄП та Додатка 1 з ЄСВ до неї не відрізняється від звичайної декларації. Більш детально – читайте у матеріалі Як скласти та подати ліквідаційний звіт за 2024 рік ФОП-єдиннику.

Як бути з доходами, які отримані на «спецгрупі» єдиного податку

Якщо ФОП упродовж 2023 року ще був на «спецгрупі 2%» спрощеної системи оподаткування, то «ліквідаційна» декларація платника ЄП доходів за період «спецгрупи» не містить. За цими доходами мала бути подана за відповідні місяці спеціальна декларація платника ЄП 3 групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні.

У які терміни подавати «ліквідаційну» декларацію платника єдиного податку

Останній звітний квартал — це квартал, на який припадає дата отримання податківцями повідомлення від держреєстратора про припинення ФОП, що одночасно є датою анулювання реєстрації платником ЄП. Як правило, така дата збігається з датою внесення запису про припинення ФОП у ЄДР.

Термін подачі «ліквідаційної» декларації платника єдиного податку — впродовж останнього звітного кварталу та ще 40 к. днів після його закінчення (див. пп. 49.18.2, пп. 49.18.8 ПК). Такий строк звітування застосовується до ФОП усіх груп спрощеної системи (1, 2 та 3).

Коли потрібно подати декларацію за період перебування на загальній системі 

Щодо декларації про майновий стан і доходи, то її подає ФОП, який переходив упродовж року з загальної системи на спрощену, незалежно від факту припинення діяльності таким ФОП. Цю декларацію потрібно подавати за результатами звітного року, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на спрощену систему (пп. 177.5.2 ПК). Тобто декларацію треба подати до 1 травня року, що настає за звітним (пп. 49.18.4 ПК).

Оскільки ФОП припиняє діяльність на спрощеній, а не на загальній системі, то строк декларування, який визначений для ліквідації ФОП-загальників у такому разі не застосовується. Мається на увазі строк 20 к. днів після останнього звітного місяця, який передбачений в абзаці 2 підпункту 177.11 ПК. Тобто застосовується стандартний термін декларування «до 1 травня», а не 20-денний. Тому, такий ФОП-мігрант подає декларацію про майновий стан і доходи після того, як його зняли з реєстрації. Він може це зробити у т.ч. й через Електронний кабінет як звичайна фізособа.

Декларацію про майновий стан і доходи потрібно заповнити за загальними правилами та обов’язково має містити «підприємницький» Додаток Ф2 з розрахунком податкових зобов’язань з ПДФО та/або військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою.

Також має бути Додаток ЄСВ 1 з нарахуванням ЄСВ за період перебування на загальній системі оподаткування, якщо ФОП на загальній системі сплачував ЄСВ. Якщо ФОП його не сплачував, то можна у цьому разі Додаток ЄСВ 1 або взагалі не подавати, або подати «нульовий».

Приклад ситуації з ФОП 3 групи, який переходив впродовж року з загальної системи на спрощену та припинив діяльність

ФОП групи 3 був зареєстрований 15 березня 2023 року. Потім впродовж 2023 року було таке:

  • з 15 березня 2023 по 30 вересня 2023 року перебував на загальній системі оподаткування;
  • з 01 жовтня 2023 по 27 грудня 2023 року – на спрощеній системі (3 група);
  • 27 грудня 2023 року – ФОП припинив свою діяльність, відповідний запис було внесено до ЄДР, а також у цей же день була анульована його реєстрація платником ЄП.

Таким чином, останнім звітним періодом є IV квартал 2023, на який припадає дата отримання ДПС відомостей про припинення ФОП.

Такому ФОП потрібно:

  • у період 26 грудня 2023 – 09 лютого 2023 подати «ліквідаційну» декларацію платника ЄП з відомостями про доходи, які були отримані з 01 жовтня 2023 по 27 грудня 2023. Сплатити ЄП треба. Якщо ФОП сплачував ЄСВ, то до цієї декларації має бути Додаток Д1 з ЄСВ за жовтень-грудень 2023;
  • до 01 травня 2024 року подати декларацію про майновий стан і доходи з відомостями про доходи, які були отримані у період з 01 січня 2023 по 30 вересня 2023. Якщо ФОП сплачував ЄСВ, то до цієї декларації має бути Додаток ЄСВ 1 з ЄСВ за січень-вересень 2023.

Приклад ситуації з ФОП групи 2, який переходив впродовж року з загальної системи на спрощену та припинив свою діяльність

ФОП групи 2 був зареєстрований 15 березня 2023 року. Потім впродовж 2023 року було таке:

  • з 15 березня 2023 по 31 березня 2023 року перебував на загальній системі оподаткування;
  • з 1 квітня 2023 по 27 грудня 2023 року — на спрощеній системі (2 група);
  • 27 грудня 2023 року — ФОП припинив свою діяльність, відповідний запис було внесено до ЄДР, а також у цей же день була анульована його реєстрація платником ЄП.

Таким чином, останнім звітним періодом є IV квартал 2023, на який припадає дата отримання ДПС відомостей про припинення ФОП.

Такому ФОП потрібно:

  • у період 26 грудня 2023 — 9 лютого 2023 подати «ліквідаційну» декларацію платника ЄП з відомостями про доходи, які були отримані з 1 квітня 2023 по 27 грудня 2023. Сплатити ЄП треба. Якщо ФОП сплачував ЄСВ, то до цієї декларації має бути Додаток Д1 з ЄСВ за квітень-грудень 2023;
  • до 1 травня 2024 року подати декларацію про майновий стан і доходи з відомостями про доходи, які були отримані у період з 15 березня 2023 по 31 березня 2023. Якщо ФОП сплатив ЄСВ, то до цієї декларації має бути Додаток ЄСВ 1 з ЄСВ за березень 2023.

В обох випадках — ФОП групи 2 та ФОП групи 3 — останнім звітним періодом є ІV квартал 2023 року.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді