Бухоблік платіжних терміналів у медзакладі

UA RU
Автор
керівник експертної групи Експертус Головбух
Стаття допоможе КНП і приватним ЗОЗ облікувати всі види операцій із платіжними терміналами: придбання, оренда, тимчасове користування за договором відповідального зберігання, забезпечення витратними матеріалами, техобслуговування. Підготували зразки проведень і підказки щодо податків і документування

Пацієнти мають право розраховуватися за медичні послуги у зручний для них спосіб — готівкою або платіжною карткою через платіжний пристрій. Щоб забезпечити карткові розрахунки, медичний заклад:

  • укладає договір еквайрингу з банком-еквайром;
  • установлює фізичний платіжний пристрій — POS-термінал.

Які умови має передбачати договір еквайрингу ⏩

Банк обираєте на власний розсуд.

Бухоблік придбання платіжного терміналу медзакладом

Придбаний термінал є власністю ЗОЗ і має строк корисного використання понад рік. Тому зарахуйте його до складу основних засобів (ОЗ) або малоцінних необоротних матеріальних активів (МНМА) залежно від вартості та на підставі документів постачальника й акта приймання-передачі. Нагадаємо: граничну вартість, що розмежовує ОЗ і МНМА, визначає індивідуальна облікова політика ЗОЗ. Зазвичай це — 20 тис. грн (пп. 14.1.138 Податкового кодексу України; ПК).

Платіжні термінали за вартістю переважно не дотягують до ОЗ. У цьому разі витрати на придбання акумулюйте за дебетом субрахунку 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів». Сформуйте первісну вартість МНМА (п. 8 НП(С)БО 7 «Основні засоби»). Уведений в експлуатацію термінал облікуйте на субрахунку 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи» на підставі відкритої інвентарної картки обліку довільної форми. Амортизуйте термінал за одним із методів, що передбачають пункт 27 НП(С)БО 7 та облікова політика ЗОЗ.

Приклад 1. Облік придбання платіжного термінала приватним ЗОЗ

Бухоблік платіжних терміналів у медзакладі

Бухоблік оренди платіжного терміну ЗОЗ в еквайра

Отримати термінал в еквайра можете і за договором оренди. Задокументуйте надходження актом приймання-передачі орендованого майна довільної форми з обо­в’яз­ковими реквізитами первинки (ст. 9 Закону про бухоблік). Зарахуйте термінал за вартістю, яку зазначив банк у акті, у дебет позабалансового рахунку 01 «Орендовані необоротні активи». Погодьте й пропишіть у договорі еквайрингу розмір щомісячної орендної плати за користування терміналом. Збільшуйте витрати періоду на суму орендної плати, яку підтверджуйте актом. Оскільки ЗОЗ використовує термінал у межах надання (продажу) медпослуг, на суму орендної плати дебетуйте рахунок 93 «Витрати на збут».

Приклад 2. Облік оренди термінала КНП

image15

Бухоблік тимчасового користування медзакладом платіжним терміналом

Поширений варіант — банк-еквайр передає термінал у користування за договором відповідального зберігання (ст. 936, 944 Цивільного кодексу України; ЦК). Договір передбачає право безоплатного користування терміналом у госпдіяльності ЗОЗ. Такий договір є змішаним і охоплює операції відповідального зберігання активу та позички. Зазвичай за договором еквайрингу вартість користування терміналом є складовою банківської послуги, що оплачує ЗОЗ. Тож фактично медзак­лад придбаває послуги банку з еквайрингу.

Плату за розрахунково-касове обслуговування, зокрема еквайрингові та інші послуги банків, включіть до адміністративних витрат (п. 18 НП(С)БО 16 «Витрати»).

Прийміть термінал за вартістю, яку зазначено в акті приймання-передачі довільної форми, та зарахуйте в дебет позабалансового рахунку 023 «Матеріальні цінності на відповідальному зберіганні» (Інструкція № 291).

Приклад 3. Облік тимчасового користування терміналом у КНП

image11

 


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді