З 1 грудня єдинники четвертої групи можуть повернутися зі спецгрупи

Сільгоспвиробники, які у 2022 році набули статусу платника єдиного податку четвертої групи, можуть з 01.12.2022 без обмежень повернутися на сплату єдиного податку четвертої групи.

pod_pr_3101.jpg

Як оцінити збитки від війни особистим селянським і фермерським господарствам — ФОПам

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів щодо приватизації державного і комунального майна, яке перебуває у податковій заставі, та забезпечення адміністрування погашення податкового боргу» від 03.11.2022 № 2719-IX (далі — Закон № 2719) внесли зміни до підпункту 9.9 підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу України (ПК).

Сільгоспвиробники, які у 2022 році набули/підтвердили статусу єдинника четвертої групи, мають право з 01.12.2022 відмовитися від використання особливостей оподаткування, що передбачає підпункт 9.9 підрозділу 8 розділу ХХ ПК і повернутися на сплату єдиного податку четвертої групи.

Для відмови від особливих умов оподаткування потрібно подати відповідну заяву. Сплачувати податки як єдинник четвертої групи можна буде з першого дня місяця, що настає за місяцем, в якому ухвалили рішення про відмову. У цьому разі платника вважатимуть таким, що застосовує систему оподаткування, на якій він перебував до обрання особливостей оподаткування (якщо в заяві він не зазначив про перехід на сплату інших податків і зборів).

До платників податків, які відмовилися від використання особливостей оподаткування, не застосовують положення підпункту 298.8.8 ПК.

«Сільськогосподарський товаровиробник повторно може бути включений до четвертої групи платників єдиного податку не раніше ніж через два календарні роки після його переходу на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку іншої групи, або анулювання його попередньої реєстрації платником єдиного податку четвертої групи. Норми цього підпункту не застосовуються у разі анулювання реєстрації платником єдиного податку четвертої групи юридичної особи за ініціативою контролюючого органу».

Підпункт 298.8.8 ПК

Тож платники інших податків і зборів або єдиного податку, які обрали спрощену систему з особливостями оподаткування, з дня набрання чинності Закону № 2719 мають право самостійно відмовитися від реєстрації платником єдиного податку третьої групи зі ставкою 2%. Для цього потрібно:

  • подати заяву до органу контролю;
  • повернутися на попередню систему оподаткування з першого дня місяця, що настає за місяцем, в якому подали заяву.

За інформацією ДПС


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Мінімальне податкове зобов’язання: як розрахувати та сплатити

Cума всіх сплачених податків аграрієм не має бути менше ніж мінімальне податкове зобов’язання. Як розрахувати мінімальне податкове зобов’язанн та чи зросте податкове навантаження — у консультації
50147

Облік власновирощеної сільгосппродукції для посіву

Агропідприємства вирощують продукцію переважно для продажу на сторону. Проте нерідко використовують її як насіння для нового врожаю. Тримайте роз’яснення експерта, які допоможуть облікувати витрати на підготовку та посів насіння, а також задокументувати ці операції
60

Ліцензування зберігання пального для аграріїв

Ліцензія на зберігання пального агропідприємством необхідна усім сільгосптоваровиробникам (фермерам), які закуповують пальне та зберігають його на своїй території для подальшого використання для власних потреб чи промислового перероблення. Розглянемо, що для цього потрібно та які останні зміни
4307

Як оцінити збитки від війни особистим селянським і фермерським господарствам — ФОПам

Мінагрополітики вдосконалило процедуру оцінки шкоди та збитків, що особисті селянські та фермерські господарства — ФОПи зазнали через військову агресію рф. Підкажемо, як діяти цим господарствам, аби провести оцінку розміру збитків від загибелі сільськогосподарських тварин, бджолосімей і пошкодження сільськогосподарської техніки. Це дасть змогу з часом отримати їх відшкодування
67

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді