Контракт замість безстрокового трудового договору — це зміна істотних умов праці

Верховний Суд України зробив висновок у справі, що введення контрактної форми трудового договору замість безстрокового є зміною істотних умов праці.

dekl_ekopod.jpg

⚡ ЄСВ та ЄП для ФОП — 2024 ⚡

Роботодавець запропонував працівнику після зміни штатного розпису замість безстрокового трудового договору продовжити роботу на тій самій посаді на 0,5 ставки на умовах контракту строком на один рік. Працівник на це не погодився. Його звільнили на підставі пункту 6 частини 1 статті 36 Кодексу законів про працю України (КЗпП) через відмову продовжувати роботу внаслідок зміни істотних умов праці. Районний суд відмовив працівнику в позові.

Апеляційний суд позов задовольнив. Касаційний суд у складі Верховного Суду України (ВСУ) залишив без змін рішення апеляційного суду.

У зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці допускають зміну істотних умов праці за продовження роботи за тією самою спеціальністю чи посадою (ч. 3 ст. 32 КЗпП).

Зміну істотних умов праці (оплати, тривалості робочого часу тощо) можуть визнати законною, лише якщо доведуть наявність змін в організації виробництва та праці.

Якщо встановлять, що зміну істотних умов трудового договору провели не у зв’язку зі зміною організації виробництва, то таку зміну суд може визнати неправомірною.

Якщо колишні істотні умови праці неможливо зберегти, а працівник не згоден продовжувати роботу в нових умовах, то трудовий договір припиняють згідно з пунктом 6 частини 1 статті 36 КЗпП.

Звільнення із цих підстав не тотожне звільненню у зв’язку зі зміною організації виробництва, скороченням чисельності або штату працівників на підставі пункту 1 частини 1 статті 40 КЗпП, оскільки передбачає продовження роботи за тією самою спеціальністю чи посадою, але з новими умовами праці.

Строковий трудовий договір укладають, коли трудові відносини неможливо встановити на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника (ч. 2 ст. 23 КЗпП).

У цій справі, щоб прийняти працівника на роботу за контрактом, необхідна пряма вказівка закону, оскільки ні характер відповідної роботи, ні умови її виконання, ні інтереси працівника не передбачають укладення з ним контракту.

Обґрунтованим є висновок апеляційного суду про те, що роботодавець не мав правових підстав змінювати умови праці працівника з безстрокового трудового договору на строковий. Адже положення трудового законодавства не містять прямої вказівки на можливість укласти  з таким працівником строковий трудовий договір.

ВСУ зазначив, що введення контрактної форми трудового договору є зміною істотних умов праці.

Водночас працівника звільнили згідно з пунктом 6 частини 1 статті 36 КЗпП, а не за пунктом 9 частини 1 статті 36 КЗпП, який передбачає, що підставами припинення трудового договору є підстави, передбачені іншими законами.

За інформацією ВСУ


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19878

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
115559

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7490

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196780

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді