Рух ліків та медичних виробів у медзакладі: документування і облік

Автор
керівник експертної групи Експертус Головбух
Стаття допоможе задокументувати й облікувати кожен етап руху ліків у медзакладі. Інструкції експерта містять приклади з практики та зразки проведень.

Лікарські засоби та медичні вироби (далімедикаменти) є складовою виробничих запасів закладу. У їх обліку керуйтеся НП(С)БО 9 «Запаси», іншою загальною бухгалтерською нормативкою та Метод­рекомендаціями № 635.

Допомагаємо ЗОЗ у зоні екоциду: чи має право КНП поділитися гуманітаркою

Як документувати надходження і використання медикаментів

Медичні заклади закуповують медикаменти в постачальників за власні кошти або кошти від НСЗУ, отримують у межах централізованих постачань від департаментів МОЗ, як благодійну або гуманітарну допомогу. Незалежно від способу надходження, документуйте й обліковуйте медикаменти у бухгалтерії та за місцями відповідального зберігання — на складі, на постах, у маніпуляційних кімнатах і кабінетах.

Як оцінити й облікувати надходження і використання ліків

Медикаменти, які використовуватимете для потреб закладу, зарахуйте на баланс за первісною вартістю:

Рух ліків та медичних виробів у медзакладі: документування і облік

Медикаменти облікуйте на субрахунку 201 «Сировина й матеріали». Аналітичний облік ведіть за місцями зберігання, МВО та видами запасів (п. 5.3 Методрекомендацій № 2). Для цього уведіть рахунки нижчого порядку до робочого плану рахунків закладу, на яких організуйте облік медикаментів за видами та шляхами надходження.

Медикаменти, що придбали за рахунок коштів бюджету, отримали як благодійну чи гуманітарну допомогу, відобразіть у обліку як цільове фінансування на субрахунках до рахунку 48 «Цільове фінансування і цільові надходження». Цільові надходження визнавайте доходами, якщо зазнали витрат, пов’язаних із виконанням умов цільового фінансування (п. 16, 17, 19 НП(С)БО 15 «Дохід»).

Рух ліків та медичних виробів у медзакладі: документування і облік

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Рух ліків та медичних виробів у медзакладі: документування і облік

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Як списати неякісні медикаменти

Неякісні лікарські засоби, у т. ч. протерміновані, утилізуйте або знищте (ст. 23 Закону № 123). Утилізують та знищують медикаменти відповідно до Правил № 242. Факт псування або завершення строку придатності засвідчте в результаті інвентаризації (п. 7 розд. І Положення № 879). Складіть інвентаризаційний опис, звіряльну відомість та протокол інвентаризації.

Факт непридатності медикаментів підтверджує орган держконтролю та/або посадова особа закладу охорони здоров’я у сфері обігу лікарських засобів. Непридатні медикаменти вилучіть з обігу. Складіть акт про наявність лікарських засобів, що не підлягають подальшому використанню (додаток 1 до Правил № 242). На підставі документів інвентаризації та акта про непридатність складіть акт списання з обов’язковими реквізитами первинки.

Вартість непридатних медикаментів спишіть на субрахунок 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей». Допоки не встановите винного, якщо такий буде, і не розрахуєте відшкодування збитків, облікуйте непридатні медикаменти на позабалансовому рахунку 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей» (Інструкція № 291).

Рух ліків та медичних виробів у медзакладі: документування і облік

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді