Як оподатковувати матеріальну допомогу працівникам на поховання родичів

Податківці пояснили як оподатковувати надану юрособою працівнику матеріальну допомогу на поховання родичів

Як оподатковувати матеріальну допомогу працівникам на поховання родичів

Не виплатили зарплату через війну: чим це загрожує

Індивідуальна податкова консультація ДПС від 15.02.2023 № 285/ІПК/99-00-24-03-03-06

Юрособа — роботодавець за зверненням працівника виплатила йому матеріальну допомогу на поховання у зв’язку зі смертю матері. Податківців просять пояснити правила оподаткування зазначеного доходу.

Перелік доходів, які не включають до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника визначений статтею 165 Податкового кодексу України (ПК). У цей перелік включили допомогу на поховання платника податку роботодавцем такого померлого платника податку за його останнім місцем роботи (у тому числі перед виходом на пенсію) у розмірі, що не перевищує подвійний розмір суми, визначеної в абзаці першому підпункту 169.4.1 ПК (для 2023 р. дана сума дорівнює 7520 грн (=2×3760 грн)). Суму перевищення за її наявності остаточно оподатковують під час її нарахування (виплати, надання) (підп. «б» підп. 165.1.22 ПК).

Від оподаткування військовим збором звільняють доходи, які згідно з розділом IV ПК та підрозділом 1 розділу XX «Перехідні положення» ПК не включають до загального оподатковуваного доходу фізосіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковують за нульовою ставкою). Крім доходів, зазначених у підпунктах 3 і 4 пункту 170.131 ПК та пункту 14 підрозділу 1 розділу XX «Перехідні положення» ПК (підп. 1.7 п. 16—1 підр. 10 р. XX «Перехідні положення» ПК).

Суму матеріальної допомоги, яку виплачує юрособа (роботодавець) на користь фізособи (працівника) на поховання родича, оподатковують ПДФО і військовим збором на загальних підставах.

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19848

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
115366

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7488

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196722

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді