Телемедичні послуги: як організувати, оподаткувати та відобразити в бухобліку

Автор
керівник експертної групи Експертус Головбух
У статті розповімо все, що варто знати про телемедицину. Підкажемо, як організувати такі послуги, а також допоможемо з обліком програмного забезпечення та оснащення кабінету телемедицини. Теорію унаочнимо зразками бухгалтерських проведень.

1. Щоб надавати телемедичні послуги, ЗОЗ будь-якої форми власності та ФОП повинні:

  • мати у штаті медичний і технічний персонал, що забезпечує надання цих послуг;
  • мати ліцензію МОЗ на медичну практику;
  • оформлювати результати консультацій за допомогою форм облікової медичної документації, затверджених наказом МОЗ.

2. ЗОЗ-юрособи створюють кабінети телемедицини.

Далі розглянемо все детельніше.

Облікова політика ЗОЗ: скачайте та адаптуйте зразок до потреб свого закладу

Що таке телемедицина

Телемедицина — комплекс дій, технологій і заходів, що застосовують під час надання медичної допомоги з використанням дистанційного зв’язку у формі обміну електронними повідомленнями (п. 2 Порядку, затвердженому Наказом МОЗ від 19.10.2015 № 681, далі ― Порядок № 681).

Увага: консультування пацієнтів через месенджери переважно не є телемедичними послугами.

Телемедицина набула поширення з початку пандемії коронавірусу. Наразі вона допомагає у консультативній взаємодії тим ЗОЗ, що рятують пацієнтів із вибухо-вогнепальними пораненнями.

Хто може бути надавачем телемедичних послуг

До телемедичної мережі, через яку пацієнти отримують допомогу, належать:

  • заклади охорони здоров’я незалежно від форми власності та організаційно-правової форми;
  • ФОПи, які здійснюють госпдіяльність із медичної практики.

Учасники об’єднуються у систему та використовують інтернет-платформу для телемедицини (далі — портал) (п. 1 розд. ІІІ Порядку № 681). ЗОЗ, що бажає працювати на порталі телемедицини, укладає договір із іншими учасниками. Кількість порталів телемедицини необмежна. Надавачі меддопомоги мають право підключатися до різних порталів. Учасники порталу тримають зв’язок за допомогою електронних повідомлень. Надавач медпослуг має забезпечити наявність у кожного лікаря електронного цифрового підпису (ЕЦП) — як лікаря відповідного закладу або ФОП.

Надавачами телемедичних послуг є:

  • лікарі ЗОЗ;
  • працівники кафедр вищих медичних закладів освіти та наукових установ;
  • ФОП, які здійснюють діяльність із медпрактики.

Щоб надавати телемедичні послуги, ЗОЗ обов’язково має організувати кабінет телемедицини.

ФОП, які займаються медпрактикою із застосуванням телемедицини, кабінети не створюють, але обов’язково дотримують норм розділу VІ Порядку № 681. Аналогічних вимог має дотримувати лікар ЗОЗ, який проводить телемедичне консультування без застосування кабінету телемедицини (п. 4—6 розд. І Порядку № 681).

Увага: послуги телемедицини мають право надавати КНП, приватні медзаклади і ФОП. ЗОЗ мусить організувати кабінет телемедицини. ФОП кабінетів не створюють.

 

Які медпослуги можна надавати із застосуванням телемедицини

Види меддопомоги, що надають із застосуванням телемедицини, визначають стаття 35-6 Основ та розділ ІV Порядку № 681. Це:

  • телемедичне консультування;
  • телемедичний консиліум;
  • телеметрія;
  • домашнє консультування.

Надані телемедичні послуги медперсонал має задокументувати за допомогою форм, які МОЗ затвердило наказом від 19.10.2015 № 681.

Стаття 35-6 Основ згадує ще один напрям телемедицини — виконання медичних маніпуляцій та операцій. Однак проведення і документування такої послуги Порядок № 681 не визначає.

Увага: основні послуги телемедицини: консультації, зокрема консиліуми, і телеметрія. Кожну послугу треба задокументувати.

Яке оснащення передбачити для надання послуг телемедицини

Щоб надавати послуги телемедицини, треба мати:

  • програмне та апаратне забезпечення для роботи порталу телемедицини;
  • програмне та апаратне забезпечення відео- й аудіозв’язку;
  • технічні прилади із засобами збереження та передачі даних і зображень у формі електронних повідомлень;
  • засоби телеметрії;
  • програмне забезпечення для передавання, збереження та інтерпретації знімків і цифрових зображень, у т. ч. у променевій діагностиці згідно зі стандартом (п. 1 розд. V Порядку № 681).

Також ЗОЗ має створити кабінет телемедицини, що буде структурним підрозділом закладу. Роботу кабінету організуйте відповідно до Положення про кабінет. Персонал кабінету телемедицини:

  • лікарі, які пройшли підготовку з надання медичної допомоги із застосуванням телемедицини на факультетах підвищення кваліфікації лікарів під час післядипломного навчання;
  • сестри медичні;
  • інженери (п. 4 розд. І Положення про кабінет).

Кількість штатних одиниць визначає керівник ЗОЗ.

Медзаклад зобов’язаний оснастити кабінет телемедицини меблями, комп’ютерною та офісною технікою, програмним забезпеченням, засобами зв’язку згідно з Табелем оснащення кабінету телемедицини (п. 7 розд. І, додаток до Положення про кабінет).

Увага: надавач послуг телемедицини має придбати спеціалізоване програмне й апаратне забезпечення, обладнання й засоби телеметрії. ЗОЗ обладнують кабінети із визначеним штатом.

Облік телемедичної платформи та антивірусної програми

ПЗ є об’єктом права інтелектуальної власності (ст. 420 Цивільного кодексу України; ЦК). Використання ПЗ як об’єкта інтелектуальної власності — законне, якщо є дозвіл власника майнових авторських прав. Такий дозвіл забезпечить ліцензійна угода (договір) між ліцензіаром та ліцензіатом. Ліцензіар — розробник, власник майнових прав. Ліцензіат — особа, яка отримує дозвіл використовувати ПЗ. Умови використання ПЗ і визначає…

Приклад 1. Придбання невиключних майнових прав на ПЗ: облік для КНП

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Приклад 2. Придбання невиключних майнових прав на ПЗ: облік для приватного ЗОЗ

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Облік операційної системи та офісної програми для телемедичної платформи

Кабінет телемедицини ЗОЗ має бути оснащений операційною системою (ОС) та офісними програмами (ОП), які забезпечують роботу комп’ютерної техніки. Переважно це ПЗ купують вже встановленим на комп’ютер чи нотубук.

Якщо ПЗ є невід’ємною частиною приладу, обліковуйте його на субрахунку 104 «Машини та обладнання» у складі основних засобів як єдиний з ними об’єкт. Не виділяйте ОС/ОП у окремий обліковий об’єкт, навіть якщо постачальник зазначив їх у рахунку-фактурі чи накладній окремими позиціями.

Щоб зарахувати ОС/ОП на баланс…

Приклад 3. Придбання операційної системи та офісних програм у складі ноутбуку за рахунок бюджетних коштів: облік для КНП

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Як розрахувати вартість й облікувати надання телемедичних послуг

Щоб сформувати ціну телемедичної послуги, калькулюйте її собівартість. Собівартість послуг — вартісний вираз витрат, що понесло підприємство для їх надання.

Приклад. Бухоблік реалізації телемедичної послуги

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді