Розрахунки штрафів за непрацевлаштування осіб з інвалідністю надсилатимуть в електронні кабінети платників

За 2022 рік до 01.03.2023 року роботодавці не подають звіт про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю за формою № 10-ПОІ

 

Оплата праці в умовах повітряних тривог і відключення світла

Цю вимогу скасував Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю» від 18.10.2022  № 2682-IX.

Фонд нагадав, що самі вимоги законодавства стосовно працевлаштування та зайнятості осіб з інвалідністю, виконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю, а також нарахування і сплати адміністративно-господарських санкцій за його не виконання, залишились без змін.

Всю інформацію щодо зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю та виконання нормативу з працевлаштування таких осіб від підприємств до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (далі – Фонд) надаватиме тепер Пенсійний фонд України (ПФУ).

Якщо ж отримана від ПФУ інформація міститиме ознаки порушень законодавства, Фонд вважатиме це підставою для проведення перевірки таких порушників.

Водночас для виявлення підприємств/фізосіб-порушників законодавства використовують дані з Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування та Централізованого банку даних з проблем інвалідності.

На підставі зібраної інформації Фонд щороку в автоматизованому режимі складатиме перелік порушників, які не забезпечили виконання у попередньому році нормативу робочих місць. Після цього надсилатиме порушникам розрахунок сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв’язку з невиконанням такого нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю (далі Розрахунок) за попередній рік.

Розрахунок надсилатимуть у формі електронного документа через електронні кабінети підприємств, фізосіб, які використовують найману працю, на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

Порядок, структуру та формат надання вищезазначеної інформації затвердять найближчим часом.

За інформацією Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19864

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
115532

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7490

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196776

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді