Навчаєтесь в інтернатурі медичних та фармацевтичних ВНЗ: чи маєте право отримати податкову знижку

113

Запитання

Чи має право платник податку, який навчається в інтернатурі медичного або фармацевтичного закладу вищої освіти, на отримання податкової знижки за витратами, понесеними на користь закладу освіти за навчання?

Відповідь

Платник ПДФО має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника за наслідками звітного податкового року такі фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати:

суму коштів, сплачених платником на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти таким платником та/або членом його сім'ї першого ступеня споріднення та/або особи, над якою встановили опіку чи піклування, або яку влаштували до прийомної сім'ї, дитячого будинку сімейного типу, якщо такого платника призначили відповідно опікуном, піклувальником, прийомним батьком, прийомною матір'ю, батьком-вихователем, матір’ю — вихователькою (пп. 166.3.3 Податкового кодексу України).

Типи закладів вищої освіти визначили статтею 28 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VІІ; далі — Закон про вищу освіту.

До інших осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, належить, зокрема, лікар (провізор)-інтерн — особа, яка має ступінь магістра медичного або фармацевтичного спрямування, виконує програму підготовки в інтернатурі за відповідною спеціальністю під керівництвом лікаря закладу охорони здоров'я та закріпленого за ним викладача кафедри закладу вищої освіти, що здійснює підготовку лікарів (провізорів) — інтернів, та бере участь у наданні всіх видів медичної допомоги, передбачених вимогами освітньо-кваліфікаційної характеристики (п. 3 ч. 3 ст. 61 Закону про вищу освіту).

Інтернатура — форма первинної спеціалізації осіб за лікарськими та фармацевтичними/провізорськими спеціальностями для отримання кваліфікації лікаря-спеціаліста або фармацевта-провізора-спеціаліста (п. 2 розд. І Положення про інтернатуру, затвердженого наказом МОЗ від 22.06.2021 № 1254).

Програма підготовки в інтернатурі — єдиний комплекс освітніх та практичних компонентів, спланованих і організованих закладами вищої освіти і базами стажування лікарів (фармацевтів/провізорів)-інтернів з метою забезпечення набуття лікарями (фармацевтами/провізорами)-інтернами компетентностей, необхідних для отримання кваліфікації лікаря-спеціаліста або фармацевта/провізора-спеціаліста, та який ґрунтується на академічній доброчесності, медичній і фармацевтичній етиці та деонтології, доказовій медицині.

Отже, платник має право на податкову знижку за витратами, понесеними на користь закладу медичного або фармацевтичного закладу вищої освіти за навчання в інтернатурі протягом звітного податкового року.


Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкова знижка: як отримати та звітувати

Є спосіб зекономити або частково компенсувати витрати за власне навчання чи навчання дитини, на іпотеку, страхування життя. Поверніть від держави частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Податкова знижка у 2024 році, умови її отримання, податкова знижка на навчання в декларації – у консультації
73774

Закон № 540: дистанційна робота, єдиний податок, скасування орендної плати

Верховна рада 30.03.2020 прийняла невідкладний закон № 540-IX, який стосується забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій через поширення коронавірусу та продовження пов’язаного з ним карантину. 02.04.2020 Закон було повернуто із підписом Президеннта. Зміни зачіпають 9 кодексів та 32 закони. Давайте з’ясуємо, у чому вони полягають.
20015

Як отримати податкову знижку?

Статтею 166 Податкового кодексу України передбачена податкова знижка для платників податків. Давайте дізнаємося, як її отримати і що для цього потрібно
1800

ПДФО у 2017 році – основні зміни

Прийняття Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» № 1797 принесло чимало змін до Податкового кодексу, а разом із тим і до розрахунку та правил сплати ПДФО
12660